Thursday, October 8, 2009

Buka Puasa Time.....

Wahhh lama nyer entry ni t'bengkalai.....act nak citer dr bulan pose aritu.....tp ni dah nak abis raya x sempat2 lg nak citer.....hahaha.....xper la layan kan ajer.....

time bulan puasa family sye mmg sgt heaven klo bab2 mkn ni.....aktiviti buka puasa kat hotel mmg wajib setiap thn....hehe.....coz ayah sye adalah pecinta makanan......klo buka kat rumah pon mesti mknan akan penuh satu meja.....so bulan puasa mmg la sye akan keletihan m'basuh pinggan mangkuk time buka & sahur.....huhu.....serius weh kdg2 x larat dah rsenyer......nasib baik bln pose sebulan jerk.....ihikz!......
Ok bulan puasa thn 2009 ni ader 3 date penting yg kitorg kena c'brate.....1st, my parents anniversary....opsss 28th wedding anniversary to be exact......wahhh dah 28 dah usia p'kahwinan mereka tp still mcm 8 thn jerk sye tgk......asyik gado menda bkn2 jerk.....mcm sye & Mr. Razak plak.....hahaha.......then 2nd, of course my Birthday......yg ke 25 yer.....hehehe....& last my Mom's B'day......so mari lihat dimanakah kami meraikannyer......hehe......


Hotel The Zon on the Park....Near KLCC....

Abah blanjer mkn kat hotel ni.....time ni 1st ramadan 22/8/2009......1st Ramadan dah buka kat luar, agak x best gak sbnrnyer....hehe.....coz suppose time ni la b'kumpul buka puasa kat rumah kan.....klo arwah nenek ader, mesti dah dpt buka buka puasa mkn rendang kat umh nenek coz 1st Ramadan arwah nenek slalu masak rendang.....cedeh =(
actually abah's friend yg suggest try buffet ramadan kat hotel tu.....yg join buka puasa tu of couse my family, lima2 ader.....& our special guess, Tika (gilfren syafiq) & My Mr. Razak yg dah mmg slalu join aktiviti family sye.....hehe......


Me & Mr.Razak......


Yeah b'gambar di luar hotel.....hehe.....

haaa.....nak komen psl mkanan plak.....buffet nyer x der la sesedap mana......dah la mahal smpai Rm65++ (klo x silap)......pastu mknan xla byk sgt & bila mknan habis, diorg x topup......so mmg sgt x berbaloi la b'buffet di situ.....cuma yg best ader sate & nasi beriani kambing......yg lain biaser2 jer......& xder aper yg istimewa.....mknan mmg kurang sedap bak kata abah sye, chef diorg ni baru blajar masak kot....hahaha....agak frust gak tp at least dah pnh gi, so lps ni jgn harap nak gi lg.....hehe.....tp yg bagus nyer hotel ni buat solat terawih.....so time tu dapat la b'solat terawih b'sama2 ank2 yatim yg buka puasa kat hotel tu.....sye x sure diorg dr asrama ank2 yatim maner tp hotel yg sponser diorg buka puasa aritu.......bagus gak hotel ni....sapa owner dia erk.....hehe.....

ok....29/8/2009 lak ialah Birthday sye.....utk meraikannyer abah blanjer kitorg buka pose kat Tahara Rest kat kg Pandan tu.....mmg rest fav family sye.....syafiq x dpt join coz bz ngan study....so kami b'empat jerk....Mr Razak pon x der time b'day sye.....lupa lak dia gi maner, keje kot & dia mmg x sempat nak c'brate b'day sye.....tp no heart feeling coz mmg x expect pon dia akan c'brate.....hehe.....thanks to abah coz blanjer buka puasa ni.....hehe......


Mkanan yg kitorg order.....penuh meja.....


ikan stim yg wajib di order bila mkn kat sini.....hehe....


Yer ini la b'day girl yg sudah b'usia 25thn.....hehe....

Bln puasa thn ni sempat 2 kali jer b'buka b'dua sajer ngan Mr Razak....yg lain semua ngan family.....


Time buka pose kat Kenny Rogers Times Square......

Time ni jalan2 kat Sg. Wang coz Mr Razak nak survey & beli pc flat screen yg besar supaya dia dpt menonton movie selalu bila ketiadaan sye......hehehe......akhirnyer jmper jugak yg b'kenan setelah sye dah sakit2 kaki melayan minat komputer dia ni.....hehe.....time tgk komputer excited x ingat dunia.....nyampah I......Mr Razak akan happy semacam bila b'ada di area Sg. Wang......x phm la knp.....maybe coz dia slalu b'tapa kat situ kot.....huhu......

Sejak 3 thn kebelakangan ni adalah wajib bg sye & family utk b'buka puasa sekali atau 2 kali di De Palma Hotel Ampang.....so thn ni pon x ketinggalan....cuma thn ni buka puasa kat De Palma ni dianjurkan oleh ofis abah so mkn free weh....sapa x nak kan.....hehe.....sye mmg suka buffet Ramadan kat De Palma ni.....mmg sgt puas hati....harga dia dlm RM55 mmg sgt berbaloi.....korg boleh mkn smpai kul 11.....solat terawih pon ada & lps korg habis solat terawih pon korg bleh sambung mkn lg......klo x silap, ader 100 jenis mknan dihidangkan......yg best kambing panggang & udang goreng......makanan pon sgt sedap, semua nyer memuaskan hati.....actually konsep buffet ramadan kat De Palma ni sgt bagus di mana mereka menyajikan mknan2 yg biasa kita mkn time buka pose & biaser kita carik time gi bazar Ramadan mcm kebab, roti john, mee (mcm2 jenis mee semua ada), laksa, ayam golek, rojak, ayam tandori,yong tau foo dan byk lagi......tak lah mcm sesetgh hotel yg buat buffet mahal2 tp mknan nyer x lalu la plak nak mkn time puasa kan (cth mcm seafood or sushi).....hehe.....tu bg pendapat sye la kan.....kesimpulannyer mmg puas ati mkn kat sini.....cuma sye nak bg suggestion kat pihak De Palma Ampang, next year cuba la kurangkan sedikit org utk buffet Ramadan coz sgt crowded....mmg mknan byk & diorg sentiasa topup tp utk keselesaan, kena la ambil kira gak kan......coz sye mula rse x best & sye harap next year sye dtg, kurang la skit org erk.....hehehe.....suka ati aku jerk kan.......


Shiela & mak.....


Sebelum b'buka, ader ceramah agama oleh ustaz yg dibawa oleh Jab Penerangan W.P.....


Keadaan sekeliling......ader persembahan nyanyian juga.......


Makcik ni m'goreng kuih2.....best weh mkn kueh panas2....tiap2 thn makcik ni ader kat sini.....hehe.......


Yer.....lamanyer sye tunggu nak mkn udang ni.....org sgt ramai.....byk kali beratur still x dpt gak.....last2 berjaya gak.....hehe.....


Muka puas ati dpt udang.....hahaha......

16/9/2009 lak birthday mak sye......kebetulan pada hari sebelumnyer sye dpt bonus sebyk sebulan setgh.....syukur Alhamdullilah.....rezeki Ramadan.....mmg x sangka sgt coz sye kerja pon baru sethn & ni 1st time sye dpt bonus dlm hidup sye.....sye akan ingat smpai bila2 kenangan ni......tetb tgk akaun duit byk.....pastu t'cengang2 mcm x p'caya......hehehe.......so oleh krn ni 1st bonus sye, sye pon bwk mak sye buka pose kat Sate Station Kg Pandan......excited sgt.....tp yg x best abah & syafiq x dpt join....huhu.....actually sate station ni klo hari2 biasa, hanya menjual sate & mee rebus sahaja.....tp time bln Ramadan diorg buat buffet.....x mahal, hanya RM38nett.....tp mknan mmg TIDAK mengecewakan......menu best kambing black papper.....sgt sedap....& of course sate dia pon mmg best.....tp dlm buffet ni, diorg cuma bg sepuluh cucuk jer sate & dihidangkan di meja.....klo nak lg, kena byr extra.....mknan yg lain, mee rebus, nasi dgn mcm2 lauk, ikan bakar, laksa dan sbgnyer......jom layan pic.....


