Wednesday, October 28, 2009

Syafiq Konvo UITM


Syafiq konvo lg......kali ni kat UITM nyer konvo lak......so pada hari Ahad lps kitorg telah b'kampung di UITM Shah Alam....pg2 buta dah smpai.....tp x der la pg buta sgt.....dlm kul 8.....syafiq x follow skali coz kitorg dr rumah.....syafiq lak mmg tdo S.Alam mlm tu coz dia nak kena ader kat dewan kul 7 pg......smpai2 jer terus parking kat kwsan lapang yg mmg di khaskan utk parking ibu bapa......pastu kitorg terus naik bas.....suspen gak, maner la dia nak bwk ni kan.....ni 2nd time sye masuk kwsn UITM ni.....so mmg x tau langsung selok belok dlm tu.....dewan konvo tu pon x tau kat maner.....hehe.....dlm 2 minit, smpai la kat dewan......ramai gler org.....kitorg pon terus ke pintu dewan nak carik syafiq.....time tu, perarakan masuk dah mula.....tp still gak bleh nampak budak bangla tu.....muka dia senang btul nak cam padahal ramai gler org & diorg plak siap pakai mask utk H1N1.....hehehe.....lawak pon ader gak.....ader ker konvo pakai mask.....tp nasib baik time amik sijil atas stage tu diorg x pakai.....rugi plak x sempat amik pic syafiq time pakai mask tu......skema siot!......

Ni adalah konvo ke-6 family sye.....2 kali konvo Shiela, 2 kali konvo sye & ni masuk 2 kali konvo syafiq......Shiela smpai dah letih nak gi 2nd konvo syafiq ni.....memula dia x nak gi gak.....aritu sye dah miss konvo dia, so sye mmg smangat nak gi yg kali ni......mak sye dgr jer shiela x nak gi, dia dah emo2.....& ayat biasa dia....."nanti ko ada anak lelaki, ko tau la cmner".......hahaha......amik ko.....so t'paksa la dia gi gak......anak kesayangan mak konvo.....huhu.....w.pon dah 6 kali gi konvo anak2, parents sye masih b'semangat waja.....cuma kali ni diorg x dapat masuk dlm dewan coz dah t'lewat.....so diorg tgk dr screen besar dalam bilik seminar jer la.......tgk dlm screen pon abah still bleh amik gambar......


Yeah ini lah budak bangla tu.....Diploma in Business again.....kpd yg blum tau, ni adalah konvo ke2 syafiq sbb cos yg dia amik kat KPTM tu under UITM.....so ada 2 konvo, satu KPTM nyer & yg ni UITM nyer......


Hehe....comel x???.....ni la bunga yg sye bg syafiq.....mak sye tanyer sye, "kata nak beli bunga, mana?"......sye jwb "ni la bunga"......mak sye balas "mana bunga?"......sye jwb "ni la" (smbil tunjuk2 budak baju itam ni).......pastu ayah sye ckp sye kedekut......hahaha......yer la kan.....ko budget syafiq tu akan simpan ke bunga???.....wajib la x kan.....so baik la bg menda ni, x layu & dia bleh simpan lama.....x pon nanti klo dia sepah2 kan budak ni, sye amik balik letak dlm bilik sye......hahaha.....


hehe......oleh kerana sye x beli bunga, sye beli budak jerk, so ayah sye t'paksa la beli bunga.....ksian plak org lain ader bunga, ank dia sorg xder bunga.....w.pon ni adalah bunga ke 2 coz konvo aritu dah bg bunga matahari yg besar kan.....beli gak la, lawa skit klo dia nak wat amik gambar kan.....& mmg dia b'gambar ngan bunga ni jerk.....budak yg sye bg tu langsung dia x pedulikan.....huhuhu....lantak ko la.....malas aku nak layan.....


Ucapan utk syafiq....hehe....


Byk gak tv disediakan utk tgk konvo ni.....so nasib baik sye x t'miss....sye ngan shiela x follow parents sye tgk kat bilik seminar.....kitorg merayau2 jerk kat luar.....lps syafiq amik sijil jerk, kitorg gi dok m'carik mknan.....hehe.....malas dah nak tgk tv tu.....


Yer.....nasib baik ader gak pic ko pegang budak yg aku bg tu kan.....haha.....


Sye ngan adik kesayangan (syg la sgt kan....hahaha)


Kami 3 beradik......mungkin syafiq sedang b'usaha utk mengikut jejak kitorg yg dah ader degree ni.....chewah!....2thn jer lg nak dpt degree, jgn ko wat smpai 3 thn udah ler....klo x, b'sedia lah kena bahan ngan aku.....haha.....


Abah, Mak & Syafiq......

Akhirnyer selamat la sudah konvo Syafiq......penat btul aritu.....smpai kul 2 kat S.Alam....dah la tgh panas2.....balik rumah jerk, semua tdo......haa, actually semua pic ni diambil guna kamera hp jerk.....tu la x lawa....Shiela bwk kamera tp x bwk bateri.....so cmner nak amik gambar kan......syafiq dah marah2 & perli2 dia......tp nasib baik kat situ bleh amik gambar studio.....so kitorg pon amik la pic kitorg sefamily......owhhh time sye & shiela dulu, konvo degree jer bleh amik gambar studio.......ini sudah lebih.....haha.....xder la memain jerk, ksian plak kat syafiq coz x der kamera.....huhu.....

Haaa kesimpulannyer, abah ckp konvo kat UNITEN lg best coz ada disediakan makanan......nasi lemak lg tau.....w.pon nasi lemak tu adalah nasi lemak yg sama sejak zaman shiela konvo smpai sye konvo......haha.....yer la kat Uniten tu braper kerat org jer yg konvo kan.....klo kat UITM ni nak sediakan mknan, bankrup la kan.....braper puluh ribu org plak yg nak mkn......dgr citer konvo kali ni, lbh kurang 23 ribu org klo x silap......b'belas hari gak la konvo diorg ni.....syafiq konvo pon dah hari ke 11 rsenyer......

Hehehe....itu lah alkisahnyer.....sekian la dulu.....jmper lg time konvo Syafiq lg 2thn InshaAllah......

Sunday, October 25, 2009

Dewan oh Dewan.....


Hehe.....yer dewan....utk aper???.....utk majlis kahwin sye & Mr Razak......huhu......ehhh bkn dlm masa terdekat ni okay.....ni just persediaan jerk.....actually kitorg dah plan utk mengadakan majlis perkahwinan pd 6 Jun 2010.....tarikh ini dipilih kerana ianya adalah minggu pertama cuti sekolah so dgn harapan, sedara mara dr Kelantan dpt la turun KL & dtg ke majlis kami nanti.....hehe.....diorg ckp time cuti skolah jer diorg bleh dtg KL, klo x cuti sekolah susah skit coz ank2 diorg semua still skolah......so kerana mengambil kira faktor inilah kitorg mengawalkan perkahwinan kitorg yg septtnyer plan lps raya thn dpn.....hehe......yer la kan, klo sedara mara x dpt dtg, x best la kan.....

Oleh kerana byk citer2 yg sye dgr psl x dpt book dewan coz dewan fully booked, kitorg jd risau la plak kan.....takut klo book last minute nnti x dpt.....so my parents push kitorg supaya start pilih tarikh dr skrg & decide cpt2 nak dewan mana......time raya kat kg baru aritu nenek sedara sye telah mencadangkan supaya kitorg buat kat Dewan Institut Integriti Malaysia (IIM) dekat Jln Duta, belakang stadium hoki tu......coz dia ckp dewan tu besar & cantik......so sye pon try la search2 internet carik info psl dewan tu......sye rse mcm ok jerk coz kat Institut Integriti M'sia (IIM) tu siap ader hotel so bleh la sedara mara dr Kltn stay kat situ......mak sye dah call utk book dewan tu.....tp rupanyer semua yg nak book utk thn dpn, kena tunggu bln 1 nnti baru bleh book.....so kitorg x dpt la book lg.....kena la tunggu.....masuk bln 1 nnti kena secpt kilat book.....klo x takut x dpt.....hehe....so redha jer la.....klo x dpt, maybe cari dewan lain or kena tukar tarikh la kot.....huhu......

Actually parents sye lbh suka buat kat rumah jer.....coz diorg ckp lg meriah & jiran2 senang nak dtg......tp sye plak pikir klo buat kat rumah mesti sye akan tdo atas pelamin, x pon pengsan kepenatan coz dok sibuk menguruskan rumah, khemah semua kan......karang jd mcm time b'tunang dulu.....dah la kitorg x cukup org nak m'bantu so baik la buat kat dewan.....lps habis majlis x pyh nak pening2 pikir nak kemas semua kan.....lgpon utk m'jimat kan kos, kitorg buat majlis gabung jerk.....blah Mr Razak nanti mmg x buat......kitorg buat skali jer.....senang coz kitorg dok pon kat ampang & cheras jerk.....m'bazir plak klo buat 2 majlis.....& sedara mara Mr Razak pon x ramai.....& sbb tu gak la sye pikir, mcm x adil klo buat majlis kat rumah sye.....nmpak mcm tu majlis belah family sye jerk.....dan akhirnyer sye b'tekad utk buat kat dewan gak.....hehe....

