Sunday, June 28, 2009

Umrah & Ziarah.....

Wahhh lama gler sye x update blog & pic2 di Mecca yg sye nak update pon t'bengkalai....ok2 ni baru ader kesempatan nak update.....Layan.....


Di KLIA sebelum bertolak ke Bahrain dengan penerbangan Gulf Air.....perjalanan mengambil
masa 8 jam.....Flight pukul 10.30 pg.....

Muka Happy....hehe.....

Lapangan terbang Antarabangsa Bahrain.....

Di Airport Bahrain, sementara nak tunggu transport untuk ke hotel....kami bermalam sehari di Bahrain kerana flight ke Jeddah di jadualkan pada keesokan harinyer pukul 12.30......
Time on the way ke hotel sempat amik pic2 permandangan sekitar Manama, Bahrain.....
Keadaan sekeliling.....hehe

Kami menginap di Concord Hotel Bahrain......
Di lobby Hotel....Sye suka kerusi tu.....haha.....
Me & mak.....

Keesokan harinya sebelum bertolak ke Jeddah.....

Perjalanan dari Bahrain ke Jeddah mengambil masa 2 jam....time ni kitorg kena bersedia utk berihram kerana kitorg akan berniat ihram di dalam kapal terbang.....
Kitorg tiba di Lapangan Terbang Jeddah dalam pukul 3ptg....tapi oleh kerana kena menuggu semua jemaah lain, pukul 6 baru kitorg bertolak ke tanah haram....huhu......dan lps maghrib baru la sampai ke tanah haram......time ni dah dalam ihram so kena la b'jaga2 utk mengelakkan diri dari melakukan perkara2 larangan dalam ihram.....riso gak la klo buat larangan2 tu kena dam.....huhu.....sampai sajer hotel, kami semua siap2 letak brg2 di bilik, dan terus ke masjidilharam utk menunaikan ibadat umrah.....time ni agak gementar juga coz 1st time....semua ibadat umrah ni dilakukan di masjidilharam.....cuma niat sahaja tidak di lakukan di masjid kerana niat mesti dilakukan di luar tanah haram.....utk ke sana, mengambil masa 30minit perjalanan.....dulu sye ingat sepanjang berada kat sana kita akan berihram, rupanyer x.....lps niat kat luar tanah haram, kita akan melakukan ibadat tawaf 7 kali, kemudia saei antara bukit safa dan marwah 7 kali dan akhir skali tahalul iaitu menggunting sedikit rambut.....sebaik sahaja selesai b'tahalul, kita sudah tidak berada dlm ihram lg.....jd semua larangan2 dlm ihram tu kita dah boleh buat.....ibadat umrah & berihram ni kita lakukan dlm 2 jam sahaja.....dan kemuadian kita boleh b'ulang2 melakukannya mengikut kemampuan kita..... Sebaik sahaja tiba di masjid, ketika pertama kali melihat Kaabah hati rasa sgt sayu.....mcm x percaya selama ini sye berkiblat kan kaabah yg jauh beribu2 batu tp saat tu kaabah berada betul2 di depan mata sye.....rse nak menangis pon ader.....huhu.....


Sebelum melakukan tawaf, sye minum air zam zam dulu.....sekeliling masjid ni mmg byk tempat utk minum air zam2 spt dlm pic ni.....air nyer pulak x pernah putus, sentiasa ada.....ambil wuduk pon dengan air zam2.....sepanjang berada dia sana, sye sentiasa minum & menyapu air zam2 kat muka.....best sgt....

Dari jauh nampak ramai sgt manusia mengelilingi kaabah atau tawaf....tp sepernarnyer bila kita dah ada kat situ, kita x rasa org ramai sgt.....
Saya.....

Ibadat Saie....7 kali perjalanan dari Safa ke Marwah.......klo penat, boleh rehat & air zam2 pon sentiasa ada sepanjang perjalanan......

Pic kami, sebaik sahaja selesai bertahalul.....means dah x dlm ihram lg......

Sepanjang berada di tanah haram, solat2 fardhu mmg dilakukan di masjid sahaja coz nak solat b'imam, besar pahalanyer.....jd sepanjang berada di sana mmg aktiviti kami cuma ulang alik dari hotel ke masjid sahaja.....kdg2 tunggu 2 solat fardhu baru balik hotel....mcm zohor tunggu smpai asar baru balik, then gi balik masjid time maghrib & lps isyak baru balik hotel.....Dari hotel ke masjid agak jauh juga dlm 500 m......tp yg bestnyer kat sana mmg sentiasa happening x kira siang mlm pg ptg.....sentiasa ada jer org2 berniaga.....so time perjalanan dr masjid ke hotel tu bleh la smbil2 tgk brg2 & shopping2.....hehe......


Perjalanan dari hotel ke masjid.....kat area ni tgh byk construction utk wat hotel2 besar so keaadaan mmg agak berdebu......di akhir2 sye di Mecca sye pon dah start sakit2 tekak & demam....tp Alhamdullilah x la teruk & kejap jer dah baik......

Mcm ni la keaadaan setiap kali nak masuk waktu solat.....beribu2 atau b'juta2 manusia berpusu2 menuju ke masjid & kedai2 pon semua ditutup sementara......hebat kan......

Marilah menunaikan solat.....ini la permandangan masjid dari luar......masjid ni sgt indah.....
Time sye di sana, Arab Saudi mmg tengah bercuti selama 3 bln.....sbb tu la ramai sgt org ketika di sana.....so mmg dugaan juga la.....coz time ni gak cuaca sgt panas dlm 40 degree.....tp berdoa jer la supaya segalanyer di permudahkan.....

Time dalam masji sementara nak tunggu masuk waktu......
Port ni la tempat kitorg slalu duduk utk solat & baca Quran coz sgt dekat ngan kaabah......

Pintu kaabah dari dekat....bukan senang nak amik pic sedekat ni coz klo polis tu nmpak dia akan marah....tp time ni rezeki syafiq dpt solat berhampiran pintu kaabah so dia sempat la curi2 amik pic ni......kat tepi bucu tu la tempat batu hajarulaswad.....
Kami....sempat amik pic.....

Sepanjang berada kat Mecca, 2 kali kami dibawa menziarahi tempat2 bersejarah dalam tamadun Islam....contohnyer gua tsur, gua hira', masjid hudaibiyah, jabar Rahmah & lain2.....


Keaadaan di luar hotel.....

Gua Tsur kat atas sekali tu....ini la tempat Nabi SAW bersembunyi bersama Abu Bakar dari org2 Quraish sebelum baginda meneruskan perjalanan ke Madinah utk memnyebarkan ajaran Islam di sana.....

Sempat menulis nama di batu....hehe.....merangkak2 gak la nak menulis jawi ni....lama dah x tulis jawi....eja nama sndiri pon susah.....hehe....

Syapid naik unta.....sye x berani nak naik okay.....huhu....

Di Jabar Rahmah.....tempat pertama kali Nabi Adam dah Hawa bertemu selepas 200 thn diturunkan ke bumi.....Kat sini ramai yg berdoa utk mendapat jodoh.....sye pon doa la jugak....Ihikz!....

Permandangan dari atas bukit.....Jabar Rahmah ni terletak di Arafah.....Padang Arafah adalah tempat jemaah haji melakukan ibadah Wukuf.....

Yeah....tgh panas2 makan aiskrim.....hehe.....
Melawat ke ladang unta......sempat minum susu unta......
Blkg sye tu padang pasir.......

Syapid ngan pengembala unta.....hehe

Bermesra ngan unta.....sye takut gak nak pegang unta tu....

Suka lak unta ni ngan shiela.....hehe....

So ni jer la pic yg sempat sye upload & story x byk sgt coz phm2 jer la sye sgt malas....hehe.....actually byk lg pic tp x larat nak upload.....ni pon lum masuk pic2 kat madinah lg.....so itu sajer la citer umrah sye.....hehe......

No comments: