Monday, September 21, 2009

Berbuka Puasa Bersama Am&Aini.....


13hb hari ahad lps kitorg buka puasa kat Ani Sup Utara kat Putrajaya (presint braper x ingat la plak...hehe).....1st time gi & mkn kat situ.....tempat baru tp x braper baru la gak coz sye jer yg baru tau area tu....diorg dah slalu gi situ.....hehe.....nmpak sgt sye mmg dah jarang gi putrajaya lps dah abis blajar....dulu time kat uniten slalu jer gi....hehe.....Suppose Sheera pon join tp dia ader hal lak hari tu.....so kitorg b'3 jer la....susah gak nak plan b'jumper ni coz masing2 bz ngan life masing2.....huhu....time smpai tu dah agak lewat gak kul 6 lbh tp nasib baik still ader tempat....sye order soto jerk....mknan smpai lambat, lps dah 10minit buka baru mknan smpai....nasib baik Am bwk kurma & kitorg ader mkanan lain....nak tau aper???



Yeah.....ini la dia....KEK COKLAT OKAY.....Actually ni jer satu2 nyer kek utk b'day sye thn ni.....hehe.....


kek ni lbh kurang mcm kek yg Mr.Razak bg time b'tunang aritu.....sye mmg giler kek coklat.....haha.....

To Am & Aini thanks a lot coz still ingat b'day sye, beli kek & c'brate sama2.....sayang korg sgt2......mkn kat Ani Sup Utara pon sgt best....sedap gak situ.....x pnh lak rasa sup dia before ni.....so lps ni bleh la gi lagi....harga pon sgt ok....hehe.....cuma service kureng skit coz mknan lambat sampai.....tp maybe coz bln puasa kot....so leh la dimaafkan....hehe.....

Lps buka, kitorg pon terus ke masjib baru kat Putrajaya tu utk solat terawih.....actually dah lama nak gi masjid Sultan Mizan a.k.a Masjid besi tu.....tp baru aritu ader kesempatan.....masjid tu kat presint 3 dkt ngan Palace of Justice.....


Ni la rupa masjid tu.....pic ni sye amik di internet sajer....time gi tu dah gelap klo amik gmbar pon x nmpak....hehe....


Lepas solat terawih sempat amik pic....kagum okay ngan masjid ni....Indah sgt.....Me & Aini.....


Me & Am......


Dlm masjid....Lawa kan.....

Abis solat terawih dlm kul 10.....Time balik tu kitorg sempat lg amik2 pic kat area dkt2 ngan masjid tu.....bangunan2 kat putrajaya tu sgt lawa.....hehe.....w.pon dah byk kali gi tp mcm baru sedar lak ader bangunan tu...maybe coz waktu mlm baru nmpak lampu2 dia terang benderang.....haha.....oppss...amik pic guna kamera aini so x dpt la nak upload kat sini.....ni jer pic yg sye sempat amik.....ihikz!

Bulan Puasa.....


Pejam celik pejam celik dah sebln kita puasa.....Keje time bulan puasa mmg sgt x bleh blah okay.....ngantok sgt2.....bln puasa ni office hour sye b'beza ngan biasa....slalu start keje kul 9am balik kul 6pm tp bln puasa ofis start kul 8.30am balik kul 5.00pm & time rehat di short kan 30min.....tp bleh bilang braper kali jerk sye smpai ofis on time....slalu mesti lewat 5 min or 10 min....susah tul nak budget masa bila dah tukar ni.....slalu kluar rumah kul 8pg tp time bln puasa kena la awal kan skit kul 7.30....tp slalu dlm kul 7.40 baru sye gerak dr umah so jln dah start jem & wajib la x leh smpai before 8.30....tp sye peduli hapa kan....sgt susah nak follow rule.....lg susah klo office still guna sistem punch card.....mmg zaman tok kadok btul....huhu....smpai2 ofis, dlm sejam jer sye bleh b'tahan then start la ngantok tahap yg dah x bleh blah.....so aper lg oleh krn dah x leh tahan sgt sye turun jer basement tdo dlm kete dlm 10minit....pastu naik ofis balik baru leh wat keje.....hehe....klo x, smbil wat keje pon leh t'tdo....adeh....pastu time rehat tdo lg 30minit....lps rehat ngantok lg....nasib baik kul 5ptg dah balik....kira gi keje wat keje smbil ngantok2, then tunggu saat2 nak balik jerk.....kul 5 jerk mmg heaven.....sgt x productive okay bln pose ni....hehe.....balik keje kena amik mak kat JAWI kat ngan masjid negara tu & kdg2 amik shiela skali....dlm kul 6 lbh baru smpai umah......jln sgt jem kdg2 bleh t'tdo time drive, tp so far still selamat lg la.....hehehe.....time weekdays sye berbuka kat rumah jerk.....sempat 2 kali jer gi bazar ramadan lps blk keje......coz sgt x sempat.....balik2 jer nak kena cpt2 masak nasi siap kan lauk2 semua.....tu pon kdg2 ayah sye t'paksa masak nasi klo kitorg blk lewat coz ayah sye blk awal.....lauk2 semua ayah sye dah siap2 beli, mak sye tinggal nak masak skit2 jerk mcm ikan or sambal2......lps buka puasa, kdg2 gi trawih kdg2 x.....pastu dlm kul 12 or 1am baru leh tdo....kul 5am bgn sahur.....dlm kul 6am tdo balik....kul 7 baru bgn siap2 gi keje....hehehe.....tu yg ngantok x abis2 tu....so itu jer la citer bln puasa sye....hehehe......


mcm ni la muka sye time ngantok.....ihikz!

Salam Aidilfitri




Assalamualaikum....Hi kawan2....Dikesempatan ini sye ingin mengucapkan Selamat Hari raya Aidilfitri kepada semua....Sye juga ingin menyusun jari memohon ampun dan maaf di atas segala kesalahan dan keterlanjuran sye sepanjang anda mengenali sye.....Semoga anda semua happy2 & ceria menyambut hari raya bersama insan2 tersayang......Berhati-hati di jalan raya dan di mana jua anda berada....

p/s: Wahh lama gler x update blog....sye tgh kat kelantan ni....raya kat kg.....nnti sye update psl bln puasa yer.....sorry lambat la plak...org dah raya baru nak citer psl puasa....hehe......x per....layan kan ajer.....

Sunday, September 6, 2009

RON95

1 September 2009 lps kerajaan telah melancarkan minyak petrol baru, RON95 dengan harga rm1.80 seliter sekaligus menggantikan RON92 yang akan ditarik sepenuhnya dari pasaran bemula pada tarikh yang sama, manakala RON97 pula akan dijadikan petrol premium dengan harga rm2.05 seliter. Pelancaran ini adalah berikutan peningkatan harga minyak petrol dunia.

Kat bwh ni sye copy paste info from website kementrian perdagangan dalam negeri, koperasi dan kepenggunaan (KPDNKK) tentang RON95 ni....Actually info ni utk diri sndiri gak coz sye ni jns x amik tau hal semasa....huhu....Selasa lps sye gi amik minyak kat petronas, tgk lain mcm jerk....sye tau psl minyak baru ni....tp ingat x t'libat ngan sye....coz selama ni minyak aper yg sye guna pon sye x tau.....yg sye tau, sye guna Petronas jer, x guna minyak lain.....hehe....x bagus la plak kan cmni....rse rimas ngan diri sendiri coz x nak amik tahu hal semasa....huhu....

1. APA ITU RON?

  • RON (Research Octane Number atau Nombor Oktana) adalah satu kadar petrol. Ianya menentukan kualiti mengurangkan ketukan enjin (anti-knocking) atau rintangan terhadap pra-nyalaan atau peledakan semasa bahan petrol terbakar di kebuk pembakaran. Ketukan adalah satu aktiviti pembakaran yang luar biasa dan sepatutnya dicegah kerana merosakkan enjin.

2. APA ITU RON 95?

  • RON 95 adalah minyak petrol yang mempunyai nilai RON minima 95.
3.APAKAH JENIS-JENIS KENDERAAN YANG BOLEH MENGGUNAKAN RON 95?

  • Kebanyakan kenderaan boleh menggunakan RON95. Walau bagaimanapun, pengguna dinasihatkan merujuk kepada nasihat Pengilang Kelengkapan Asal (OEM) yang tertera di buku panduan kenderaan atau semak pada belakang penutup tangki gas untuk kadar oktana yang disyorkan.
4. SAYA ADALAH PENGGUNA PETROL RON 92/97. ADAKAH PERTUKARAN KEPADA PETROL RON 95 AKAN MEROSAKKAN ENJIN KENDERAAAN SAYA?

  • Jika buku panduan kenderaan anda mengsyorkan kenderaan anda sesuai untuk menggunakan RON95, maka pertukaran daripada RON92/97 TIDAK AKAN merosakkan kenderaan anda.
5. Adakah saya perlu mengosongkan tangki minyak kereta saya sebelum mengisi Petrol RON 95?

  • TIDAK PERLU. Minyak RON 95 boleh dicampur dan digunakan dengan minyak RON 92 atau RON 97.
6. Apakah kesan jika berlaku percampuran petrol RON 95 dengan Petrol RON 97 atau RON 92 ke atas prestasi enjin kenderaan?

  • Percampuran petrol RON 95 dengan RON 92/97 TIDAK akan menjejaskan prestasi enjin kenderaan.
7. Perlukah saya sentiasa memilih petrol dengan kadar oktana yang tertinggi untuk kenderaan saya?

  • Menggunakan petrol dangan kadar RON yang lebih tinggi tidak semestinya yang terbaik untuk kenderaan anda. Anda perlu mengenal pasti RON yang sesuai untuk kenderaan dan cara pemanduan anda. Walau bagaimanapun, pengguna perlu merujuk kepada nasihat Pengilang Kelengkapan Asal (OEM) yang tertera di buku panduan kenderaan atau semak pada belakang penutup tangki gas untuk kadar oktana yang disyorkan.
8. ADakah penggunaan kadar ron yang lebih tinggi menentukan produk petrol yang lebih mesra terhadap alam sekitar? bagaimana dengan lebih kuasa?

Perbezaaan sebenar gred petrol tertakluk kepada keperluan enjin kereta masing-masing. ini tidak menjamin kelebihan kuasa atau lebih mesra alam sekiranya nombor oktana meningkat. Ini bermaksud kenderaan yang menggunakan produk RON dengan kadar yang lebih tinggi daripada keperluan enjin masing-masing tidak semestinya menikmati prestasi yang lebih baik berbanding dengan menggunakan kadar RON yang disyorkan oleh Pengilang Kelengkapan Asal (OEM)