Ayah sye dah pegi tgk dewan kat IIM tu.....tp time tu sye x ikut skali.....dia gi sorg jerk.....so semalam, sye, parents sye & shiela gi la tgk dewan tu.....tp Mr Razak xdpt ikut skali......dia srh sye amik pic jerk.....& sye blum tunjuk lg pic ni kat dia.....x sempat nak tunjuk.....nak discuss pon x sempat lg.....huhu.....nnti mesti dia baca blog sye kan so bleh la dia tgk pic kat sini jer......hehe......smlm time sye tgk tu, kebetulan tgh ader majlis kahwin kat situ tp blum start lg coz kitorg dtg pg.....so lg senang la coz kerusi meja & pelamin semua dah set up kan.....bleh la sye tgk gambaran sbnr dewan tu.....hehe.....jom tgk sama2......


ok...mcm ni la luas dewan tu.....bleh masuk dlm 300 org tetamu pd satu masa......di mana sye rse sgt ideal coz luas dewan ni x la t'lampau kecik & x la t'lampau besar......just nice......ni penting coz andai kata tetamu x ramai dtg, dewan ni x la nmpak kosong sgt & klo ramai tetamu dtg, mmg byk space so xder la crowded sgt.....(aper aku merepek ni labu, layan kan ajer......)


Meja VIP & kat hujung tu meja pengantin......ok la tu kan.....hehe.....


Pelamin.....sorry la kpd tuannyer majlis.....sye pinjam pic pelamin korg plak.....hehe.....stage utk pelamin ni agak besar......ni bleh melibatkan kos yg tinggi coz pelamin pon mesti nak besar gak kan.....huhu.....so yg ni sye blum decide lg samada kami akan bersanding atau tak.....if x b'sanding, x pyh la ader pelamin so kat stage ni bleh buat utk makan beradab......hehe......sye pikir aper yg penting adalah tetamu.....sye nak the best utk tetamu so x per la klo pengantin x glamer pon kan....yg penting tetamu selesa.....hehe.....

So kesimpulannyer......sye sgt puas hati ngan dewan ni......setakat ni, dewan ni la pilihan sye.....& tarikh 6 Jun tu yg kitorg pilih utk majlis nanti......if ader perubahan akan sye update nanti......hehe.....ehh...lupa nak bgtau, majlis nikah InshaAllah kitorg akan buat sehari sebelum iaitu 5 Jun 2010 kat Masjid Wilayah.....tp x sure lg pg ker ptg ker mlm.....sye suka pg kot......hehe.....

Kita hanya merancang tp Dia yg menentukan.....semoga semuanya b'jalan lancar & dipermudahkan.....Amin......

Hari Malas Sedunia.......


Rasanyer semua entry2 lama yg sye nak update telah pon sye update.....so kita mulakan ngan citer t'baru lak.....hehe.....tahukah anda bahawa kelmarin sye telah M' EL kan diri.....actually mmg totally x der mood nak gi keje....klo korg nak tau, sye klo dah xder mood, sye akan wat aper sajer.....dulu klo time nak exam xder mood, sye bleh smpai x gi exam okay.....klo time kat ofis, klo sye xder mood, sye bleh gi marayau sorg2.....tp x slalu la, sebln sekali jerk.....hehe.....lgpon shiela pon MC ari jumaat tu.....lg la wat sye malas coz tgk dia tdo, sye pon rse nak tdo.....hehe.....try nak tdo tp x leh.....sye still bgn pg2 gak.....layan citer kata hati pastu t'pikir, x kan nak sia2kan hari cuti ni camtu jer kan.....mesti nak wat something yg b'guna supaya sye rse sgt worth b'cuti pd hari itu.....hehe.....

So pikir nyer pikir, akhirnyer dpt gak idea nak wat apa.....jeng je jeng......



Yer.....ini lah yg sye lakukan pd hari itu.....gi KWSP kat jln TAR tu & buat permohonan penamaan utk akaun KWSP sye......coz sye x sempat lg wat penamaan.....ni dah sethn lbh keje so wajib la kena buat coz sye x nak klo apa2 jd kat sye, parents sye susah payah uruskan duit2 simpanan sye ni......lgpon if KWSP kita x der penamaan, diorg akan transfer ke amanah raya di mana utk m'dptkan duit itu kembali adalah sgt rumit procedure nyer & byk gak duit kita yg akan di deduct for that process....huhu.....

Process buat penamaan ni sgt senang okay.....just beratur ambil nombor & borang.....isi borang dlm seminit....then terus ke kaunter.....kaunter pon sgt byk so mmg sekejap jer korg akan tunggu.....kat kaunter, org KWSP tu akan terus key in semua data dlm komputer ambil cop jari then bg kita salinan yg mengesahkan permohonan penamaan kita telah berjaya.....owh korg cuma kena bwk salinan IC jer.....so itu jer la process nyer.....senang kan.....hehe....so klo korg blum buat penamaan KWSP korg, cepat2 la wat erk.....Penamaan ni bleh gak ditukar pd masa2 akan dtg....bila2 pon bleh tukar.....hehe....yer la, time blum kawen kita letak la parents kita as penama.....tp lps kawen & ader anak, bleh tukar letak nama anak plak......owh jgn sekali2 letak nama husband anda.....tp klo husband nak letak nama wife sgt digalakkan......hahaha......xder la gurau jerk.....

Lps wat penamaan ni baru la sye lega.....Insurans sye dah wat penamaan, KWSP pon dah wat.......hopefully sye x menyusahkan org klo tetb apa2 jd kat sye.....coz semua duit2 ni bleh la wat bayar hutang2 sye.....loan kereta sye ngan pinjaman YTN & MARA......hehehe.....

Sediakan payung sebelum hujan......Sekian.....Ihikz!

Friday, October 23, 2009

Lunch at Secret R


Last 3 weeks my boss treated us for lunch at Secret R TTDI....actually this lunch was to c'brate Hari Raya & farewell party for one of a senior staff who was resigning from company.....so lets see the pic....& get to know my officemates.....hehe.....


All Multicad staffs.....If I'm not mistaken, Multicad has about 40 staffs.....


All the girls in Multicad.....


Smile.....show ur happy face...owh....i'll introduce all of them in next pic okay......hehe.....


Golden Nugget....not bad....but I think if u like banana flavor cake, this is the right choice.....


Posing2 time.....


Yeah....from left Ada, Syikin, Kak Ros, Kak Ita, Shida, Suzy, Asz, Me, & Ms. Teh (our account person, so be nice if u want to get ur salary right on time....hehe).....actually they are the reason y I feel so comfortable working at my office.....I'm so blessed coz wherever I go, I'm always sorrounded by nice peoples.....

So where is the boss???.....forgot to take his pic....& I think we never want to.....thanks for the lunch.....happy ya.....

Raya rumah Am......

Citer raya lg.....sorry la ni semua citer2 lama.....tp x sempat2 nak update.....ni sye update semua citer2 yg lps.....layan kan ajer.....lps balik dr kenduri Gee, malam nyer plak sye gi raya rumah Am......actually sye agak penat gak aritu tu coz dr pg ke kenduri pastu ptg baru smpai rumah.....so ingat malas nak kluar dah coz esoknyer nak keje, byk baju nak lipat & iron.......dan memula sbnrnyer sye t'lupa gak hari tu hari apa.....4hb 10......pastu baru t'ingat b'day dia rupanyer.....so wajib la sye x nak m'hampakan dia & pegi gak.....so kitorg pon plan la beli kek utk celebrate b'day dia......hehe....


Ini lah kek nyer.....strawbery chocolate utk Am.....


Oleh kerana time tu dah kul 11 so kitorg pon c'brate b'day Opy skali coz b'day Opy 5hb 10.....selang sehari jerk....hehe.....


Hehe.....B'day girls.....


Time potong kek....kebetulan plak jiran Am ni b'day dia sama.....so potong kek skali......


Siap suap2 kek lagi.....hehe....


Dan ini juga....


Yer....inilah kawan2 yg join raya umh Am aritu.....love u guys....susah btul nak b'kumpul ramai2 cmni.....rse mcm kejap jerk dpt jmper aritu.....bila nak jmper lg erk???....huhu....

To Am....Happy 25th Birthday.......Semoga happy & success selalu......Friendship never end.....
sorry lambat lak wish kat blog ni....hehe.....

Majlis Kahwin Officemate


Yeah! kawan ku kawen lagi.....kali ni kat Kuala Klawang Negeri Sembilan pd 4hb 10 lps......yg lawak nyer dah la x pnh smpai tempat tu....pastu ngan konfiden nyer sye telah t'lupa nak bawak map.....bleh x.....coz memula janji ngan mmber2 ofis nak tunggu kat petronas R&R seremban nun.....tp sye lewat setgh jam coz dok sibuk kemas umh, sedara mara nak dtg raya smpai t'lewat gerak dr umah.....janji kul 11am tunggu kat Petronas & konvoi sesama....tp kul 11 baru sye kluar umh amik Syikin & Ada kat LRT coz kitorg gi sesama.....Shiela pon gi gak coz mmber sye yg kawen ni (Gee), mmber Shiela gak time dia keje kat AMC subang dulu......oleh krn kitorg lewat, so mmber2 ofis sye yg dah smpai Petronas x leh nak tunggu kitorg......tp nasib baik diorg sempat tinggalkan map kat bwh pokok tepi longkang kat petronas tu.....so bila kitorg smpai situ, kitorg pon trus carik map.....nasib baik jmper.....mcm treasure hunt la plak.....hehehe.....smpai kat rumah Gee dlm kul 12pm....just on time coz diorg b'arak & b'sanding kul 12.30......


Sye & Syikin.....makan time.....


Yeah....Ini la pengantinnyer......


Gee & Azham....actually Azham ni pon kwn2 kitorg gak coz dulu diorg keje satu ofis kat AMC Subang tu.....time tu sye wat praktikal 3bln kat situ & skrg sye keje satu tpt plak ngan Gee kat Multicad.....


Dari kiri.....Ada, Syikin, Sye & Shiela......


Rumah ni sgt traditional....so kitorg pon b'posing2 la kat jendela umh Gee ni......hehe.....


With Murni, ex officemate kitorg.....


Kami.....


Sye ngan Gee.....

To Gee & Azham.....Congrat erk......Semoga bahagia sampai akhir hayat.....Amin.....

Syafiq Konvo


3hb 10 lps syafiq konvo kat pusat konvensyen putrajaya.....konvo dia ptg dlm kul 3 kot.....so dah selamat la dia m'dpt diploma in business.....akhirnyer.....setelah 4thn dpt gak ko grad erk......ntah braper kali la dia repeat subject account......hahaha......ptt cos dia amik ni 3thn jerk.....tp dia extend lg sethn coz asyik x lps jerk.....smpai lecturer pon dah nyampah kot......time dia final sem, dia dtg lewat time final exam paper aper ntah....pastu lecturer dia bleh call mak sye bgtau coz dia ingat syafiq x dtg exam.....nmpak sgt lecturer pon dah x sanggup tgk dia merepeat lg....cpt2 la dia kluar dr KPTM Bangi tu.....hahaha....

Actually syafiq ader 2 konvo.....satu KPTM nyer....& satu lg UITM nyer.....coz syafiq nyer cos ni under UITM......yg UITM nyer konvo Ahad ni.....best kan ader 2 konvo.....hehe.....so jom layan pic......


Lawa gler dewan ni....konvo dia lg grand dr konvo UNITEN.....


konvokesyen ke-26.....


Yeah ini la budak yg diraikan.....lawa kan jubah dia.....mcm master nyer jubah.....hehe.....


Syafiq ngan my parents......sila tgk bunga matahari yg parents sye bg.....jeles wooo......time sye & shiela dpt bunga rose....time dia, dpt bunga matahari coz mak sye tanyer cina jual bunga tu, bunga aper yg bagus utk bg anak lelaki grad.....cina tu ckp bunga matahari coz nanti kerjaya dia akan b'kembang spt bunga matahari......ong la konon nyer tu.....haha.....


Syafiq & Shiela......


Syafiq & family.....ehhh tp naper sye x der erk.....


Syafiq ngan Tika, gf dia yg dtg all the way from Melaka.....hehe.....

Haaa knp sye xder dlm pic tu???.....jawapannyer......sye mmg x gi pon.....huhu.....sedeh.....xdpt gi konvo syafiq.....coz sye ader exam PTD aritu.....dr pg smpai ptg.....so mmg x sempat la nak gi syafiq konvo.....sye mmg dah malas nak gi exam tu.....tp di paksa oleh mak sye.....so x leh nak wat aper la kan....actually exam tu suppose 8 ogos aritu.....tp sye x dpt gi coz b'tunang so dia wat exam lg utk sapa2 yg x dtg 8hb 8 tu.....so layan kan ajer......sye jwb pon separuh ati jerk.....susah la....ngan esei lg....huhu.....

Tp xper.....Ahad ni syafiq konvo UITM plak so bleh la sye gi.....hehe.....skrg syafiq dah smbung Degree in Marketing kat UITM Shah Alam.....makin tekun plak dia study skrg smpai x nak balik umah.....lantak ko la.....jgn aku dgr ko repeat2 lg sudah.....hahahaha.....klo x, b'sedia lah kena BAHAN ngan aku......Peace No War!

Thursday, October 15, 2009

Opy's E Day.....


hai hai hai.....sye kembali.....hehe.....sori lambat lak entry ni.....busy la plak.....smlm family sye wat umh terbuka tertutup......hahaha.....cmner tu.....act umh t'buka utk org2 tertentu jerk......uncle2 & jiran2.....plus kwn2 syapid......kwn sye, sye ajak Epy sorg jerk tp dia x dpt dtg.....hehehe......so agak bz smlm m'basuh pinggan & menolong mak.....

Ni sye nak citer psl opy B'tunang......Raya ke-4 dia b'tunang.....23/9/2009 ari Rabu.....hehe....sye gi b'empat ngan Bib & 2 org kwn opy, Keff & Aishah.....b'tolak dr Bangi dlm kul 9pg.....pastu smpai JB dlm kul 12pm.....rsenyer gi ke JB ni adalah yg plg jauh penah sye drive.......hehe.....sye sudah mencipta satu lg record peribadi.....yes la!......laju gak sye drive lbh 110km/h smbil2 riso ngan ops sikap.....haha....yer la kan jalan straight jerk smpai hujung dunia, wajib la kena drive laju2 kan.....tp Alhamdulillah kami selamat smpai & pulang....hehe....perjalanan kami adalah b'pandukan map google yg disediakan oleh opy.....sgt jelas map itu tp co driver (Bib) sye t'miss satu simpang yg sepatutnyer kitorg turn right tp kitorg straight plak.....coz dok asyik tgk umh Juliana Banos smpai lupa nak tgk jalan.....haha.....so ader la dlm 4 kali kami b'pusing2 di jalan Rahmat tu.....last2 Keff take over tgk map tu.....baru la jmper jln sbnr....hahaha....lawak btul.....so smpai la kitorg ke umh nenek Opy dlm kul 12.30pm.....time tu opy tgh b'make up2....& 1st yg sye nmpak adalah bulu mata palsunya yg ader diamond2......hahahaha.....sila guling2..... tp lawa!.....I like!.....mari kita layan pic.....


Hantaran2 Opy kepada Hafiz....tema diorg pink & purple.....


Sye plg suka hantaran ni.....kreatif sgt....samping dia wak bentuk tengkolok....hehe.....


Kek Opy.....sweet sgt....


Me & Bib b'gambar ngan Opy lps dia siap make up.....hehe....u look so gorgeous dear.....

Rombongan Hafiz smpai dlm kul 3pm....& majlis pon bermula....kitorg dok dlm bilik jer time tu smbil dgr2 diorg bincang.....hehe.....pastu sarung cincin.....sye x dpt amik pic sgt time tu coz cameraman sgt byk....hahaha.....mcm artis U.....ader la skit2 pic yg nmpak sipi2 jerk yg sempat amik tp malangnyer pic2 t'sebut sudah hilang.....huhu.....


Jari manis mu sudah b'cincin.....hehe....i'm so happy for U......


Opy ngan hantaran dr dua2 belah....pink from hafiz, purple from opy.....


Sgt suka hantaran ni.....telekung bentuk bunga......hehe....


Atas dr kiri Wa, Aishah, Keff, Bib & me.....

Lps majlis, kitorg b'tolak balik dlm kul 5ptg.....before balik, Opy telah m'bekal kan kami ngan murtabak yg sgt unik.....hahaha......apakah nama murtabak itu, sudah ku lupa.....time OTW balik, Bib plak take over drive smpai Bangi.....kitorg smpai Bangi dlm kul 8 lbh......

Yeah itu la citer majlis pertunangan opy yg sgt indah....hehehe.....act suppose sye dah start kerja keesokan harinya....tp sye amik MC.....& hari Jumaat baru start keje.....boring btul.....huhu.....

To Opy, Congrat erk.....aku doakan Ko & Hafiz bahagia smpai akhir hayat......hehe.....

Thursday, October 8, 2009

Raya yang Gembira


Yea! Yea! Raya......W.pon raya dah 2 minggu b'lalu, tp sye still nak citer gak pasal raya.....hehe......thn ni beraya kat Tanah Merah Kelantan......actually x plan pon nak balik kg.....last minute hari khamis tetb mak sye sms tanyer nak blk kg x???.....then setelah pk2 sye pon ok jer la.....yer la kan bila pk klo beraya kat KL ni sapa yg ader kan.....mesti x rasa suasana raya......so hari tu gak sye amik AL utk hari jumaat coz jumaat tu dah nak b'tolak balik kg.....kitorg semua excited gler nak balik kg.....tp mmg serius la sejak arwah nenek dah xder, raya dah x bermakna.....nasib baik kitorg ramai sedara mara kat kelantan.....so meriah la raya kat sana.....sepupu2 sye ramai yg dah kawen & ader anak.....anak2 diorg pon dah besar......cuma anak2 ayah sye jer yg xder sorg pon yg dah kawen......so family sye la yg plg x best.....kakak & abg2 ayah sye dah ramai dah cucu......ayah sye anak last, tu yg lambat tu.....hehehe......

Hari Jumaat tu kitorg b'tolak dr KL lps solat Jumaat dlm kul 3.....dlm kul 6 ptg kitorg smpai la Raub coz jalan sgt jem nak masuk pekan Raub tu, dlm sejam gak la jem kat situ....smpai ayah sye dgn selamber telah memotong melalui lorong kecemasan....haha....nasib baik x der polis......so kitorg pon decide utk singgah buka puasa kat Masjid kat Raub tu jer.....mknan utk b'buka kitorg beli kat bazar Ramadan kat situ.....best la gak dpt rse suasana bazar Ramadan kat tpt org.....hehe.....jom layan pic......


B'sedia utk b'tolak.....bantal wajib dibawa, senang nak tdo dlm kete.....hehehe......


Singgah b'buka puasa kat masjid Raub.....kat masjid ni mmg dah disediakan tempat utk mkn & pinggan mangkuk pon ader.....bagus kan.....tp kitorg mmg dah bwk dr rumah....hehe....


B'buka puasa mcm makan kat rumah jerk.....mknan wajib penuh satu meja.....haha.....cuba tgk muka abah yg bangga melihat mknan yg byk.....haha.....

Kitorg selamat smpai kat Tanah Merah dlm kul 11 mlm.....jalan x jem langsung sepanjang p'jalanan dr Raub ke Tanah Merah......so kira ok la cpt gak smpai....coz kitorg singgah mkn & solat kat Raub pon dah 2 jam.....then teruskan p'jlnan lg 3 jam, akhirnyer smpai la ke kampung.....smpai2 jer terus mencari kedai mkn utk sahur....coz mmg malas dah nak bgn2 lg, pk nak tdo jer time tu coz semua dah sgt kepenatan.....mana x nyer, khamis dah la keje pastu jumaat trus blk kg......huhu....klo dah kat kg tu wajib la kitorg akan m'carik nasik lemak ngan burung puyuh.....sedap sgt.....mmg xder kat KL yg sedap cmtu....hehe....tp lupa lak nama kedai mkn tu.....abah ckp owner kedai tu mmber dia time kecik2.....so layan kan ajer.....hahaha.....lps mkn terus ke rumah Kak Noni (kakak sepupu sye).....kitorg sefamily tumpang rumah dia.....sejak arwah nenek meninggal, kitorg mmg dah x dok umh arwah nenek klo balik kg.....mcm last year kitorg amik homestay jerk.....tp kali ni kitorg dok umah Kak Noni coz dia nyer rumah banglo baru siap....besar & lawa gak......hehe....best2....

Esok harinyer kitorg tdo x ingat dunia....kul 10 pg baru bgn.....sedara mara ramai yg dah dtg nak jmper my parents.....tp tgk2 semua still tdo lg......mmg sgt penat.....haha.....seharian kitorg dok umh Kak Noni jerk.....x larat nak kluar.....nasib baik bwk laptop & broadband, so x boring sgt.....ptg baru kitorg kluar gi bazar Ramadan & buka puasa kat rumah Makcik Mah (kakak abah).....kat situ sgt meriah coz ramai budak2......


Kami b'3 kat umh Makcik Mah.....pic ni diambil oleh abah....kononnyer abah kata dia sgt hebat amik gambar.....tp tgk la hasilnyer.....perlukah amik pic smpai kaki.....hahaha......lawak sgt.....

Akhirnyer.....1 Syawal pon tiba......pg2 dah bangun utk b'solat sunat Aidilfitri....kitorg solat kat surau kat kg tu jer.....nak gi masjid dah x sempat.....nak b'fast pon x sempat....so gi solat dulu, lps solat baru mkn.....actually kat kg sye, ader 3 rumah yg wajib kitorg gi.....1st rumah arwah nenek, 2nd rumah Makcik Mah & 3rd rumah Kak Nah (kakak sepupu)......Tp semua rumah wat makan nasi minyak.....so 3 kali la sye mkn....hahaha......I likeee.....


Di pagi hari raya yg mulia.....actually baju raya sye x dpt siap be4 raya.....nasib baik ader baju ni yg still baru gak, x pnh pakai......hehe....leh la wat jd baju raya.....


Shiela & syafiq......


Yer b'selipar jepun jer beraya ke rumah org.....haha...selekeh btul sye....tp peduli hapa kan.....Ahakz!


Yes makan time....ni kat rumah arwah nenek.....rumah ni pakcik sye duduk ngan family dia.....so masakan ini di masak oleh makcik sye.....sgt sedap......


Gadis melayu.....hehe....anak sapa la ni..... =D


My Family.....


Family sye & family Ayah Mat (pakcik sye).....

Lps mkn, kitorg pon terus menziarahi kubur arwah nenek & atuk....haaa yg lawak nyer mak sye leh wat drama lak time ni.....nak tau aper, jap layan pic dulu.....


Dlm kete nak ke kubur....


Ramai org di kubur......


hehe....time ni sye suruh shiela amik pic sye yg konon nyer sye nak posing wat muka insaf.....tp tetb mak sye gelak lak.....tu yg sye pon t'gelak.....

haaa....b'balik kpd citer mak sye wat drama tu....ok2 cmni....memula kitorg gi kubur arwah tok ayah (atuk sye).....dah lps baca2 yasin, gi plak kubur arwah nenek kat area situ gak.....pastu dah abis baca2 semua kitorg pon nak kluar la kan dr kwsan kubur.....tetb ramai org kecoh2.....pastu panggil2 kitorg kat kubur tok ayah.....kitorg pon pelik la kan.....laaaa rupa2nyer mak sye bleh t'tinggal hand bag plak kat atas kubur tok ayah tu.....lawak btul.....diorg dah bukak dah handbang tu nak carik handphone nak tau sapa owner.....nsb baik ader yg prsan mak sye dok kat situ sblm tu.....Lps tu kitorg pon terus beraya kat umah Kak Nah....yang best nyer ader jiran Kak Nah yg dtg b'raya umh kak nah tu bleh tau psl citer mak sye t'tinggal handbag.....wahhhh cpt btul gosip t'sebar.....satu kg kot dah tau.....hahaha.....kitorg pon gelak guling2......

Kitorg beraya smpai tgh hari pastu terus balik umh Kak noni & tdo smpai petang.....hehe.....malam nyer lak kitorg beraya umh kak noni nyer parents in law......


Sye ngan Sarah (ank Kak Noni).....mak sye ckp muka sye kecik2 mcm baby ni.....tp baby ni suka nangis, sye baik jerk time baby dulu.....hehe......comel x???ihikz!

Keesokan harinyer sye kitorg pon sambung raya.....kitorg beraya kat umah anak tiri Kak Nah kat area situ gak.....dia wat nasi dagang yg sgt sedap.....hehe....t'capai gak hasrat mak sye nak mkn nasi dagang......


Shiela ngan baju raya hari ke2......haha....


sye.......

Lps beraya, kitorg pon terus b'jalan ke Jeli....coz abah nak tgk tanah2 arwah nenek.....jauh gak dlm 30 minit drive.....act ni kebun arwah nenek & atuk.....dulu pnh gak gi sana mkn durian, manggis, duku....tp skrg dah x dah coz masing2 malas nak ke situ......hasil kebun pon ader yg amik & ader yg jual jerk kat org.......abah kata zaman dulu2 klo nak miliki tanah, kita just kena tebang pokok2 kat area mana yg kita nak & buat tanda yg tu tanah kita pastu daftar kat pjbt tanah atas nama kita......tp make sure la tanah tu belum jd hak milik org lain lg.....sgt kagum coz luas gak tanah arwah nenek & atuk ni.....t'pk gak aper t'sport yg diorg naik utk b'ulang alik dr Tanah Merah ke Jeli & cmner diorg bleh bersihkan tanah2 ni yg dulunyer semua hutan.....dulu sye tau tanah yg kebun tu jer.....rupanyer ader lg tanah2 lain kat seberang jalan besar b'tentangan ngan kebun tu.....hebat gak la....t'ingat sye citer pontianak harum sundal malam di mana dia jd pontianak coz nak srh org yg bunuh dia tu pulangkan semua tanah2 dia & hak dia kpd pewaris dia......dasyat la org2 dulu jaga tanah diorg utk ditinggalkan kpd anak cucu diorg.....even arwah nenek sye meninggal pon coz dia kena strok sbb ader org nak amik area tanah dia & dia cuba pertahankan tanah tu.....pastu tgk2 balik geran, btul tu area tanah nenek sye.....huhu......tp sbnrnyer sye pon x sure aper motif kitorg tgk tanah2 ni....mcm satu lawatan di hari raya lak....pelik pon ader.....org beraya, ko masuk hutan lak.....layan kan ajer.....


Syafiq......


Shiela & Syafiq......


Sye & syafiq.....


Konsep apakah ini.....layan kan ajer.....haha.....


Syafiq, Abah & Abg Mazlan (sepupu).....


Mak & Abah kat rumah penjaga kebun ni.....sye pon x sure dia penjaga ker aper.....tp mmg dr arwah nenek ader lg pakcik ni dah dok kat sini.....


Syafiq ngan Abg Mazlan tgh dok carik buah duku......


Yer ini lah buah duku.....skrg buah-buahan tgh x der musim.....durian pon xder....huhu....so ini jer la hasil yg tinggal.....

Lps balik dr Jeli, kitorg pon beraya lg ke rumah sepupu2......& esok nyer Raya ke 3, dah nak balik.....Before balik sempat lg singgah beraya umh sepupu.....& dlm kul 1 baru b'tolak ke KL.....smpai KL dlm kul 9 mlm......happy sgt beraya kat kg thn ni......hehe....

Pastu keesokan harinyer Raya ke 4, pagi2 lg sye dah b'tolak ke JB coz OPY BERTUNANG.....so akan sye update nanti.......pic2 yg sye amik time Opy b'tunang, Shiela dah t'delete lak dr camera.....huhu....sedeh....Tp xper, nnti sye try dapat kan pic dr Bib.....plus opy pon byk tag pic kat facebook....bleh la update nnti......so nantikan citer sye......hehehe......

Sehingga berjumpa lagi.....daaaa.....