Monday, November 16, 2009

Interview.....


Hari Rabu lps sye dpt phone call dr HR company kat Kota Kemuning S.Alam utk dtg interview esok harinyer......act company ni pernah call sye utk interview gak bln 6 aritu.....tp time tu sye baru jer blk dr Umrah so sye rse x b'sedia nak gi interview.....time tu, dlm minggu tu jer sye dpt 2 call utk interview.....dua2 company kat s.alam.....tp dua2 sye x gi.....ralat gak time tu.....tp dlm hati sye tetap percaya klo ada rezeki, x kemana lgpon sye byk b'doa time umrah tu nak dpt keje yg lg baik dr skrg.......sye ader gak search psl company tu kat internet coz time tu ada gak keinginan nak pegi......tp bila sye call HR dia utk mintak interview hari lain, HR dia ckp x bleh.....so sye redha jer la w.pon hampa gak......tp klo dah rezeki x kemana kan......

Mlm hari rabu tu sye dah pegi carik company tu coz takut sesat plak kan.....sye mmg x tau langsung area kota kemuning ni.....Mr Razak srh ikut kesas......tp kerana kesengalan yg amat sgt, kesas pon sye x tau kat mana......hahaha......yg sedehnyer sye gi mencari company ni sorg2, mlm2 plak tu coz xder org nak teman.....Mr Razak keje, Shiela lak dah tdo......so dgn sedeh sye pon drive la sorg2.....baru drive dlm 50m dr rumah, tetb sye t'ingat Bib, mmber sye yg sgt arif area s.alam coz dulu dia blajar kat UITM S.Alam & skrg pon dia keje ader gak ulang alik ke s.alam......dia srh sye ikut kesas.....rupanyer straight jerk dr MRR2 masuk Kesas & terus la smpai ke kt kemuning.....tp tol smpai 2 kali & satu tol RM2.20.......waaaa mahal nyer weh......botak la pala aku nak ulang alik cmni hari2.....huhu......so smpai2 jer kat kota kemuning sye dah start debar2.....sunyi nyer erk area situ.....sye follow signboard jerk....pastu masuk la kat satu jalan yg mmg sunyi......time tu dah gigil2 kepala lutut.....dah pk2 byk kali, nak teruskan mencari ke x nak.....tp pk balik, dr jauh dtg x kan nak give up kan......(oppss lupa nak citer, bateri hp sye kong plak time tu so mmg dah off trus....huhu).......setelah byk kali sye pusing2 tp x jmper plak.....byk kali gak sye b'debar2 coz jln kat situ sgt sunyi, akhirnyer sye berenti kete kat dpn kedai mkn ni......sye pon tgk la map google yg sye print tu.....map tu mmg la sgt x jelas coz sye mmg x sehebat Opy dlm memprint map google.....hahaha......last2 baru la sye sedar sye ni x la sesengal mana coz sye mmg terer mengagak map tu.....sye pon terus mengikut naluri dah akhirnyer selamat la sye smpai dpn company tu......sye lalu jer kat situ & menda 1st yg t'lintas dlm kepala sye time lalu tu "bersihnyer company ni.....mesti dia amal kan 5S"......hahaha.....so sye pon start bina ayat apa sye nak jwb klo diorg tanyer "What is 5S?".......hahahaha......lps tu sye trus balik umah & mmg x prepare apa2 utk interview.....just print resume & susun sijil2 kat file.....

Hari Khamis tu sye gi keje cm biaser.....interview kul 10pg.....so dlm kul 9.20 sye trus cabut.....kira lewat gak sye kluar coz nak tunjuk muka dulu kat opis so org x perasan sgt sye m'hilang tetb......hehe.....sye smpai company tu dlm kul 10.10.....nsb baik x lewat sgt.....sye duduk isi borang & dlm 10minit dah kena panggil.....sye pon masuk la dlm bilik bos tu.....interview ni bos HR yg interview.....perempuan, chinese......so soklan2 dia mmg bkn technical la.....just basic2 jerk.....& yg bestnyer x der soalan "tell me abous urself".....sye paling benci soklan ni okay.....klo org bg soklan ni, mmg sye akan gelabah gigil2 satu badan coz sye mmg x suka citer psl diri sye......x tau nak citer aper & mmg x reti nak promote diri......huhu.....haaa & xder gak soklan psl 5S tu.....hahaha.....interview abis dlm kul 11.....& last2 dia ckp, klo sye dipanggil utk 2nd interview, most probably sye akan dpt offer keje tu & 2nd interview tu utk test technical knowledge sye......so sye pon ok jer la.....sye pon terus la kluar menuju ke kereta.....huhu....

