Friday, December 25, 2009

Kursus Kahwin....



Hehe....Yer akhirnyer sye & Mr.Razak selamat gak wat kursus kahwin weekend last week.....actually dah banyak kali t'tangguh, sye ader hal la, dia ada hal la.....tp nasib baik last week dua2 free....hehe....actually bukan x bleh gi lain kali, tp kan sye baru tukar keje & keje skrg ni hari sabtu adalah hari bekerja so mmg susah la nak gi.....baik buat kursus kahwin ni sblm sye start keje baru.....

Nak carik tempat nak wat kursus kahwin ni, sye search kat internet tempat2 yg sye rse dekat klo nak gi.....Mula2 sye plan nak buat kat taman tasik permaisuri coz dkt ngan rumah Mr. Razak.....tp bila call tempat tu, service dia sye rse mcm sye x bekenan plak....coz dia suruh sye sms nama & braper hb nak wat kursus kahwin tu.....excuse me....i'm ur customer okay.....u should write down my name not i hv to sms u to give my name.....so sye x sms pon.....sye terus turn off nak wat kat situ.....then sye search internet lg......sye try carik area setiawangsa.....so jumpa la mahligai firdaus ni.....time sye call, diorg terus amik nama sye & pasangan pastu comfirm kan braper hb sye nak buat.....so pass.....sye suka yg ni.....x der nak menyusahkan sye nak sms nama.....service itu penting okay.....& yang paling penting sye sgt suka schedule dia.....coz hari sabtu start pukul 10 pg-7 ptg & ahad lak start 9 pg - 1 tgh.....di mana hari sabtu tu start awal & hari ahad habis x t'lalu lewat....sye mmg nak ahad tu habis tgh hari coz esoknyer kan sye dah start keje baru, so sye nak take time rehat kat rumah jer ahad tu.....kebanyakan tempat kursus kahwin yg lain hari sabtu start kul 2.30 & hari ahad habis ptg dlm kul 5, 6 cmtu.....sye ada gak gi tanyer kat tempat shiela pnh wat kat jln TAR, tu pon mmg ahad abis ptg.....so tidak mahu.....hehe.....

So far ok la tempat ni.....penceramah ok.....ader 6 org penceramah.....mkn pon diorg sediakan, ok la mknan dia....ader 2x lunch, 1x minum petang, & 1x minum pagi.....time tu ramai gler org yg dtg wat kursus kahwin.....penuh satu bilik tu, dlm 120 org.....nsb baik bilik tu besar so muat la semua.....hehe....maybe coz dah nak akhir thn kot, tu yg ramai org......tp yg x best nyer agak sakit pinggang gak la coz duduk dgr ceramah tu sgt la lama.....x larat sye.....nasib baik satu ceramah tu 2 jam jer & penceramah org yg lain2, so xder la boring sgt.....tp dlm x boring sgt tu pon ntah braper juta kali sye tgk jam & ckp dlm ati "bila nak habis ni....bila nak habis ni...." hahaha.....coz dah x larat nak duduk lama2.....Mr Razak plak duduk jauh kat blkg, klo dok sebaris kerusi bleh la usha2 dia...ni nak kena menoleh nak tgk dia.....wat sakit tengkok jerk.....hahaha....time dlm bilik tu sye siap sms dia lg ajak dia dok sblh, bkn btul2 sblh la, ader lorong kat tgh.....then dia leh ckp....

Me: U, jom la dok depan skit....
Mr. Razak: Takmau ;)
Me: :( dok sblh I
Mr.Razak: Dekat sgt x, haram ;)
Me: ;(

Hek eleh....hampeh.....sye dok 4 baris dr dpn coz nak dgr btul2 & takut x nmpak slide.....dlm kelas time blajar dulu pon x semangat cmni......hahaha......hope sye dpt cgpa 4 flat la dlm perkahwinan......ihikz! so tu jer la citernyer.....sijil kahwin patut dah bleh amik coz dia ckp siap dlm 4 hari dr hari wat kursus.....maybe sye gi amik ahad ni kot.....hehe.....Alhamdulillah, satu kerja dah setel......x susah rupanyer klo kita b'sungguh2.....malas jer lebih.....hehe.....

Saturday, December 19, 2009

Masakan pertama sye....ihikz!


Haaaa....Elly masak????......Biar betul.....Yer ini adalah betul2 kejadian bukan cubaan.....betul la sye masak.....sye pon still x cayer lg ni.....tp terpaksa percaya gak coz pic2 ni sbg bukti.....hahaha.....sengallll......

Kejadian ni b'laku pada hari rabu lps.....kan sye dah start cuti kan before start keje baru.....so hati b'kata2 nak sgt try masak....tp mmg xder ider lgsung how to start......yer la sye mmg xpnh masak.....serius.....plg hebat pon sye masak maggi.....ni maggi yg betul2 rebus tu tau siap ader telur, bkn yg letak air panas tu jerk.....& masakan sye yg sntiasa m'dpt pujian ramai adalah masak nasik time bulan puasa.....hahaha....tu jer la yg sye reti.....mak sye pon x pnh ajar sye masak.....lgpon mak sye mmg x suka org nyibuk2 kat dapur time dia masak.....& mak sye telah set kan kat mind sye bahawa masak itu adalah susah & plg seksa nak wat.....mak sye pon jarang2 masak, ikut mood dia la gak.....hehe.....

So aritu sye mmg gila2 b'tekad nak masak.....sye pon search la resepi kat internet.....memula rse nak masak ayam.....tp pikir2 balik, kang klo x jadik kang aku masak ni rugi plak ayam ni, mbazir jerk.....so oleh kerana telur byk dlm peti ais, so perhatian sye pon b'alih kpd telur2 itu.....dan akhirnyer.....sye telah memilih utk memasak telur goreng sambal.....hahaha......so jom la sye ajar resepinyer.....Memasak cara ELLY......Yeah!....opsss menunyer adalah TELUR GORENG SAMBAL.....

1) Bukak Laptop, cari resepi.....seach kat google "resepi telur goreng sambal".....ok jumper! YES!
2) Letak laptop atas meja makan.....senang ko nak tgk2 resepi tu.....x kan nak hafal kan.....
3) Kupas bawang putih 3 biji & bawang merah 4 biji (boleh search kat internet gak klo x kenal bawang)......
4) Tumbuk guna batu lesung bawang putih ngan bawang merah tu....juga segenggam ikan bilis.... (ikan bilis ni Mr. Razak bg, dia beli kat pangkor aritu....hehe)

Yer tumbuk2 jangan x tumbuk.....amik pic dulu sambil tumbuk.....hehe.....

5) Sambil2 tu bleh la gi goreng telur.....goreng 3 bijik dah la....ko mkn 2 bijik, lg sebijik bg la org lain rasa masakan pertama ko ni.....haha.....

Yer....telur yang ke 3.....dah tiga kali goreng baru la lawa skit rupa telur ni.....yg lg 2 tu buruk bebenor rupanyer.....

6) Boleh la start tumis bahan2 yg telah ditumbuk td smpai naik bau......pastu masukkan cili yg telah dikisar.....tunggu sampai minyak pecah (smpai skrg aku x phm apa makna minyak pecah tu, dlm resepi tu tulis cmtu, layan kan ajer.....huhu)

7) Masukkan bawang besar yg telah dipotong dan juga serai yg telah ditumbuk kepalanyer.....pastu masuk sikit gula, garam secukup rasa.....hehe....

8) Akhir sekali baru masukkan telur yg telah digoreng td.....gaul2 sebati.....so siap!....sedia di makan bersama nasi & kicap.....nyum....nyum.....

Mari kita tengok hasilnyer......

Yer......Inilah dia.....nampak sedap.....tp rasanyer.....

Ptg tu mak bila mak sye balik keje, dia pon rasa la sye masak ni.....dia ckp jadi & sedap la gak.....hahaha.....masakan pertama sye telah berjaya.....sye rasa senang jer kot masak ni.....walau sebodo mana pon kita dlm masak memasak ni, satu hari kita automatic akan tau gak.....yer la kan naluri masak tu mmg ader kot dlm setiap perempuan.....hahaha.....actually Mr Razak x pnh pon push2 sye psl masak2 ni....dia mmg tau sye x reti masak & dia ckp "alaaa....xper....nanti reti la"......best kan dia sgt memahami.....hehehe.......

Friday, December 18, 2009

My last day....


Akhirnyer.....hari selasa, 15/12/2009 adalah hari terakhir sye bekerja di company itu.....patutnya last 17 hb tp oleh kerana sye ada lg 2 hari balance cuti so dpt la last day awal 2 hari.....sedeh gak nak tinggalkan company.....sye dah keje situ selama 1 thn 7 bulan.....not bad la kan utk 1st real job.....sye start keje situ 1 Julai 2008.....so byk gak la kenangan kat situ....& yg paling sedeh bila nak kena tinggalkan kwn2 yg baik sgt2.....susah nak dpt kwn2 cmtu.....risau plak klo kat tempat keje baru nanti xder kwn.....kwn penting gak coz klo tempat kerja di kelilingi ngan kwn2 yg baik, kita jadik semangat nak keje.....hehe.....

So hari last tu kwn2 engineer (fesh, syam, azam & gee) blanjer mkn pizza hut kat TTDI time lunch.....thanks korg.....& sye dpt hadiah gak.....ader 3 hadiah, 1st dr semua, 2nd dr syikin & 3rd dr kak Ita.....semua sye suka.....hehe.....

Hadiah dr diorg....Sweet sgt......thanks to suzy, shida, gee, ada, asz, syikin, akma, kak ros, kak ita & kak izan......sye suka giler bear ni......dah lama xdpt bear, last bear sye dpt from Mr Razak & dah selamat sye buang dlm tong sampah (coz tgh gado time tu).....so since that, Mr Razak mmg b'tekad x kan bg sye bear lg......huhu.....xper la dia x nak bg, ader lg org lain nak bg kan.....sukaaaaa sgtttt......sye letak atas katil & tdo ngan bear ni.....hehehe....& frame tu sgt lawa, diorg siap lukis gambar & letak nama diorg.....kreatif sgt, ni mesti shida yg wat.....hehehe......

Kepada semua, sye mmg sgt menghargai segala2nya.....thanks for everything......

Dan.....sye akhiri hari terakhir sye tu ngan email di bwh yg sye send kpd semua staff......so berakhir lah kerja pertama dlm hidup sye sbg seorg Mechanical/Piping Engineer.....Lps ni kena hadapi 2nd job plak....doakan sye success erk.....takut nyer.....huhu.....

Dear All,

As some of you may know, today is my last day at MultiCad. I have enjoyed working for this company and I would like to take this opportunity to thank everyone for your friendship and support.

I do wish you and the company every success in all it future endeavors.

I look forward to staying in touch with everyone.

You can be in touch with me by

Email : yana_elly84@yahoo.com

Or call me at (012-*******)

Thank You.

Regards,

Noorilyana

Bercuti ke Langkawi.....


Hai...hai....hai.....hehe.....jom layan citer psl percutian kitorg ke Langkawi last week.....actually x plan pon nak gi b'cuti ni.....kebetulan abah ader keje kat langkawi, tu yg abah ajak kitorg skali......shiela la yg nak sgt gi.....sye sbnrnyer x nak gi coz kwn sye, Ell nikah sabtu tu so dah lama plan nak gi dia nikah.....tp mak paksa gak gi lgpon memula ingat satu family gi, tp rupanyer syafiq last minute x gi lak.....klo sye tau, mesti sye x nak gi gak.....huhu.....tp dah gi pon, nak wat cmner kan....hehe.....sorry sgt2 kat Elle x dpt gi dia nikah.....huhu.....

Kitorg gi hari jumaat lps, kebetulan sye mmg cuti coz Selangor cuti sempena b'day Sultan Selangor.....Shiela, mak & abah amik AL.....kitorg b'tolak ke Kuala Perlis dr KL dlm kul 9 pg then smpai jeti dlm kul 4.....naik feri dlm sejam & smpai Langkawi dlm kul 6.....Abah sewa kereta nissan sentra kat sana pastu kitorg dok kat hotel langkasuka.....hotel ni btul2 sebelah shopping complex......Actually xder apa pon yg menarik kat langkawi tu coz kitorg pon dah slalu sgt gi......dr hujung pulau ke hujung pulau mmg dah pnh jalan.....cable car, makam mahsuri, beras t'bakar, kilang gamat & lain2 semua dah pnh gi.....tp yg peliknyer smpai skrg kitorg x pnh gi pulau dayang bunting lg.....huhu.....teringin sgt nak gi.....ingat kali ni dpt la gi, tp x dpt gak coz ari sabtu tu kitorg t'lewat, bot utk ke sana b'tolak kul 9.00pg.....pastu nak gi ptg yg kul 2.30pm plak rse mcm x best coz hari pon dah panas kan.....so xder la aktiviti island hopping.....tu la yg wat x best.....

Tgh tunggu feri kat jeti kuala perlis....

Tgh tgk feri mcm org x pnh tgk feri.....haha....

Sudah sampai di jeti Langkawi.....

Depan hotel langkasuka.....kitorg dok sini.....hehe....

Lawa kan.....View kat belakang hotel......

Kat dlm hotel....

Kitorg smpai jumaat tu pon dah ptg kan so mmg xder gi memaner.....just gi tepi pantai cenang tgk matahari t'benam & mkn mlm jerk.....kitorg mkn kat bamboo beach restaurant......ketam black paper dia sgt2 sedap okay......sye bkn peminat ketam tp sye bleh mkn smpai menjilat pinggan.....hehehe.....

Pemandangan yg sgt indah......

Yes......makan time.....

Hahaha......Best gler.....sye sgt suka mkn.....kitorg order 2 ekor ikan jenahak bakar, ketam msk black paper 4 ekor, sotong goreng tepung ngan kerabu kaki ayam.....hehe.....actually nak amik pic sblm makan, tp kerana t'lalu lapar, t'lupa plak.....so amik jer la pic slps mkn.....haha.....bukan korg dpt tgk pon ketam yg sgt sedap tu.....hehe....

Depan restoran.....restoran ni agak t'pencil tau.....jln ke situ pon mcm sunyi & gelap skit.....tp best la coz view lawa & t'apung di atas laut.....hehe.....angin laut pon sepoi2 bahasa.....best2......

Esoknyer plak kitorg gi shopping ke Idaman Suri & Haji Ismail Group.....actually time nak gi langkawi ni mak sye pancing sye, klo sye ikut, dia nak belikan present pinggan mangkuk as hadiah wedding sye......so time gi idaman suri tu dia suruh la sye pilih......corningware ngan pyrex lawa2 gak tp harga mahal dlm 300 lbh ke atas & set pinggan mangkuk dia pon utk 4 org jerk & xder coffee set & teko, klo nak, kena beli asing & harga lg la mahal kan.....so sye pilih yg biasa2 jerk coz x nak la demand2, nnti nak kawen mesti nak pakai duit byk lgpon pinggan mangkuk ni sye akan pakai hari2......klo beli mahal2 takut pecah plak.....ikut kan hati sye, sye minat yg harga 700 or seribu keatas, sgt la lawa & nmpak exclusive......tp mak sye ckp, "mak pon x pakai yg mahal2 cmni"......hahaha......mata sye mmg suka yg mcm tu......aduhh bila la sye nak jadik kaya ni.....klo kaya bleh la beli semua tu.....huhu.....

Hehe.....mak sye belikan set yg ni......shiela yg pilih & sye pon suka coz kaler dia hijau & sweet sgt......ader coffee set, pinggan, mangkuk, & mangkuk sup utk 6org......so lengkap.....x yah nak beli yg lain dah.....haaa juga dpt percuma 6 bijik gelas.....

Pastu mak sye beli kan gak sudu, garpu, sudu kecik & garpu kecik juga senduk2 & set pisau.....thanks a lot to mak......lps ni bleh la pikir aper nak wat ngan semua menda ni dlm erti kata lain kena la belajar masak.....hahaha.....

Ni sye beli kat Haji Ismail Group.....hehe.....ni jer yg mampu sye beli, harga rm23 jerk....murah sgt.....haha.....sye ckp kat mak sye, beli jer lebih tp ntah2 nanti x guna......tp mak sye ckp, x guna x per, janji ader......so skrg baru sye phm kenapa oven kat rumah ni jadik tempat letak plastik sampah.....coz konsep mak sye cmtu, asal ada, guna x guna blkg kira......hahaha.......oppsss

Okay tu jerk aktiviti shopping......coklat mmg wajib la beli kan coz kat sana murah......tp sye x beli sgt.....skit2 jerk.....shiela, mak & abah jerk beli byk.....so lps shopping kitorg round satu pulau.....pastu gi pantai cenang singgah makan kat situ......cuaca sgt panas, nak pijak pasir pon panas sgt so kena pakai selipar.....ramai gak mat saleh b'jemur kat situ, bleh la cuci2 mata kan......

Shiela.....model of the year.....hahaha.....minah ni x abis2 nak amik pic.....so layan kan ajer.....sye lagi suka amik gambar permandangan......hehe.....

Sekitar pantai cenang.....

Pasir pantai yg putih.....

Saya.....hehe...

Lompatan.....shiela suka btul amik pic lompat2 cmni.....sye pon dah t'ikut.....haha.....actually nak tgk sapa amik pic lg lawa.....

Tu jer la aktiviti kitorg hari sabtu tu.....malam tu plak kitorg tgk wayang kat sebelah hotel tu jerk....ader cineplax kat situ.....kitorg tgk citer santau.....best gak citer tu, seram & byk gak t'kejut2.....tp mak & abah tgk citer tu tegak jerk, xder takut2.....konfius sye.....last2 lps abis citer mak sye bleh ckp, aper ntah citer tu xder kualiti.....hahaha.....pelik2, mmg pelik......coz bg sye citer tu best......

Hari Ahad plak lps b'fast kat hotel, kitorg terus b'tolak balik......naik feri dlm kul 10 pg & smpai kat jeti kuala perlis dlm kul 11.....sempat mkn laksa dulu & terus balik KL......smpai KL dlm kul 9......haa Mr Razak pon b'cuti kat pulau gak weekend tu, tp dia gi Pulau Pangkor ngan kwn2 ofis......dia ingat dia sorg jerk gi pulau.....sye pon gi gak la.....hehehe.....

Naik feri nak balik dah.....

Thursday, December 17, 2009

Salam Maal Hijrah 1431H


Salam Maal Hijrah 1431H kepada semua umat Islam di seluruh dunia.....Semoga thn baru ini membawa kebahagian dan kejayaan yamg lebih cemerlang.....

"Memantapkan Ukhuwah, Memperkasakan Ummah"

Wednesday, December 16, 2009

My resingnation.....


As you all know last month I already tendered my resignation & in last entry i've mentioned that my notice period should be 3 months according to the agreement.....but....Thank God last week when I took my acceptance of resign letter from HR, they wrote this in the letter.....

"In accordance to your terms and conditions of employment, you are required to serve 3 months notice; hence your last day of service will be on 17 February 2010. Per discussion you have had with your Manager, it has been mutually agreed that the Company will release you early with 1 month notice i.e. 17 December 2009"

Alhamdulillah.....

Everything is settle now & I don't have to pay anything.....Thank you so much to My boss, Mr. Z (my other boss, not the one who I gave my resign letter & simply said that I have to pay for 2 months salary).....he's so nice coz last 2 weeks I've discussed with him that I don't have money to pay if they were not allowed me to resign with only 1 month notice.....so I hope that he can discuss with HR & he did.....No need to gado2 & masam2 muka right???....& I can leave the company dengan tenang tanpa ada rasa x puas ati....& I can keep all the memories with the company as a sweet memory not as a bad one (sye mmg x suka carik pasal ngan org so jgn sekali2 carik pasal ngan sye, buruk padahnyer...ihikz)

Sunday, December 6, 2009

Raya haji di Tnh Merah Klate


Aduhhh dah lama gler citer ni....tp terpaksa gak update coz pic2 dah lama upload tp smpai skrg xder masa nak tulis citer.....huhu.....

Raya haji lps Sye & family beraya di kelantan....klo raya kat KL pon mmg xder sapa kat sini lgpon abah & shiela ader wat korban.....so mmg akan wat kat kampung la kan.....klo wat kat sini xder sapa nak uruskan plus x kenal sgt org2 area sini (bkn sbb x mesra alam tp kitorg sefamily mmg suka wat hal sndiri, x cmpur org sgt.....huhu)......so kitorg b'tolak ke kampung hari khamis, a day before raya.....semua amik AL.....b'tolak dr KL dlm kul 11 lbh.....kitorg balik x ikut jln biaser.....slalu mmg ikut gua musang tp kali ni sajer nak ikut gerik.....ikut gerik lg best la coz keliling mmg bukit bukau & kitorg siap singgah kat tepi jln atas bukit tgk permandangan.....tp hujan plak time tu so kitorg lepak2 situ minum teh tarik jerk.....kitorg smpai kampung dlm kul 7 lbh.....smpai2 jerk mesti nak mkn nasik lemak ngan burung puyuh goreng......haha.....actually nasib baik balik ikut gerik coz dgr citer klo ikut gua musang jem gler.....kat kampung kitorg tumpang rumah ank sedara abah, kak noni.....

Pagi raya cm biaser gi solat raya.....pastu acara wajib mestila mkn makan....pastu baru gi tgk org sembelih lembu.....lembu abah & shiela sembelih kat lain2 tempat.....so sye & mak tgk lembu abah.....shiela & syafiq gi tgk lembu shiela.....hehe.....sye tgh konflik ngan shiela time tu so malas nak follow dia, padan muka dia....pastu dia sibuk jerk nak call2 sye....ngada2.....haha.....klo kat KL org sembelih lembu kat surau2 atau masjid tp kat kampung diorg sembelih kat rumah tuan punya lembu jerk......ok2 mari kita tgk lembu2 itu.....

Lembu abah sebelum disembelih.....

Sebelum sembelih, semua kena b'takbir dulu & kena b'niat juga.....

Hahaha....macam x perlu kot abah pegang kaki lembu tu....x der motif.....konon mcm menolong la tu....hehe....memula diorg ceraikan kulit lembu ni dulu pastu baru potong....best gak dpt tgk live.....

Shiela ngan daging lembunyer.....daging ni telah di bahagi 7 bahagian, semua org dpt sama byk......

Oleh kerana daging sgt byk, kitorg bagi kat sedara mara jerk.....pastu sempat gak bakar daging.....

Yer daging yg dibakar oleh syapid.....kak noni telah m'buat pencicah ni yg sedap sgt.....hehe.....

Seharian asyik mkn daging jerk.....esok nyer pon sama.....lauk atas meja semua daging, ader daging goreng, daging bakar, daging sup, daging msk aper ntah.....pendek kata semua unsur2 daging.....hahaha.....pening plak mkn byk sgt daging......
Raya haji tu anak kak noni celebrate birthday diorg.....dua2 ank dia lahir time raya haji.....so c'brate sama2.....celebration dibuat di rumah kak Nah & dia buat mkn sate daging.....yer daging lg.....hehe.....


Anak kak Noni....Habib & Sarah......

Kitorg balik KL hari sabtu.....memula plan nak balik hari ahad tp abah mcm dah keboringan jerk kat kampung so balik la hari sabtu.....b'tolak pg, ptg smapi rumah.....hehe.....so itu jer la citer raya haji sye.....ihikz!

Wednesday, December 2, 2009

Site Visit


Old Entry....I already upload all this pic for a week but really not in a mood to write....actually this is the story about my site visit, last 3 weeks.....Site Visit...Yes! Finally!....after working for a year & half, at last I've got an opportunity to visit a site at Tanjung Langsat port which located at Johor.....I went there with my 2 bosses & Gee, my officemate.....actually this site visit was supposed to be joined by engineering team (5 engineers) but because of urgent work to finish at the office, they were not managed to follow.....So just 4 of us & we went there by our office's car (Toyota Innova).....From office to Pasir Gudang took about 4 hours and a half....we arrived at 11.30am & straight away to the office meeting room coz our bosses had a meeting with supplier.....just a short meeting took about 30minutes & guess what, I didn't understand what they were discussed about & my mind just miles away until the one old man in the meeting room started talking about safety rules & regulations in the site area.....wow he really old okay....he looked like 60 or something (my 1st thought, atuk sapa sesat kat sini?) but when he started talking, he really made me interested to listen each word....wahh seriuously.....On that time I knew that they really took seriously about safety, that's y we need to wear safety boot, helmet & even goggle all the time once we entered the area.....ok that's all about the meeting, I don't want to story more.....

Actually this is a big project of Dialog Group Berhad which already took about 2 years (if i'm not mistaken) in designing & constructing.....it is expected to be ready for commercial operations in January next year.....It's still under construction (about 90% have been completed) but terminal & jetty area is already operational so we were not allowed to bring any electronic device such as camera & hp to that area unless we get permit.....That's y I only can took a few picture at the site which still under construction & not yet operating.....

Actually the main activities of the port are petrochemicals and liquid bulk handling, marine support base, processing & storage of petroleum based and liquid bulk cargo & international cruise center.....My boss said, this coming January ship will start to arrive at the port & using the berths to transfer oils from the ship to terminal & tanks.....I want to story more detail but without a picture I don't know how to explain....haha....ok la...lets see the site area....

The tanks....this tank will be used to store fuel oils....If i'm not mistaken there are 13 tanks at this area....

Left: The guy who brought us looked around the site....

Yeah! Safety comes first....

It's a nozzles at the tank if u can see it...ermm i dont think u can see it coz i dont see neither....haha......amik pic malu2, cmni la jd nyer....I did the nozzle loading calculations but not for this tank i think.....

More tank....

See the pipes.....

Pipes are everywhere.....my friend did the stress analysis in this piping....


See the white tanks....that is terminal area which I mentioned before that already operated.....It's use to store Naphtha & Middle Distillate.....


Yes....Me....see, I had to wear goggle....I really hate it....looked like SURIA PERKASA HITAM.....& Mr. Razak said this pic is BOROK.....huhu....


Me & Gee.....

Owh forgot to mention about my experience climbed up & down the platform which about 400mm high.....haha....actually not really high but to me it's so difficult okay.....so heavy to pull up my body plus I didn't know the right technique to climb this kind of ladder (see pic).....


Yes.....the ladder is exactly same like this.....

That's all about my site visit.....so tired.....maybe because of the long journey.....We went back to KL at 6pm.....my boss decided to drop by his mom's house at kg Layang2 what so ever, (somewhere in Johor) & finally we arrived at the office at 11.30pm.....huh!

Additional pic:


Suria Perkasa Hitam....haha.....