Monday, August 31, 2009

Merdeka!!!



SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMERDEKAAN YANG KE 52
1 MALAYSIA, RAKYAT DIDAHULUKAN, PENCAPAIAN DIUTAMAKAN


Semoga keamanan yang kita warisi sekarang akan kekal selamanya.....Jadilah bangsa yang sentiasa bersyukur dan tahu mengenang budi......di mana bumi dipijak, di situ langit dijunjung......


Lengkuas???


Semalam mak sye suruh beli brg kat Hero kat ngan rumah ni......sye pon gi la kan.....memula beli ayam.....mcm biaser still confuse nak potong braper.....semua org potong 8, so sye pon follow jer la kan.....hehe.....pastu mak sye srh beli lengkuas......ngan confidentnyer sye beli la kan.....pastu balik umah.....

Sye ckp kat mak sye..... "mak, ni lengkuas".....mak sye tanyer "maner lengkuas???" sye jwb, "tu lengkuas".....mak sye ckp "ini bukan lengkuas....ini KUNYIT"......sye jwb "haaa....kunyit ker, org ingat lengkuas"........hahahaha.....mmg sgt sengal.....padahal mmg sudah jelas, nyata, dan terang kat situ dia dah tulis kunyit......hahaha......last2 sye gi kedai runcit jerk beli lengkuas......patut la memula sye confius gak....mcm lengkuas tp kecik....so sye pikir maybe BABY LENGKUAS kot.....yer la kan, kan slalu sayur2 ni ader baby....mcm baby tomato ker kan.....baby potato.....so ingatkan lengkuas pon ader baby gak......hahaha......x bleh terima btul, ni baru beli lengkuas dah salah blum beli menda lain lg.....hampeh tul.....tp x leh salahkan sye gak.....sye tgk lengkuas tu pon setahun skali jerk.....wajib la confius.....opssss......


Ini adalah lengkuas okay......jgn silap lg......


ni lak kunyit.....tp kat Hero tu x jual cmni....dia jual yg kecik2 comel....hehe

Saturday, August 29, 2009

Happy 25th Birthday




Waahhh....I'm already 25.....Can't believe it.....I'm getting older.....huhu.....

Friday, August 28, 2009

Confident!!! but nice try.....


Pagi td sye gi keje mcm biasa....tp pg td masuk lewat skit coz hujan lebat, jalan agak jem.....then sampai2 ofis jerk baru sye t'perasan ader sms kat hp.....sye pon terus mencapai hp & check sapa yg antar sms tu.....owh Mr Razak rupannyer.....pelik gak dia sms pepg kan.....coz smlm dia keje mlm, then pg td baru balik.....mesti letih semua so mmg I'm not expecting sms from him la kan.....sye pon baca.....


Mr Razak : huhu..happy besday my sayang.. :-) wish u murah rezeki..and be gud gurl..hehe

Sye pon t'senyum gembira.....then sye reply....

Me : :-( huhu.cedeh.U lupa b'day I :-(

Then Mr Razak terus call....sye pon angkat phone.....

Mr Razak : Happy Birthday......hehehe
Me : huhu....U sorang jerk yg wish birthday I.....xder org pon yg wish....(nada sedeh)
Mr Razak : hehe....yer ker....
Me : A'ah coz U sorg jerk yg lupa b'day I......org lain semua tau Birthday I bkn arini.....tp ESOK......
Mr Razak : haaa.....yer ker....bkn arini ker.....tipu la....
Me : huhu....esok la....confident jerk....(confuse where he got the idea that my b'day is today)
Mr Razak : x la 28 hb kan.....u silap ni.....
Me : huhu.....laaa esok la 29 hb....I tau la coz I yg lahir.....
Mr Razak : Laaa....I kena tipu la cmni....malunyer.....haha....
Me : Sapa lak yg tipu U.....

bla bla bla......

Hahahaha.....so BENGANG x korg klo tunang korg x ingat b'day korg......hempeh tul!......hahaha......nak kena ni....



Wednesday, August 26, 2009

Info: Gastrik bukan alasan tidak puasa

Gastrik bukan alasan tidak puasa
Oleh Hafizah Iszahanid


Pesakit lewatkan makan sahur dan ketika berbuka elak makanan pedas

GASTRIK tidak boleh dijadikan alasan untuk tidak berpuasa meskipun ramai yang beranggapan tidak makan dalam tempoh yang lama akan menyebabkan asid di dalam perut bertindak balas menyebabkan perut sakit.

Tapi sebenarnya, jika kita memahami sebenarnya apa itu gastrik, ia tidak boleh dijadikan alasan untuk tidak berpuasa. Pakar Perubatan Am dan Respiratori Hospital Pusrawi Sdn Bhd, Dr Fazilah Ahmad berkata, gastrik atau peptik ulcer disease (PUD) adalah penyakit yang disebabkan oleh berlakunya lebihan rembesan asid hydroklorik di dalam perut atau hyperacidity yang seterusnya menyebabkan iritasi dan luka di dalam perut.

Begitupun kata Dr Fazilah, dari kajian yang dilakukan tidak pula menunjukkan ketika berpuasa rembesan asid hydroklorik ini bertambah malah didapati puasa boleh mengurangkan rembesan asid ini.

“Begitu juga dengan keadaan hyperacidity, keadaan ini tidak menjadi teruk ketika berpuasa. Malah ketika perang dunia kedua, di mana ramai banduan yang kebuluran, kadar penyakit PUD ini tidak bertambah,” katanya.

Justeru jelas Dr Fazilah, pesakit gastrik berupaya untuk berpuasa. Paling baik katanya, seseorang itu tahu tahap kroniknya penyakit yang mereka hadapi.

“Seeloknya mereka perlu menjalani ujian seperti ujian Endoskopi dan doktor akan dapat menentukan keseriusan tahap gastrik mereka. Mereka juga perlu memastikan dapat rawatan yang sempurna untuk penyakit gastrik itu. Pada masa kini banyak ubat-ubatan yang boleh didapati seperti kumpulan ubat-ubatan H2 antagonist seperti Zantac, tagamet serta ubat PROTON PUMP inhibitors seperti Nexium, Pariet dan sebagainya yang boleh menyembuhkan pesakit ini. Pesakit perlu mengambil rawatan ini ketika berpuasa,” jelasnya.

Begitupun, jika pesakit yang masih berasa sakit di bahagian ulu hati, muntah dan membuang air besar dengan najis berwarna hitam dan sangat busuk walaupun sudah mengambil ubat-ubatan, mereka perlu berjumpa doktor untuk rawatan lanjut. Keadaan ini kata Dr Fazilah, menunjukkan keadaan peptik ulcer mereka menjadi lebih teruk dan mungkin mengalami pendarahan atau perfosi.

“Selain menjalani rawatan perubatan dan mematuhi nasihat doktor, pesakit itu sendiri sebenarnya harus mengambil langkah berjaga-jaga, Antaranya, ketika berbuka mungkin mereka boleh mengambil makanan dalam jumlah yang sedikit tetapi berulang-ulang, lewatkan bersahur, elakkan dari memakan makanan yang pedas dan berempah kerana ini mungkin menerukkan penyakit mereka, elakkan dari meminum minuman berkarbonat atau kandungan kaffine yang tinggi dan sebaik-baiknya berhenti merokok,” katanya.

Gejala

  • Sakit perut dan rasa tidak hadam. Sakit perut selalunya dirasai di bahagian atas perut.
  • Rasa pening kepala.
  • Terasa sakit di ulu hati. Sendawa dan kentut yang kerap.
  • Loya atau muntah.
  • Badan rasa lemah lesu.
  • Berat badan menurun
  • Najis menjadi hitam atau gelap dan mungkin keluar darah ketika buang air besar yang menunjukkan ulser sudah menyebabkan pendarahan.

Apa yang perlu anda tahu

Gastrik atau nama perubatannya, gastritis secara amnya merujuk kepada inflamasi (radang) pada bahagian lapisan perut (mukosa), tetapi ia juga lazim digunakan untuk menerangkan pelbagai gejala yang disebabkan inflamasi itu termasuk pedih ulu hati atau ketidakselesaan perut.

Punca sebenar gastritis ialah jangkitan sejenis bakteria, Helicobacter Pylori atau lebih dikenali sebagai H Pylori yang lazim ditemui pada pesakit gastritis kronik.

Saintis masih tidak mengetahui bagaimana bakteria itu menjangkiti manusia.

Tuesday, August 25, 2009

Salam Ramadan.....




Assalamualaikum......

Selamat Menjalani Ibadah Puasa......Semoga Ramadan kali ini membawa seribu keberkatan dah rahmat dalam hidup kita.....Amin....

Sunday, August 23, 2009

Pada Hari Kejadian 8 Ogos 2009.....


Hai kawan2.....entry kali ni baru sye nak citer psl majlis pertunangan sye 8 Ogos lps.....actually nak citer detail tp mcm malas lak nak menaip & mengarang.....so sye citer skit2 jer la erk.....pic jer byk sye upload ni.....hehe.....ok layan.....

Sehari sebelum majlis
Hari Jumaat tu sye amik cuti coz byk lg yg x setel.....mcm2 nak wat hari tu.....sye b'dua ngan mak sye jer yg kena menguruskan umh ni.....nak kemas rumah semua.....kemas bilik lg.....mcm2 nak kemas kan.....hari khamis mlm tu lg sye dah start b'kemas.....balik2 keje, terus la m'bersihkan ruang tamu sampai la ke dapur.....memula nak kluarkan kerusi meja semua.....time tu parents sye kluar lak beli brg.....so mmg sye sorg la menguruskan nyer......memula gagah kan la diri mengangkut semua kerusi ke luar rumah coz nak mop lantai & letak karpet satu rumah.....then smpai tahap rse mcm "aper la nasib ku ini, seperti Cinderella yg mm'punyai 2 org kakak tiri"......so sye pon start menangis smbil memanggil Shiela utk menolong......dia lak bleh jer dok dlm bilik biar sye wat sorg2.....bila tgk sye dah start menangis baru la dia glabah2 nak tlg......huhu.....hampeh tul.....pastu dia trus amik mop nak mop lantai padahal sye x abis menyapu lg.....then sye ckp kat dia......"biar la aku wat, ko gi naik atas lipat kain baju"......hahaha.....mesti dia happy kan time tu coz x yah tlg......lgpon esoknyer kan shiela keje, sye lak cuti so xper la biar la dia wat keje skit2 jerk......at last setel gak keje menyapu & mengemop semua......pastu lps mak sye balik baru dia tlg sye mengelap2 habuk di merata tpt & bila mak sye start take over keje sye, sye pon meninggalkan dia wat sorg2.....hahaha.....jahat x.....sye x leh sgt wat keje ngan mak sye....coz kitorg sgt la x sependpt & mak sye suka b'leter2 kan.....dia slalu suruh sye wat keje yg sye mmg tgh wat......tu yg malas tu.....tension jerk....hehehe.....tp actually mak sye just touch up2 jer keje yg sye dah wat, coz dia nak btul2 bersih sehingga b'kilat lantai tu.....haha....mcm tipu jerk......she's the boss.....so just follow the rule (tetb jerk.....haha).....ok2.....pastu hari Jumaat tu 1st thing yg kena wat ialah mengemas bilik......shiela keje lak aritu so mmg sye kena wat sorg la kan.....setegh hari gak la sye menguruskan bilik tu......hahaha.....mmg sgt lama coz wat sorg.....then sye & mak sye mengeluarkan koleksi2 karpet yg ader utk di pasang satu umh......yes siap!......buat keje b'dua agak penat gak la.....time tu terasa mcm nak blame mak sye coz lahirkan anak 3 org jerk.....klo 5 org ker kan ramai leh tlg.....tul x???......hahahaha.....mengarut!......pastu lps semua setel, ptg tu baru jer nak rehat, tetb org yg sye tempah sireh tu call srh amik sireh coz diorg dah nak tutup kedai.....sye pon kelam kabut ngan parents sye gi ke gombak amik sireh tu......pastu smpai2 umh jerk, sedara mara dari Kelantan pon smpai......so lepak2 jap ngan diorg pastu mlm nyer sye & Mr.razak sempat larik jap gi Jusco Maluri coz nak beli brg......balik dr Jusco pon dah kul 10 mlm.....pastu start la menyiap kan door gift.....ayah sye wat dlm 50 jer door gift utk tetamu.....sarang burung puyuh ngan 3 biji telur puyuh kat dlm sarang tu.....alaaa x der gambar lak nak tunjuk.....hehe.....cute la gak cuma theme kaler x sesuai.....ptt kaler biru.....ni ayah sye wat kaler kuning lak.....hehehe.....hentam sajer la......pastu dah kul 12 mlm baru la syafiq bwk geng2 dia dtg angkut semua kerusi meja kat porch & letak kat branda kat atas so xder la semak sgt kat porch & tetamu leh lepak2 situ gak klo xder tempat kan.....umh sye ni kecik jerk.....ihikz!.......sekelip mata jerk diorg wat keje coz diorg mmg sgt ramai.....tau2, semuanyer dah clear.....bagus tul!.....coz be4 tu sye mmg dah start riso dah, yer la kan brg2 semua still semak2 lg pastu dah mlm lak tu.....mcm xder tanda2 akan setel keje2 tu.....last2 evthing just perfect......pastu last sye sapu umh & porch semua smpai la kul 2 pg.....Shiela pon dah tdo coz dia nyer time tdo mmg kul 12, x leh lebih kan.....klo x, muka dia akan b'tukar menjadi raksasa......hahaha.......(ayat bengang sbnrnyer).......pastu kul 2 pg tu la baru sye start nak siapkan kan gubahan satu lg hantaran yg lum siap.....sampaila kul 4 lbh......then kul 5 pg baru la sye bleh tdo......adehhhh mmg penat sgt......Tuhan jer yg tau.....

Pada Hari Kejadian

Yeahhh!!! akhirnyer hari yg dinanti2......owh memula mmg la hari yg di nanti2.....tp last2 jadik hari yg paling memenatkan & plg x nak diingati.......hahaha.......kul 7 pg sye dah bgn....yer sempat tdo 2 jam jerk......pastu siap2 mandi semua....then tlg2 letak kueh.....pastu dlm kul 10 pg mmber2 Ampang girl pon smpai.....sgt happy diorg dtg awal coz sye mmg dah start glabah2 dah time tu.....pihak lelaki dtg kul 11 tp org yg nak make up x smpai2 lg.....huhu.....agak worry dah time tu.....last2 dlm 10.10 baru mak andam smpai (mak andam ker org pggil erk, hentam sajer la)......pastu sye pon terus la start make up......dlm kul 11 pg setel make up.....pastu siap2 pakai baju & tudung semua smpai kul 11.15......time tu dah glabah apsal la Family Mr.Razak x smpai2 lg.....sye pon call Mr.Razak.....dia ckp diorg baru nak gerak.....time tu dah kul 11.15 pg.....Uncle2 sye dah agak bengang gak coz family blah mak sye ni mmg sgt mementingkan masa, x suka org lewat2 (mewarisi sifat ini dari arwah atuk sye....hehe...oppss sye blum mewarisinyer lg).....At last kul 11.30 sampai la diorg.....nasib baik la umh dekat.....hehe....panik mcm la umh jauh sgt.....haha....then diorg pon start la p'bincangan di mana sye mmg x dengar sgt aper yg diorg bincang coz sye dok dlm bilik kat atas & mmg tengah seram sejuk ketakutan tp still wat2 cool.....nasib baik mmber2 uniten sye menemani.....& time sye dipanggil turun tu sye mmg mcm dah x ingat sgt coz sye mmg tgh nervous gler.....tau2 time sarung cincin, tgn dah agak m'gigil.....& sye mcm lupa semua benda....nasib baik mak Mr. Razak yg start tarik tgn sye utk b'salam klo x sye mcm lupa nak kena salam cium tgn semua.....hahaha......teruk btul sye ni.....lps sarung cincin tu sye dah ok skit dah.....cuma mmg sgt penat & harap semua b'akhir ngan cepat supaya sye dpt rest.....hehehe.....Tp Alhamdulillah segalanyer berjalan ngan lancar & sempurna.....syukur sgt.....tp.....semua pic2 sye mmg nmpak la sye mcm gelabah & penat.....coz ramai yg ckp sye senyum dlm pic tu nmpak fake......hahaha.....wahhh sye mmg x pandai nak b'pura2 & semuanyer nmpak kat muka sye kan.....hehe.....next time kena blajar nak b'pura2 senyum ikhlas.....actually mmg sye sgt happy.....the happiest moment in my life.....& so happy that I can share the moment wt all my fren....cuma sye sgt KEPENATAN time tu.......HUHU......

Kesimpulannyer......sebelum hari penting cmni korg kena la cukup tdo supaya muka nampak ceria & b'seri2 jerk......hehehe.....jom layan pic....



Time Make Up.....sye di make up kan oleh Abby , TV3 make up artist.....sye suka make up mata ni....w.pon sejuta kali mata sye b'kelip2 kepedihan & rimas tul pakai bulu mata palsu (owh sye mmg jarang sgt make up...tu yg mcm kera msk kg. tu).....hahaha.....


Rombongan sudah smpai.....dan disambut oleh En. Abdullah.....


Menyambut tepak sireh.....ni adat ker ni erk....sye pon x pasti....mak sye pon sama.....hehe.....


P'bincangan bermula.....wang hantarannyer 8888.88.....I like 8! cuma sepatutnyer xder 88sen tu, tp ditambah oleh Mr.Razak.....hahaha.....suka hati ko jer erk =D klo tambah 88ribu sedap ar skit.....ni 88 sen jerk.....ihikz!


Rombongan & tetamu yang hadir......


Uncle Burn (abg mak sye) yg menjadi wakil family sye.....aper la abah & Burn tgh gelak2 tu kan.....mesti psl cincin yg memula plan cicin emas kuning telah menjadi cincin emas putih.....hahaha....act sye mcm x minat sgt emas kuning, tu yg beli emas putih......tp x kesah la kan....coz sye pon bknnyer seorg yg suka pakai cincin......opppssss!


Time sarung cincin....seraammm.....


The ring.....


Wat2 cool.....


Control ayu with fake smile.....hahaha.....


B'sama kakak t'CINTA......


With Family.....thanks a lot for evthing.....hehe.....


With uniten's fren.....sayang korg.....thanks sgt coz dtg erk.....


With all my fren yg datang.....thanks korg....opy, ell, bib, ipah, linda, eva, sheera, Ct, aini, rieza, Am, & my offiemate, Syikin......


Posing atas katil.....tp sedeh skit coz pic ngan mmber2 ampang girl x byk diambil oleh cameraman.....huhu.....


Pic ini telah di frame kan.....suka sgt!....hehehe.....



Sedara mara & Tetamu yg hadir....Thanks semua.....


Menjamu selera.....Semua kueh Mueh made in Kg. Baru yer....hehe....

Okay....itu la sajer story sye.....best x???.....hehehe.....

Di sini masih belum terlambat lg rsenyer utk sye mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua yg sudi hadir memeriahkan majlis kami ini.....& terima kasih kpd family, saudara mara, uncle2, untie2, jiran2, member2, dan semua yg telah banyak membantu dalam menyempurnakan majlis pertunangan sye dengan Muhammad Abdul Razak.....Semoga anda semua dirahmati oleh Nya.....Jasa baik anda amat sye hargai.....hehe....

From,
Both of Us....Doakan Kebahagiaan kami....Semoga jodoh kami berpanjangan hendaknyer.....Amin.....



opss....lupa nak bgtau, jika tiada aral melintang, p'nikahan kami InshaAllah akan diadakan lps Raya thn dpn, 2010....

Saturday, August 22, 2009

The Hantarans......

Hehe....Lama nyer x update blog.....Actually laptop sye baru sembuh dari virus.....so skrg baru la best skit nak menulis blog coz klo x, asyik kluar warning jerk & laptop ni akan t'shut down sndiri secara t'tiba.....x sempat nak save aper yg sye dah tulis, tetiba hilang cmtu jerk......so agak tension jugak.....wat sye malas nak m'update......tp skrg dah okay....thanks to Mr. razak yg telah merepair laptop ni.....hehe....

Actually sye nak citer psl majlis p'tunangan sye 8 Ogos lps....mesti korg t'tunggu2 kan citer tu.....hehehe.....Tp before sye citer psl majlis tu, korg layan citer psl brg hantaran dulu......Ni la hasil nyer......akhirnyer berjaya gak sye menyiapkan brg2 hantaran hasil dari gubahan sye sendiri.....but not fully gubahan sndiri la gak.....coz ader beberapa yg di sponser & ader gak yg srh org gubah......cuma brg2 hantaran dari Mr. Razak jer yg sye fully gubah sndiri......yer la kan nak cut cost & save budget.....hehe....jom layan.....

From Me.....

1) Sireh junjung

Sireh ni telah di sponser oleh my oficemate, syikin.....dia tempah kat gombak....hehe.....thanks a lot erk......I like it!

2) Buah-Buahan

Hantaran ni di sponser oleh my untie, Yaya.....dia tempah kat chow kit.....bleh beli buah2 kat situ & tempah kat situ gak.....lawa sgt.....thanks a lot.....

3) Potpuri

Hantaran ni mmg fully gubah by kedai tepak sireh kat nilai 3 tu.....coz hantaran potpuri ni actually x t'masuk dlm plan pon.....last minute decide nak wat coz my untie ckp hantaran mesti ada potpuri utk wangi2an....Dah last minute sgt x sempat nak wat.....so my parents gi nilai 3 beli brg2 & upah jer diorg tlg wat kan....hehe....pastu bunga rampai di sponser oleh my untie gak.....dia wat sendiri....mesti penat kan nak kena potong daun pandan kecik2....huhu.....thanks sgt.....

4) Kek

Kek ni di sponser oleh my untie, Untie Yam....dia bake sndiri tau....lawa sgt....thanks a lot.....

5) Coklat

Coklat kurma ni disponser oleh untie Midah.....dia tempah kat internet....bekas coklat ni mmg sgt lawa & kebetulan kaler biru lak so sgt sesuai.....thanks sgt2.....gubahan hantaran ni sye wat sndiri.....A few hours before the majlis.....sgt kelam kabut.....huhu....dah la material pon byk dah habis.....pastu gam yg elektrik tu bleh rosak lak.....so last2 sye guna jarum peniti jerk lekat bunga & renda2 tu.....tu yg nmpak kosong skit tu.....malas dah nak pikir time tu....hehe....Tp nasib baik bekas coklat tu menyelamatkan keadaan.....

6) Kain baju melayu & samping

Hantaran ini juga sye gubah sndiri with my Ampang girl's fren yg membantu.....hehe....Memula agak pening gak cmner nak letak kain & samping tu.....ingat nak hantar kat org jer utk tlg wat kan.....last2 after tanyer kepada yg pakar (amirul syafique blog), sye decide gulung jer samping tu & ikat ngan ribon kat tengah pastu kain tu just lipat2 ala2 kipas tp x pyh ikat....hehe....& utk menampakkan brg tu sye letak polistrin kat bwh so x der la brg2 tu tenggelam dlm bakul kan.....hehe.....

7) Wallet, Belt & Perfume

Hantaran ni agak crowded gak la.....coz sye gabung kan skali wallet&belt ngan perfume&shower gel......actually memula plan nak wat wallet&belt satu dulang.....& satu dulang lg perfume.....Tp oleh sebab sye kena masukkan satu lg hantaran iaitu potpuri, so x jd la sye wat cmtu coz klo x dah 8 dulang la plak kan......hehe....

From Mr. Razak.....

1) Sireh junjung

Sireh junjung ni di tempah di tempat yg sama ngan tempat sireh junjung sye di tempah....that's y design nyer agak sama....hehe.....rm45 jerk.....kira murah gak tau coz sepanjang yg sye survey2, harga mmg around rm60 above....huhu.....

2) Kek

Kek King ni sye yg tempahkan utk Mr. R coz sye suka design dia....tengok jer pon dah tau sgt lazat.....Kelazatan amat penting coz sye gak nak makan kan......hehe....Tp kek ni ditutup lak....so korg x leh la tgk kelazatannyer.....hehe.....

3) Cincin

Yeah ini la the ring.....hehe.....Solitaire ring.....dipilih oleh Mr. Razak....Gubahan hantaran ni sye yg wat & yg plg sye puat ati kot.....hehe.....

4) Kain

Kombinasi kaler yg x braper nak lawa kan....hehe....lantak ko la labi malas dah nak pikir.....hehe....gubahan ini juga sye wat....seperti biasa kain tu mmg sgt pening nak lipat cmner kan.....last2 lipat kipas, ikat ribon kat tgh& letak bunga......sapa nyer idea ni utk melipat sepeti ini???.....haha.....

5) Perfume

Perfume ni paling senang nak gubah coz dia mmg dah come in package cmtu....so just letak jer dlm bakul tu....pastu kebetulan ribon kat perfume tu mmg kaler silver....X t'pk pon time beli aritu.....Tetb sedar2, semua nyer just nice jerk mcm dirancang.....hehe.....

So...itu la sajer cerita hantaran sye.....hehe....memula mmg agak pening2 semua....tp last2 semuanyer b'jalan lancar.....& mcm x cayer lak sye b'jaya menyiapkannyer.....Alhamdulillah......

Sunday, August 2, 2009

Saya sudah lega......

Aper yg wat sye lega???....Yer akhirnyer Me & Mr. Razak sudah membeli cincin utk pertunangan.....Tp serius sye mmg dah emo2 dah tau.....yer la mak sye dah bising2 barang2 x beli lg.....even cincin pon x beli lg.....padahal tinggal lg 1 week jer kan....actually mmg x der masa nak gi beli.....sye cuti weekend jerk, time tu jer sye free....Mr Razak lak schedule keje dia b'ubah2 & dia keje shift.....so time sye keje, dia cuti....time sye cuti, dia lak keje.....mmg susah nak dpt dia cuti time weekend......coz dia 6 hari keje, 4 or 3 hari cuti.....pening x pala ko....pening gak la.....pastu shift dia b'ubah2.....kdg2 confius sye, dia ni keje mlm ker ptg ker pg ker.....lantak ko la kan.....hehe.....actually sye kdg2 rse x best la gak....dah la time b'jmper terhad pastu time nak borak dlm phone pon susah....lg2 klo nak discuss menda2 penting coz time dia x keje, sye lak kat ofis & wajib la sye malas nak borak lama2 & ckp pon cover2.....time sye abis keje, dia lak kat ofis.....kdg2 leh gado gak.....ni baru lps gado gak la ni.....gado psl nak beli brg hantaran.....hahaha....actually brg hantaran tu alasan jer.....yg sbnrnyer sye bengang coz dia mcm x bg perhatian kat engagement kitorg.....so utk m'dpt kan perhatian, sye akan wat smthing yg kejam & wat dia marah smpai perhatian diberikan sepenuhnyer kpd sye.....hahaha (gelak jahat).....best x?....ihikz!.....so smlm kitorg dah selamat beli brg2.....cincin pon dah beli.....semuanyer b'jalan ngan lancar......opss...tinggal satu brg Mr Razak jer lum beli lg......huhu

Tp kan......cheh ader tp di situ.....xder la lancar sgt tau....coz memula plan nak gi jalan TAR coz bleh gi sogo utk beli perfume & kemeja.....pastu gi gulatis beli kain.....pastu baru beli cincin....Mr Razak keje tau smlm tp dia mintak balik awal dlm kul 3pm.....sementara dia nak tunggu dia balik, sye & shiela gi la lunch kat piza hut ampang point....sempat gak la singgah Habib tgk2 dulu cincin....ader sale la plak kan.....sempat la gak sye bekenan kat satu cincin ni.....pastu tetb mak sye call....dia ckp jgn gi Jln TAR coz ader rusuhan....parents sye & syafiq mmg kebetulan ada kat Sogo time tu, so diorg tgh stuck kat situ, x bleh balik....

Ok b'balik kat citer Mr Razak.....otw dia balik keje, bleh plak mmber dia mintak tlg dia gi OU.....dia pon bleh plak nak gi tlg mmber dia tu.....memula dah janji ngan sye nak gi beli brg....ni dia kata ptg2 skit kot baru bleh.....tp sye cool jerk....sye kata ok.....dia asyik tanyer sye marah ker....sye ckp x marah, sye ok jerk.....(ok ader petua nak share.....actually kan sometimes korg kena wat cmni.....bila korg marah try utk pretend x marah...time tu bf korg mmg expect korg akan marah....tp bila dia tgk korg sbnrnyer x marah, time tu dia akan rse b'salah sndiri.....hehe).....sye siap ckp kat dia, xper la sye bleh beli cincin dulu....dia x pyh dtg la....gi la tlg kwn dia tu.....dia ckp x nak coz nak beli sama2.....last2 dia x jd gi OU tu coz jln jem gler.....so dia trus la gi ampang point nak jmper sye kat situ......sementara tunggu dia, sye dah sempat beli kain ngan Shiela kat Gulatis.....nasib baik la kan kat ampg point ader gulatis....act x pnh rse nyer beli kain kat situ coz dah biaser beli kat gulatis Jln TAR jerk.....sekejap jer sye tgk terus bekenan.....senang la plak sye b'shopping.....sye beli kain kaler putih gading utk Mr Razak wat baju melayu time nikah nanti.....& kain utk sye wat baju raya.....haha.....actually sye nak bg Mr Razak kain wat bj raya jerk....tp mak sye srh beli utk nikah lak....so ikutkan ajer....u r the boss (cheh, tetiba jerk)......hehe......


pilih kain kat gulatis.....


kain yg sye pilih ala2 kain blah kanan ni.....tp warna lain skit.....hehe.....tp bila balik umh tunjuk kat mak sye, dia ckp x lawa.....ayah sye ckp lawa.....lps ayah sye ckp lawa baru mak sye ckp, "lawa la jugak"....poning pala den.....huhu.....

Okay lps Mr Razak dah smpai ampang point, kitorg terus la ke Habib.....sye nak tunjuk dia cincin yg sye bekenan tu.....tp dah xder la plak....last2 try2 la cincin2 lain....pastu Mr Razak pilih kan satu cincin ni, sye pon try la kan....ok la plak....sye pon suka....(mamat ni klo bab pilih cincin terer la plak kan....mungkin kah satu hari nanti jari jemari ku akan dipenuhi dgn cincin???.....hahaha).....pastu lps pk 2 minit, sye ok, dia pon ok, then dia terus la beli & bayar......pastu kitorg gi la tgk emas 916 kan....shiela mcm suka jerk....Mr Razak suruh la dia pilih satu kan, kot2 leh wat hadiah langkah bendul kan....tp malangnyer saiz semua besar & x der yg bekenan.....so xder rezki la ko shiela....time nikah nanti la baru bg.....hehehe......


Yeah! sye dah ader cincin....hehe.....

Selesai la b'shopping brg2 hantaran......ehh....lum selesai lg, kemeja ngan perfume x beli lg.....x sempat la plak nak beli coz time tu dah dkt kul 6....kul 8 sye & shiela ader wedding nak kena gi.....so kena la balik....sye ajak Mr Razak ikut skali kitorg gi wedding mmber kitorg tu.....dia pon ok jerk.....wedding tu kat Wisma Sejarah ni jerk....so lps blk wedding trus la ke KLCC.....sempat try2 kemeja tp xder yg sesuai.....kedai2 pon dah nak tutup.....mmg x sempat la kan.....so ingat nak balik jer la kan....tp tetb sye tgk ader Parkson nyer Shiseido Zen wat promotion kat tengah tu....sye pon terus m'hampiri nyer.....hehe.....pastu lps test perfume tu, terus suka....so aper lg, secepat kilat beli & balik....actually malas dah nak pikir....masa dah suntuk kan.....susah dah nak carik time utk beli sama2.....so dah suka beli jer la, x yah pikir2 lg......hehe.....so kesimpulannyer tinggal satu jer brg x beli lg.....Tp lega la gak....dah x pyh pikir.....okay itu sajer cerita sye....hehe....

Ladies Nite......

Hari Rabu lps sye & member2 Ampang girl gi karaoke kat Redbox Pavillion.....mmg sgt enjoy....happy sgt coz selasa tu dah submit project....so kepala mmg dah x pk aper kan.....tu yg bleh enjoy tu....balik2 keje jer trus gi, & kitorg lepak situ menyanyi ntah braper puluh lagu smpai kul 2 am.....hahaha.....dah la esoknyer keje kan.....tp xper enjoy nyer pasal.....lgpon kebetulan semua free mlm tu....& sye mmg perlukan hiburan spt ini sblm sye sye b'tunang.....hahaha.....aper kena mengena kan.....tp btul la lps b'tunang maybe kena kurangkan skit kot enjoy2 ni....nak pk kumpul duit lg, pk tggungjwb kat tunang lg (ini sgt menipu....haha), pk nak jaga hati tunang lg (ini juga sgt menipu).....hahaha.....kesimpulannyer sye pon x tau aper yg bakal sye hadapi selepas b'gelar tunangan org.....so aper kata KITA ENJOY!!!!......


Me & ipah.....


Yeah! It's party time.....


Me....Happy.....


Mmber2 yg sgt best!


Semua lagu2 kitorg nyanyi secara berduet kuasa 3.....hahaha.....means semua org menyanyi setiap lagu.....

To all my frens, thanks coz make me happy.....lps ni wajib gi lagi k.....boom...boom...boom.....gotta get that.......hahaha

p/s: sorry coz kuality pic yg x berapa baik....amik pic ngan kemera hp jerk, tu yg kabur & gelap.....

Minggu yg sgt busy.....

Yer2....blog ni agak lama x b'update kan.....hari ni baru sye ader masa nak m'update.....citer psl wedding Ct tu pon sye baru update slps 2 weeks.....hehe....actually sye sgt bz last week....byk keje kat office coz ader project yg sye kena siapkan....deadline dia 28hb lps......so Alhamdullilah, setel gak akhirnyer.....last week sye overtime smpai kul 8pm.....smpai rumah dah dkt kul 9.....mmg sgt penat la gak.....hari jumaat jer sye balik awal.....ingat bleh la rehat2, rupa2nyer x.....balik2 jerk mak sye dah bising2 ajak sye gi Nilai 3 utk beli brg2 nak gubah hantaran tu coz hari tu nyer ader yg x lengkap & hantaran tu t'bengkalai sekejap.....ni hantaran yg Mr Razak nyer (sye kena wat hantaran dua2 belah, sye nyer & Mr Razak nyer).....yg sye nyer mmber2 sye dah tlg wat kan.....so dah ok la kan.....so agak t'kejar2 la gak jumaat tu coz kedai tutup kul 9.30pm.....sye lak dkt kul 7 baru smpai umh.....so kena la cepat2 ke Nilai 3.....nasib baik sempat.....kitorg smpai sana pon kul 9pm....& nasib baik org kedai tu baik hati melayan kerenah kitorg smpai kitorg selesai m'beli....


Contoh hantaran kat kedai tu.....senang skit sye nak gubah coz dah ader guide, so follow jer la kan.....tp kan korg, klo xder contoh ni, pening gak tau....nak pk aper nak beli, nak pk bunga aper nak guna, pk bakul la, riben la, semua nak pk....lama2 sye jadik bengong.....hehe.....


dan ini juga.....bekas ni utk letak cincin....tp nasib baik la ader contoh....so sye amik pic & gubah ikut contoh ni....tp x la exactly same....ader gak la yg sye wat idea sndiri (sye kretif gak la klo dah t'paksa m'jd kreatif).....tp sye sgt bangga coz at least sye leh citer kat ank cucu cicit sye nanti "nenek dulu wat hantaran sendiri jerk, korg bleh ker?", kata elly kepada cucunya (sambil belagak)....yeah!

Lps beli barang2 kitorg gi tgk karpet la plak.....actually time kat mekah hari tu mak sye ader beli 2 karpet Iran tau.....time tu mak sye nak beli karpet yg besar nyer coz dia ckp senang, maner tau sye & shiela nak betunang ker kan.....sye lak bleh ckp x yah la, ala lambat lg....confident!....so mak sye pon x jd beli yg besar nyer.....dia beli yg kecik jer utk letak dlm bilik.....so skrg dia dah nyesal coz mmg xder karpet besar & skrg dia t'paksa cantum2 semua karpet2 kecik utk penuhkan satu rumah......hahaha....mesti sgt lawak kan.....(klo korg dtg umh aku nnti, sila abaikan karpet umh aku okay)......karpet kat Mekah tu mmg sgt murah.....klo kat sini harga double kot.....time kat Nilai 3 tu mak sye x beli pon karpet besar coz sgt mahal smpai ribu2.....just beli karpet2 kecik jerk....beli lg 2.....tu pon sye pk mcm x perlu jer beli.....tp x per la layan kan ajer.....hehehe.....


Kedai karpet.....lawa2 wooo.....

Lps balik dr Nilai 3, kitorg terus ke Shah Alam seksyen 7 utk melawat syafiq....owh bg yg blum tau, Syafiq skrg sambung Degree in Marketing kat UITM Shah Alam.....so dia menyewa ngan mmber2 dia kat sek 7 tu......pastu gi la lepak Restoran Hakim kat situ.....happening gler erk area situ.....x pnh la plak sye lepak area Shah Alam time lewat2 kul 11 cmtu.....tp mmg best la.....byk btul restoran & kebanyakan nyer bukak smpai pg....actually kitorg ke sana coz syafiq nyer duit dah abis so tu yg ayah sye t'paksa hantar duit tu.....ni dia tgh cuti 1 week coz kes H1N1 tu.....bkn nyer x leh t'sfer masuk akaun tp sajer jer nak terjah dia, maner tau dia gi merewang ker mlm2 kan....aritu weekend dia x blk umah, dia ckp ader keje la aper la.....tgk2 kantoi gf dia letak pic diorg gi genting kat myspace.....hampeh tul....so itu la motif kitorg terjah ke sana......penterjahan ini dilakukan hasil dr hasutan sye & shiela.....kitorg ngadu kat mak aktiviti dia.....ihikz!....pastu rupa2nyer dia mmg x merewang pon mlm tu....elok jer dia kat Shah Alam tu.....hehehe.....nasib ko baik kali ni, lain kali siap la.....hahahaha (gelak jahat).....


Mama's boy.....ngada2 tul.....