Friday, November 27, 2009

Sudah Resign.....


Last 2 weeks sye dah pon antar surat resign kat bos.....sye bg notice sebln....means 17hb december last day sye kat situ.....InshaAllah......actually time antar surat resign tu, sye still b'harap bos sye naikkan gaji so sye x pyh la berenti.....tp dia ckp, bg dia masa 1 week utk discuss ngan 2 lg bos utk revise my salary or to discuss ngan HR utk consider 1 month notice coz actually dlm agreement suppose notice sye 3 months......tp lps 1 week, sye tanyer la kat bos sye aper resultnyer coz company sana dah tanyer psl offer letter tu.....& sgt sedeh la dgr jwpn dr Mr.VT yg sye dah mula benci skrg.....dia ckp dia blum discuss lg psl revise salary sye & ngan HR pon x discuss lg.....so sye tanyer la psl notice sebln jer tu....dia jwb "U have to pay la, 2 months salary".....pastu sye tanyer la xbleh ker bg sebln jer coz time sye antar resign letter tu lg sye dah explain kat dia sye hrp dia bleh consider 1month notice since sye pon baru sethn lbh jer keje situ & skrg ni sye x der t'ikat ngan apa2 project yg urgent.....dia senang2 jer bleh ckp, "U suruh la company sana bayar, slalu mcm tu....company tu la kena bayar"......KEPALA HOTAK KO BODO.......susah klo berckp ngan manusia yg x der akal mcm manusia.....apa yg dia pikir just keuntungan......1st, sapa la yg nak tunggu 3bln utk hire seorg yg pengalaman baru sethn......2nd, x kan la company tu plak nak bayar coz diorg bleh hire beribu2 lg fresh grad dr hire sye......3rd, mana power dia sbg boss???.....menda cmni just p'setujuan dia jer....budi bicara dia.....klo dia bg sye blah ngan notice sebln jerk, HR x bleh wat apa2.....okay actually time sye tanyer result dia tu, sye dah buat keputusan klo dia x naikkan gaji sye means dia x kesah pon sye blah......so keputusan adalah muktamat.....sejak hari rabu bersamaan 25/11/2009, sye mmg b'tekad utk blah jer & 100% percaya ni adalah keputusan t'baik.....& sejak itu juga sye sudah m'benci org yg b'nama VT & kaum yg sejns dgnnyer......sedeh la keje kat company mcm ni.....sye selesa kat situ, tp gaji sikit & xder increment smpai skrg......dah sethn keje, mesti la sye nak gaji yg lbh selesa.....keje senang pon x guna klo x der improvement dlm hidup.....sye pon ader planning & impian hidup sye.....bekerja di company yg stabil & ader nama pon x guna klo hidup x sestabil mana......sye t'pikir if parents sye x beli kan kereta utk sye dr time sye still blajar lg, mmg x mungkin sye akan dpt beli kereta dgn duit sndiri w,pon dah sethn sye kerja......so mmg xder cara lain, nak gaji lg tinggi kena la lompat2 kerja......but I do believe, NO PAIN NO GAIN.....

Psl lompat2 kerja ni Mr. Razak mmg plg terer la.....dlm 3thn dia bekerja, dia dah tukar keje sebyk 4 kali.....means every company that he joined, mmg x smpai sethn pon dia stay kat situ......tp tahukah anda, berkat melompat company ni, his salary skrg adalah 3 kali ganda dr yg dia dpt kat 1st company yg dia join dulu.....kira ok la kan, slalu klo lompat company, plg byk bleh naik 1k gaji....tp dah rezeki dia kot, time dia lompat kat Shell tpt dia keje skrg ni, diorg byr double dr company sblm tu......tp mmg sakit la gak time dia awal2 keje dulu.....ksian gak tgk.....hidup mcm x b'makna, hari2 moody, merungut sana sini.....sye x la seteruk tu kot.....tp yg sedehnyer, Mr. Razak mcm x phm or buat2 x phm ngan prob keje sye ni.....sye baru nak menapak.....dia dah byk pengalaman kan.......tp dia x pandang sye sbg seorg yg baru sethn bekerja.....dia pandang sye maybe mcm loser yg dah 3thn bekerja tp x kemana......coz dia mcm x bg moral support kat sye psl nak tukar keje lain ni......bila sye tanyer "U, klo kat sana nnti I keje ari sabtu smpai ptg x per ker?".....dia bleh jwb "Yea! bleh la I gi ngorat awek kat Q-Bistro"......w.pon rse mcm nak baling kerusi ke muka dia, tp jauh dr sudut hati sye sgt la sedeh coz selama dia keje shift dulu sye x pnh pon ckp cmtu, & sye lg bg support adalah coz dulu kdg2 dia keje smpai pg, sye ader jer on9 ym ngan dia coz x nak dia boring & slalu try phm keje IT bengong dia tu......tp dah nama pon manusia, mmg la akan lupa diri bila dah senang......coz klo sye citer psl dulu2, dia mesti dah lupanyer.....skrg ni sye bandingkan diri sye ngan diri dia time dia umur 25.....tp kerana kesengalan dia slalu membandingkan diri sye yg baru 25 ni ngan diri dia yg sudah 27thn.....huhu.....pttnyer sbg seorg yg dah b'pengalaman, dia kena la guide sye cmner sye nak start career sye ngan baik & x la wat sye rse diri sye t'kapai2 sorg2.....xper la.....I'll take it as a challange.....lgpon selama ni x pnh sekali pon sye b'gantung kat dia.....sye dah besar leh buat keputusan sndiri, tp smtimes mestilah ragu2 gak kan.......that's y I need someone to convince me that I've made a good decision......tp selagi kita x buat keputusan yg silap, kita x kan belajar utk buat keputusan yg lbh baik.....so sye redha jer ngan apa yg sye akan hadapi time kat ofis baru nanti.....buruk baik kena la tanggung coz tu kptsn yg sye pilih.....so selamat tinggal OIL & GAS.....company yg bakal sye join tu bkn la dlm O&G field....mmg sayang sgt nak tinggallan O&G tp klo stay pon, sye blum nmpak yg sye akan success dlm bidang ni.....so y not try something new.....lgpon boring gak mengadap menda yg sama jerk.....tp kerja baru tu still la kena mengadap drawing....lantak la....layan kan ajer.....

Sye rse byk btul benda sye nak pikir skrg......psl keje, psl kawen lg.....byk btul dlm kepala otak sye.....sampai kdg2 bila sye ngadu something kat org2 disekeliling sye, sye bleh confius sye ngadu kat Mr. Razak ker kat Shiela ker kat Parents ker kat kwn2 sye ker?......coz bila sye rse mcm dah citer menda tu, tp diorg ckp blum lg.....so kat sapa yg sye citer tu kan???.....adeehhh.......so sila la phm, bkn xnak update citer tp ingat mcm dah citer tp rupanyer blum....klo parents sye bleh baca blog sye kan senang, xder la diorg miss info psl sye.....hehehe.......

Oppss lupa nak bgtau, maybe bila sye dah keje kat Kota Kemuning nanti, sye akan menyewa kat sana...coz office hour sye 8pg-5ptg so risau gak x sempat nak drive pepg ngan jem semua kan so baik la sye stay kat sana jerk....lgpon bleh m'jimatkan masa & sye x der la penat sgt juga leh jimat duit minyak & tol....sye dah try search kat mudah.com utk carik bilik nak sewa kat sana....ader la 2, 3 org yg sye dah msg tanyer....so far mcm ok jerk....tp sye x confirmkan lg coz klo nak sewa pon mesti la nak start hujung bln 12 nnti....erm...harap2 time tu ada la lg bilik utk sewa....klo bleh x nak bilik sharing....bilik sigle kat apartment yg sye dah tanyer, around rm180 x msk api air....mcm ok jerk....tp klo dpt lg murah lg best kot....bleh la menyimpan byk skit, kan dah nak kawen....kena la b'jimat cermat....Ihikz!

3 comments:

Yaya 'SHEERA' Starr said...

takpe elly...
aku sokong ko...
kite bley lepak sesama...
aku ngan bukit kemuning memang line aku hari2...


miss u girl!

kaSih.CinTa.GadiS said...

syiok nyer ko pon dok Klang!
leh kita lepak hari2
rs nk jek menyewa sama ng ko
aku rs xbest btol dok
ng akak ipar aku nie
ko carik umah tue,area mana elly?

(post kt cnie,ko bc ke erk..)

ELLY said...

Sheera,
hahaha.....thanks2....best gak lepak2 like old time....

Am,
haha....ko jgn panggil klang weh....riso aku, rse jauh sgt plak klo klang....ko pggil s.alam la....haha...aku carik area sec 31....klo aku dah menyewa nnti bleh la dtg lepak....if rse dkt ngan tpt trainning ko, bleh la sewa skali...hehe....

(aku baca gak post sini...w.pon aku sibuk dok baca blog sndiri....hehe)