Masuk2 jer kereta, tetb hp sye bunyi......sye pon angkat.....ehh ni no phone HR tu.....ada brg sye t'tinggal ker.....xder plak.....org HR tu srh sye naik balik coz bos nak jmper......sye pon naik la balik.....pastu dia ckp diorg nak test sye nyer autocad......dup dap dup dap di dlm dada......sye kena lukis tank drawing guna autocad......aduh ini mmg sgt susah....sye mmg dah bgtau dah awal2 sye x pnh wat whole drawing.....klo baca, amend or mark up drawing sye bleh.....tp dah nak test gak t'paksa la sye wat.....dia bg masa 30minit....sye pon wat la apa yg sye mampu......sye cuma dpt wat tank & satu nozzle jerk......yg lain hampeh.....pastu diorg print drawing tu & bos technical plak interview sye.....memula dia lukis top view & srh sye lukis front view.....yg tu sye leh wat pastu ader la beberapa soklan yg dia tanyer psl project yg pnh sye wat......sye jwb jer la apa yg sye tau & mampu.....hehehe......bos tu nmpak cm ok & klakar jerk.....tetb sye rse selesa plak ngan org2 kat situ.....kekeke......pastu dia bwk sye masuk office HR balik coz bos HR nak jmper......dan.....

Ahirnyer sye ditawarkan position Mechanical Engineer......Alhamdulillah.....x pnh t'pk trus dpt keje tu.....time tu dia nego psl gaji.....coz dia ckp expected salary sye tinggi sgt.....so dia bleh bg rendah skit....sye pon bgtau dia braper yg sye bleh.....dia pon ok ngan jumlah tu.....tp time tu tetb sye nyesal plak bgtau jumah tu coz sye turun kan smpai RM200.......hahaha.....ptt nyer turun la RM100 dulu, klo dia mintak kurang lg baru turun lg 100....ni x.....sengal ohh sengal.....sye rse bos HR tu bleh nmpak kot dr air muka sye, sye mcm ala2 x ok jer ngan gaji tu.....so dia ckp la akan ader lg elaun2 tambahan so sye x yah riso.....pastu dia tanyer cmner sye nak travel hari2 dr ampang ke situ....sye pon citer la yg sye kena lalu 2 tol kat kesas tu & pergi balik rm8.80.....dia pon trus amik kalkulator & calculate braper sye spend utk tol seminggu.....hehe.....Dan yg best nyer (nnti sye citer)......cuma....cuma....sye telah menipu.....bos HR tu ader tanye, sye ada plan ker nak kahwin dlm masa sethn ni, & sye jwb X DER.....& skrg sye sgt menyesal ngan jwpn tu.....smpai hati sye menipu just sbb sye nak job tu.....x patut kan....huhu.....act keje ni mmg xder life kot.....that's y dia tanyer.....

Dan yg best nyer.....td sye baru dpt offer letter yg di courier ke rumah......& gaji yg dia offer lbh RM100 dr yg dia nak bg memula.....Alhamdulillah.....syukur sgt.....skrg sye xder la ralat sgt.....cuma skrg sye tgh dlm dilema nak gi ker x nak.....huhu.....

5 comments:

nurarinab said...

wah..tahniah!tahniah!..pegi lah..nape xnk pegi?sush2 da awk g cari tmpt tu..kalo psl kawen tu..agk2 nk kawen nnt ckplah tibe2 tunang ajk kawen..xkn die nk mrh plakkan..

SoFiA.opY said...

haha yeah aku memang terror pon dan seb bek penyebaran virus terror aku meng-print google map berjaya. now tunggu Virus Tepati Masa je nak merebak kat ko.and i dunno when ianya akan berjaya..hahah

weyh congrats!kalo mcm best gi sajeee!!:D

haslinda said...

uit..congrats beb..wah..cam best jer..hihihi..pikir la masak2..kalo rs ok n ko nk menambah pengalaman g jer...

ELLY said...

hehehe....thanks semua....dlm dilema lg coz pikir nak kawen next year....takut kerja ni x der life & x der masa utk diri sndiri....tp hati rse nak gi....maybe gi kot....hehe

nisa said...

Hi Elly,

kami ada 1001 fabulous wedding gifts at very affordable price!!!
rugi tak jenguk our fotopage..

just click;
http://gardenofgalleria.fotopages.com/