Sambil mkn dihiburkan dgn nyanyian......


keadaan sekeliling......


Tempat makan di dlm khemah seperti khemah org kawen......hehe.....


Sye.....


Mr. Razak pon join gak......


Mknan......


Wahhh.....mampukah sye m'habis kan semua ini.....yer sye mampu.....hehe......

Then keesokan harinyer iaitu 17/9/2009 mak sye plak blanjer buffet kat Legend Hotel kat The Mall......ni last la buka puasa kat luar coz keesokan harinyer kami pulang utk beraya di kg, Tanah Merah Kelantan.....opss....actually tarikh ni adalah anniversary sye & Mr Razak yg ke 3 thn.....tp kitorg x celebrate pon.....& sye pon lupa, bila dah petang baru t'ingat nak wish.....hehe.....so anniversary kitorg b'lalu begitu sajer.....xper la....dah 3thn pon....mmg dah x excited nak c'brate.....huhu.....


Mr. Razak......


Sye.....kebetulan ader iklan Uniten lak kat blkg tu....so aper lg, sye pon poyo2 la ngan Mr. Razak.....hahaha......

Oleh kerana hari tu adalah hari khamis iaitu hari bekerja so kami pergi ke Hotel b'asingan.....Family sye smpai dulu kat Hotel.....sye & Mr Razak lak kena naik LRT gi sana coz nak elak jem & kitorg lewat balik ofis.....dlm kul 6.45 baru kiotg b'tolak....kitorg smpai 30minit lps buka puasa....lewat gak.....huhu......


Sye ngan mak.....


ngan mamat ni lagi......


Makan aiskrim.....


keadaan sekeliling.....

Makan kat sini ok jerk.....mknan banyak tp sye kurang selera coz ader mcm sushi & seafood yg sye mmg x mkn.....time x puasa leh la mkn, time puasa ni x lalu la plak.....tp kek2 & pudding sgt byk & sedap.....buffet Ramadan kat sini RM85++ .....susah nak ckp b'baloi ker x....coz mknan2 kat sini mmg variety & mknan yg mahal2, tp x braper nak kena ngan selera sye.....hehe......per2 pon sye still suka De Palma Ampang gak......

Ok itu jer la aktiviti buka puasa sye sepanjang Ramadan 2009 yg sye nak share ngan korg.....actually entry ni adalah utk sye ingat balik kat mana sye dah gi mkn utk buka puasa, so next year leh try tempat lain lak......
Yeah! Hidup untuk makan.....hahaha.......see ya!
Lps ni entry citer pasal Raya plak.....

4 comments:

SoFiA.opY said...

panjang giler entry ko kali ni..
bravo2!!

tp mmg ko suka promote de Palma Ampang kan??ape kate ko kawen pon kat sane??hahahahahah

eh eh eh..aku perasan sweater COVER perut Ajaq ituu!!hahahaha

lawak2

razak said...

gile serabut aku nih..aduh tak macho langsung

ELLY said...

hahaha.....wajib la panjang....tu yg aku mls nak wat entry baru tu....mesti aku merepek2 pnjang2....haha....yg penting pic mesti byk....hehe.....
hahaha....ko sgt memahami ajaq, yerrr sweater itu diperlukan utk m'cover perutnyer yg sudah m'besar....hehehe.....

ELLY said...

To Razak...w.pon serabut, U tetap dihati....ihikz!