Thursday, October 8, 2009

Raya yang Gembira


Yea! Yea! Raya......W.pon raya dah 2 minggu b'lalu, tp sye still nak citer gak pasal raya.....hehe......thn ni beraya kat Tanah Merah Kelantan......actually x plan pon nak balik kg.....last minute hari khamis tetb mak sye sms tanyer nak blk kg x???.....then setelah pk2 sye pon ok jer la.....yer la kan bila pk klo beraya kat KL ni sapa yg ader kan.....mesti x rasa suasana raya......so hari tu gak sye amik AL utk hari jumaat coz jumaat tu dah nak b'tolak balik kg.....kitorg semua excited gler nak balik kg.....tp mmg serius la sejak arwah nenek dah xder, raya dah x bermakna.....nasib baik kitorg ramai sedara mara kat kelantan.....so meriah la raya kat sana.....sepupu2 sye ramai yg dah kawen & ader anak.....anak2 diorg pon dah besar......cuma anak2 ayah sye jer yg xder sorg pon yg dah kawen......so family sye la yg plg x best.....kakak & abg2 ayah sye dah ramai dah cucu......ayah sye anak last, tu yg lambat tu.....hehehe......

Hari Jumaat tu kitorg b'tolak dr KL lps solat Jumaat dlm kul 3.....dlm kul 6 ptg kitorg smpai la Raub coz jalan sgt jem nak masuk pekan Raub tu, dlm sejam gak la jem kat situ....smpai ayah sye dgn selamber telah memotong melalui lorong kecemasan....haha....nasib baik x der polis......so kitorg pon decide utk singgah buka puasa kat Masjid kat Raub tu jer.....mknan utk b'buka kitorg beli kat bazar Ramadan kat situ.....best la gak dpt rse suasana bazar Ramadan kat tpt org.....hehe.....jom layan pic......


B'sedia utk b'tolak.....bantal wajib dibawa, senang nak tdo dlm kete.....hehehe......


Singgah b'buka puasa kat masjid Raub.....kat masjid ni mmg dah disediakan tempat utk mkn & pinggan mangkuk pon ader.....bagus kan.....tp kitorg mmg dah bwk dr rumah....hehe....


B'buka puasa mcm makan kat rumah jerk.....mknan wajib penuh satu meja.....haha.....cuba tgk muka abah yg bangga melihat mknan yg byk.....haha.....

Kitorg selamat smpai kat Tanah Merah dlm kul 11 mlm.....jalan x jem langsung sepanjang p'jalanan dr Raub ke Tanah Merah......so kira ok la cpt gak smpai....coz kitorg singgah mkn & solat kat Raub pon dah 2 jam.....then teruskan p'jlnan lg 3 jam, akhirnyer smpai la ke kampung.....smpai2 jer terus mencari kedai mkn utk sahur....coz mmg malas dah nak bgn2 lg, pk nak tdo jer time tu coz semua dah sgt kepenatan.....mana x nyer, khamis dah la keje pastu jumaat trus blk kg......huhu....klo dah kat kg tu wajib la kitorg akan m'carik nasik lemak ngan burung puyuh.....sedap sgt.....mmg xder kat KL yg sedap cmtu....hehe....tp lupa lak nama kedai mkn tu.....abah ckp owner kedai tu mmber dia time kecik2.....so layan kan ajer.....hahaha.....lps mkn terus ke rumah Kak Noni (kakak sepupu sye).....kitorg sefamily tumpang rumah dia.....sejak arwah nenek meninggal, kitorg mmg dah x dok umh arwah nenek klo balik kg.....mcm last year kitorg amik homestay jerk.....tp kali ni kitorg dok umah Kak Noni coz dia nyer rumah banglo baru siap....besar & lawa gak......hehe....best2....

Esok harinyer kitorg tdo x ingat dunia....kul 10 pg baru bgn.....sedara mara ramai yg dah dtg nak jmper my parents.....tp tgk2 semua still tdo lg......mmg sgt penat.....haha.....seharian kitorg dok umh Kak Noni jerk.....x larat nak kluar.....nasib baik bwk laptop & broadband, so x boring sgt.....ptg baru kitorg kluar gi bazar Ramadan & buka puasa kat rumah Makcik Mah (kakak abah).....kat situ sgt meriah coz ramai budak2......


Kami b'3 kat umh Makcik Mah.....pic ni diambil oleh abah....kononnyer abah kata dia sgt hebat amik gambar.....tp tgk la hasilnyer.....perlukah amik pic smpai kaki.....hahaha......lawak sgt.....

Akhirnyer.....1 Syawal pon tiba......pg2 dah bangun utk b'solat sunat Aidilfitri....kitorg solat kat surau kat kg tu jer.....nak gi masjid dah x sempat.....nak b'fast pon x sempat....so gi solat dulu, lps solat baru mkn.....actually kat kg sye, ader 3 rumah yg wajib kitorg gi.....1st rumah arwah nenek, 2nd rumah Makcik Mah & 3rd rumah Kak Nah (kakak sepupu)......Tp semua rumah wat makan nasi minyak.....so 3 kali la sye mkn....hahaha......I likeee.....


Di pagi hari raya yg mulia.....actually baju raya sye x dpt siap be4 raya.....nasib baik ader baju ni yg still baru gak, x pnh pakai......hehe....leh la wat jd baju raya.....


Shiela & syafiq......


Yer b'selipar jepun jer beraya ke rumah org.....haha...selekeh btul sye....tp peduli hapa kan.....Ahakz!


Yes makan time....ni kat rumah arwah nenek.....rumah ni pakcik sye duduk ngan family dia.....so masakan ini di masak oleh makcik sye.....sgt sedap......


Gadis melayu.....hehe....anak sapa la ni..... =D


My Family.....


Family sye & family Ayah Mat (pakcik sye).....

Lps mkn, kitorg pon terus menziarahi kubur arwah nenek & atuk....haaa yg lawak nyer mak sye leh wat drama lak time ni.....nak tau aper, jap layan pic dulu.....


Dlm kete nak ke kubur....


Ramai org di kubur......


hehe....time ni sye suruh shiela amik pic sye yg konon nyer sye nak posing wat muka insaf.....tp tetb mak sye gelak lak.....tu yg sye pon t'gelak.....

haaa....b'balik kpd citer mak sye wat drama tu....ok2 cmni....memula kitorg gi kubur arwah tok ayah (atuk sye).....dah lps baca2 yasin, gi plak kubur arwah nenek kat area situ gak.....pastu dah abis baca2 semua kitorg pon nak kluar la kan dr kwsan kubur.....tetb ramai org kecoh2.....pastu panggil2 kitorg kat kubur tok ayah.....kitorg pon pelik la kan.....laaaa rupa2nyer mak sye bleh t'tinggal hand bag plak kat atas kubur tok ayah tu.....lawak btul.....diorg dah bukak dah handbang tu nak carik handphone nak tau sapa owner.....nsb baik ader yg prsan mak sye dok kat situ sblm tu.....Lps tu kitorg pon terus beraya kat umah Kak Nah....yang best nyer ader jiran Kak Nah yg dtg b'raya umh kak nah tu bleh tau psl citer mak sye t'tinggal handbag.....wahhhh cpt btul gosip t'sebar.....satu kg kot dah tau.....hahaha.....kitorg pon gelak guling2......

Kitorg beraya smpai tgh hari pastu terus balik umh Kak noni & tdo smpai petang.....hehe.....malam nyer lak kitorg beraya umh kak noni nyer parents in law......


Sye ngan Sarah (ank Kak Noni).....mak sye ckp muka sye kecik2 mcm baby ni.....tp baby ni suka nangis, sye baik jerk time baby dulu.....hehe......comel x???ihikz!

Keesokan harinyer sye kitorg pon sambung raya.....kitorg beraya kat umah anak tiri Kak Nah kat area situ gak.....dia wat nasi dagang yg sgt sedap.....hehe....t'capai gak hasrat mak sye nak mkn nasi dagang......


Shiela ngan baju raya hari ke2......haha....


sye.......

Lps beraya, kitorg pon terus b'jalan ke Jeli....coz abah nak tgk tanah2 arwah nenek.....jauh gak dlm 30 minit drive.....act ni kebun arwah nenek & atuk.....dulu pnh gak gi sana mkn durian, manggis, duku....tp skrg dah x dah coz masing2 malas nak ke situ......hasil kebun pon ader yg amik & ader yg jual jerk kat org.......abah kata zaman dulu2 klo nak miliki tanah, kita just kena tebang pokok2 kat area mana yg kita nak & buat tanda yg tu tanah kita pastu daftar kat pjbt tanah atas nama kita......tp make sure la tanah tu belum jd hak milik org lain lg.....sgt kagum coz luas gak tanah arwah nenek & atuk ni.....t'pk gak aper t'sport yg diorg naik utk b'ulang alik dr Tanah Merah ke Jeli & cmner diorg bleh bersihkan tanah2 ni yg dulunyer semua hutan.....dulu sye tau tanah yg kebun tu jer.....rupanyer ader lg tanah2 lain kat seberang jalan besar b'tentangan ngan kebun tu.....hebat gak la....t'ingat sye citer pontianak harum sundal malam di mana dia jd pontianak coz nak srh org yg bunuh dia tu pulangkan semua tanah2 dia & hak dia kpd pewaris dia......dasyat la org2 dulu jaga tanah diorg utk ditinggalkan kpd anak cucu diorg.....even arwah nenek sye meninggal pon coz dia kena strok sbb ader org nak amik area tanah dia & dia cuba pertahankan tanah tu.....pastu tgk2 balik geran, btul tu area tanah nenek sye.....huhu......tp sbnrnyer sye pon x sure aper motif kitorg tgk tanah2 ni....mcm satu lawatan di hari raya lak....pelik pon ader.....org beraya, ko masuk hutan lak.....layan kan ajer.....


Syafiq......


Shiela & Syafiq......


Sye & syafiq.....


Konsep apakah ini.....layan kan ajer.....haha.....


Syafiq, Abah & Abg Mazlan (sepupu).....


Mak & Abah kat rumah penjaga kebun ni.....sye pon x sure dia penjaga ker aper.....tp mmg dr arwah nenek ader lg pakcik ni dah dok kat sini.....


Syafiq ngan Abg Mazlan tgh dok carik buah duku......


Yer ini lah buah duku.....skrg buah-buahan tgh x der musim.....durian pon xder....huhu....so ini jer la hasil yg tinggal.....

Lps balik dr Jeli, kitorg pon beraya lg ke rumah sepupu2......& esok nyer Raya ke 3, dah nak balik.....Before balik sempat lg singgah beraya umh sepupu.....& dlm kul 1 baru b'tolak ke KL.....smpai KL dlm kul 9 mlm......happy sgt beraya kat kg thn ni......hehe....

Pastu keesokan harinyer Raya ke 4, pagi2 lg sye dah b'tolak ke JB coz OPY BERTUNANG.....so akan sye update nanti.......pic2 yg sye amik time Opy b'tunang, Shiela dah t'delete lak dr camera.....huhu....sedeh....Tp xper, nnti sye try dapat kan pic dr Bib.....plus opy pon byk tag pic kat facebook....bleh la update nnti......so nantikan citer sye......hehehe......

Sehingga berjumpa lagi.....daaaa.....

No comments: