Thursday, May 14, 2009

Pipe oh pipe.....

haha...mesti mcm pelik jer kan title tu....actually kan menda plg malas time nak update entry ni kan aper tau....nak pikir title aper nak letak....aduh mmg la sye sgt x ske....kdg2 lps dah abis taip entry semua baru sye letak title....no wonder la title sye slalu tak menarik p'hatian org utk baca entry yg sye update tu....hahaha....dah2...abaikan....

ok2 dah lama sye x citer psl keje kan....arini sye nak m'bebel psl keje lak....asyik citer psl b'jalan2 & mkn jerk, boring la plak kan....nmpak mcm sye xder keje lain jer kan....hahaha.....actually this week sye busy la skit kat ofis....haaa kat ofis sye slalu mcm tu, klo ader keje, byk sgt....klo xder, xder langsung....tu yg smtimes wat sye sgt la fedup....sblm ni kan 2 weeks tau sye gi ofis tanpa wat aper2 keje....korg leh cayer x....2 weeks okay....bkn 2 days....wat sye amat la frust....& start mencari2 lobang2 keje & tanyer mmber2 keje kosong....mesti semua mmber2 sye dah bosan ngan soklan "weh...kat tpt ko ader keje kosong x?".....haha....& ader juga yg confius tanyer sye dah x keje ker or dah resign ker....tp bila time sye byk keje, sye stop jap pencarian keje sye....so sye x konsisten la dlm m'cari keje....maybe that's y la smpai skrg sye x dpt keje kat tpt lain lg....kira keje ni ader pasang surut la gak....klo korg nak tau sye juga pnh menangis time otw balik ofis coz x der keje....rse mcm diri useless sgt....down gler.....maybe org x pndang serius kot prob sye ni....coz sye kira lucky la jugak at least ader pekerjaan tetap & dpt keje dlm bidang sye (ader sorg chinese pnh ckp sye lucky coz kat luar sana ramai org x dpt peluang keje bidang yg diorg blajar)...kat luar sana ader yg lbh malang dr sye....so sye slalu memujuk diri sye utk b'syukur ngan apa yg ader.....w.pon deep down sye sgt sedeh & tak happy ngan career sye ni....sometimes I feel doubt about my choice to stick to this engineering field....keep wondering whether it's suitable for me or not....& what if I find other jobs which r not related to engineering like I did when I was worked at Maybank a year ago.....hmm....bg sye bukan senang utk wat keputusan melupakan cos yg kita belajar & keje dlm area yg xder kena mengena ngan cos yg kita amik kat U....sye mmg sgt kagum ngan sapa yg wat keputusan cmni....coz anda mmg berani & tau aper yg anda inginkan....sye x sekuat itu utk melupakan engineering....huhu....tp smpai skrg sye lum jmper aper yg sye btul2 nak....still mencari...& sye sgt benci situasi ini....mcm sye xder pendirian yg tetap....xper la maybe one day sye jmper aper yg sye cari....& sye juga rse macam ader satu ruang kosong dalam hati sye.....smthing yg belum dipenuhi....& sye still mencari.....


Ni la keje sye arini....check iso compare ngan GA....


keje yg lum siap....hope esok dpt la siapkan....hehe....happy woo time byk keje....

Ok b'balik pada citer sye busy td....this week keje sye adalah m'check drawing, GA (general arangement) & Iso (isometric)....mmg sgt leceh gak keje ni....kena btul2 tumpu p'hatian & byk gak menda2 yg confius....tp xper sye rse wat keje ni mmg a good learning process la to smone like me yg baru sethn jagung ni....coz ngan check drawing ni sye leh paham pipe routeing & material take off (MTO) ngan lbh baik....coz be4 ni sye x phm sgt & slalu t'skip2 pipe nyer grid number & m'jadikan aper yg sye check tu x lah btul sgt....hehe....tp skrg sye dah leh check ngan lbh lancar cuma lembab skit la....yer la maner nak sama kan org yg baru sethn ngan org yg dah 5thn wat keje ni kan....but I'll try my best like I always do....tu la kelebihan sye....klo sye wat smthing, sye slalu b'sungguh2 w.pon menda tu sye x minat....hehe....this week gak sye dah start guna sofware NavisWorks....sye blajar kejap jerk nak guna software ni coz senang jerk lgpon software ni guna utk view 3D model jerk....just to view, xleh edit2 or check dimension.....fun la gak mcm main game jerk....hehe.....sye guna pon utk tgk pipe support ngan check grid number samada tally atau x ngan GA....setakat ni sye lum involve lg dlm stress analysis....sye baru jer blajar guna sofware Caesar II....seram gak la klo sye kena wat stress analysis ni coz sgt la susah & rumit....bleh amik masa smpai sethn lbh nak wat stress analysis utk satu2 project....

ok la byk lak citer takut korg x phm lak....hehe....ok la korg dah byk sye bebel ni....nak tdo dah...jmper lg....take care erk.... =)

No comments: