Friday, May 29, 2009

knp saya confius???

Wahhh hari ni sgt confuse....confius ngan keje....actually sye slalu pikir btul ker x keje yg sye wat tu....contohnyer klo b'kaitan calculation, sye slalu x pasti & was2 samada btul ker x calculation yg sye wat....susah la engineering ni coz sgt abstrak....haha....ko x kan tau samada aper yg ko wat or kira tu adalah jwpn yg tepat atau tidak....ko kena main agak2 jer ikut logik....hehe.....kdg2 boleh pening kepala b'pikir tanpa kesudahan....penat gak arr....then the best thing to do adalah b'tanyer kepada org yg lbh byk experience....then baru la kekusutan hilang skit.....thanks la to all my officemate yg slalu m'explain smthing yg sye x phm....hehe.....tp klo dah xder solution sgt ko assume jer la jwpn ikut suka hati ko....mcm yg slalu sye wat....haha....klo ader pipe or tank yg meletup or t'bakar pasni jgn carik sye yer coz sye pon pening ni.....
Actually td keje sye mengira weight pipe support....detail dah ader dlm drawing.....tp yg memeningkan time nak phm rupa support tu pastu nak bayangkan lg....mmg kdg2 x t'capai dek akal....ialah sye lum t'dedah sgt ngan support2 yg pelik2 ni....slalu xder la sepelik ni....maybe coz sye x pnh tgk real life kot rupa pipe2 support coz keje sye mmg kat opis jerk x der gi site so that's y la kot sye mcm blur2 skit bab2 nak phm & imagine bentuk pipe support tu.....huhu....tp td dpt gak la sye menyiapkan pengiraan support2 tu tapi.....ha ader tapi di situ....sye sendiri x pasti & x puas ati ngan pengiraan tu....actually menda tu just estimation so x pyh la accurate sgt....just berat support tu jgn t'kurang dah la....lebih x per, so main agak2 jer la....actually, sejak dari blajar kat U lg sye mmg suka main agak2 jer semua menda, x pnh sye kira ngan betul, yer la kdg2 calculation tu byk sgt smpai x t'kira.....tu lum lg calculation yg kena guna 2,3 calculator utk kira....mmg hampeh kan....time tu klo ader assignment kena wat, sye slalu pinjam assign org jer utk compare jwpn & klo lg rajin tiru bulat2 jer senang citer....so kesannyer adalah skrg ni iaitu sye jd x confident ngan semua calculation yg sye wat....ptt la dulu lecturer slalu pesan jgn copy paste keje org....hehe....cmner erk korg nak sure aper yg korg wat tu betul ker x?...ihikz!



Ok lg satu ke confuse an sye adalah Mr.Razak....owh mamat tu mmg sgt la mengelirukan.....tp sye x nak citer la aper yg wat sye confius....huhu.....senang citer, malas dah nak pikir.....hehehe.....ok la tdo la....sok keje.....daaaa....ksian korg kena baca citer yg aku sndiri tgh confius aper yg aku tulis ni....haha

Wednesday, May 27, 2009

MC....

Hari ni sye telah meng MC kan diri coz rse x sehat & malas sgt nak gi opis....huhu...BTW Mr.Razak dah x hilang dah...hehe


Tuesday, May 26, 2009

Sedeh sangat.....

I'm so sad....Mr. Razak is missing.....huhuhu....Dah lebih 24 jam dia hilang.....

Friday, May 22, 2009

Bengang......

Sye sgt bengang ngan sorg staff CIMB....sye x nak bgtau la CIMB branch maner tp area Cheras.....sye sgt x puas ati....lbh kurang 2 bln yg lps sye apply loan....ok kat situ jer sye dah bengang coz sye dah hantar evthing yg bank nak, then after sebln lbh baru la ader feedback dari org bank & dia ckp loan nyer application xder masalah, means leh la approve tp sye just kena sign satu borang jer yg sye t'lupa nak sign....sye pon gi la bank tu....sye dari ofis (damansara) ke Cheras, t'kejar2 sye gi sana coz sye weekdays mmg susah skit la nak setel urusan cmni, sye pon bknnyer leh kluar curik2....nak kluar kena mintak permission bos so agak susah la gak kan.....before gi, sye dah wat appoinment dah ngan org bank tu....so suppose dia kena ader la time sye dtg kan...& if dia ader hal, dia kena la let me know 1st.....& as long as sye x cancel kan appoinmet, means that sye sure la dtg kan kat CIBM tu....Tp malangnyer time sye smpai, org yg sye wat appoinment tu leh ader meeting lak kat tpt lain....tu mmg wat sye hangin satu badan....nasib baik la dia call kwn dia mintak tlg uruskan hal ngan sye....kolo x, mmg nak kena la....pastu lps setel, sye pon balik la ofis balik....pastu lps 2 hari, org CIMB tu call, kali ni dia mintak salinan IC lak....nmpak sgt la org ni x menjalankan keje dia ngan btul.....pttnyer dia semak dulu evthing time memula sye hantar application tu, klo ader yg x lengkap, bgtau la awal2....x pyh tunggu smpai sebln lbh baru ko nak last minute wat keje kan.....then sye pon fax la copy ic sye....pastu lps 3weeks baru dpt result yg loan sye TAK LULUS.....Haaaa....knp x lulus???....coz dlm application tu, ader satu surat yg ayah sye t' attach skali & tak menepati syarat....so pihak bank xleh luluskan....Tp klo org CIMB yg uruskan loan sye ni wat keje ngan cekap & check evthing btul2 before submit, mesti menda ni x kan jadik....2 bulan application form & semua details ader kat dia...aper yg dia wat???...Last2 org tu ngan senang jwb "sorry la sye x check dulu application tu before submit & sye pon x tau sgt pasal urusan loan ni"....bleh terima x???....adakah semua staff CIMB kat semua branch mcm ni???....kepercayaan sye semakin kurang okay...jgn harap sye nak b'urusan ngan mana2 CIMB branch lps ni! END!

Okay...kat sini ader lg satu reason yg wat sye rse org CIMB ni x professional iaitu membahasakan diri 'Abang' ketika b'urusan ngan sye di talian telefon. Okay w.pon menda ni remeh tp for me sgt x beretika m'gunakan bahasa ini....anda septtnyer memanggil saya dgn panggilan yg betul spt "Cik", dan m'bahasakan diri ngan "Saya".....

Sekarang ni satu hal plak nak gi carik bank lain utk apply loan....2bln lbh buang masa jerk....

My Weekend....

Hari sabtu lps, seharian sye bz...hehe....kononnyer la....pepg kul 8am dah bgn, gi Produa Keramat coz nak tukar disk break....dah wat appoinment so trus jer la gi....I love Produa Keramat coz setakat ni sye xder prob ngan kete sye....2, 3 hari lps service kete kat situ, org produa akan call utk tanyer if ader aper2 prob....klo ader, sye just bgtau jerk & diorg pon akan take note & order barang....klo barang dah ader diorg akan call suruh dtg....& yg best nyer semua yg sye repair tu free.....power window, disk brake, & byk lg menda2 free yg sye dpt dr produa ni....suka sangat.....so pagi tu sye tinggal kan kete kat situ coz kete siap dlm kul 3....mak sye follow skali ngan kete dia gi produa....lps dah tinggal kete, sye & mak sye pon menuju ke Kg Baru (mak sye nyer hometown....hehe) coz nak gi bwk maid gi medical check up....tp malangnyer x leh lak wat medical check up coz pasport original xder....so ahad jer la wat.....huhu....pastu sye & mak gi la mkn lontong kat psr minggu (rsenyer org dah x pggil lg kot psr minggu...org dulu2 jer pggil pasar minggu coz klo x silap sye, dulu ader pasar kat situ setiap ari minggu....haha)....ala kat ngan nasik lemak antarabangsa tu....korg tau x?....tp jauh skit la....kedai tu x der nama klo x, senang nak bgtau kat maner....tp lontong dia sgt sedap dlm dunia....hahaha.....


hehe...ni la rupa lontongnyer.....


Rmh arwah nenek sye dkt2 ngan area ni la....sedara mara pon still ader lg kat sini....

Pastu lepak2 kat umh arwah nenek sambil2 layan konsert AF & borak2 ngan maid citer psl lagu indon....hehe...dlm kul 11 lbh baru blk umah....pastu smpai umh lepak2 jap.....pastu shiela gi order dominos online lak....haa bagus tau dominos ni coz delivery dia sgt la menepati masa....shiela order pizza large ngan cheese onion ring, pastu sye pk 2 kali nak mkn, x nak mkn, nak mkn, x nak mkn....chewah, xder la tipu jerk...tanpa b'pikir panjang sye pon terus menerkam piza itu....hahaha.....makan lg...adeh.....


Piza & Onion ring.....ader 8 bijik onion ring ni....sye mkn 6, pastu bg mak sye 2 jerk....hahaha....

Pastu dok lepak2 tgk tv....sye x leh kluar ke mana2 coz kena tunggu org produa call, utk amik kete....then dlm kul 3 lbh org produa call....sye pon gi la keramat ngan shiela....best giler lps tukar disk brake....act Myvi mmg ader prob ngan disk brake di mana korg akan rse kete korg vibrate time korg tekan brake lg2 klo tgh laju pastu tetb brake....so mmg la x best kan...x smooth time brake.....korg akan rse kete korg jd cmni lps sethn la korg pakai kete tu.....so sblm mileage smpai 50,000km, baik korg gi tukar coz still under waranty, & free klo nak tukar....klo x, kena bayar dlm beratus gak la....huhu....


Muka happy ngan kete yg best....haha...

Lps amik kete trus balik umh....Dlm kul 5 shiela & syafiq ajak gi Pandan Kapital coz shiela nak beli hp....act klo nak beli hp, kitorg ske beli kat sini tau....maybe coz harga dia agak ok & service pon baik....shiela carik hp kejap jerk terus bekenan ngan E71....actually sye pon sgt ske hp ni tau, sye ske yg kaler putih nyer.....tp lum ader duit nak beli....huhu (sedeh)....


Syapid & Shiela....I'm always in the middle kan....so mesti la dok kat seat belakang....hehe....


Pandan Kapital.....


Shiela tgh discuss2 psl hp ngan org kedai....Shiela telah m'install GPS ngan harga rm120 tau....tp Mr.Razak ckp actually GPS tu leh hack free jerk....(shiela x tau lg menda ni....dia akan tau lps baca entry ni....x smpai ati nak bgtau dia....ihikz!)


Yeah...ni la hp baru shiela....suka gler dia dpt hp baru....

Ok itu sajer citer weekend sye....ari ahad sye ajar tuition pastu lepak2 kat umah jerk...xder mood lak nak kluar....hehe....

p/s: Entry ini di tulis dlm keaadaan sgt mengantok...huhu

Thursday, May 14, 2009

Pipe oh pipe.....

haha...mesti mcm pelik jer kan title tu....actually kan menda plg malas time nak update entry ni kan aper tau....nak pikir title aper nak letak....aduh mmg la sye sgt x ske....kdg2 lps dah abis taip entry semua baru sye letak title....no wonder la title sye slalu tak menarik p'hatian org utk baca entry yg sye update tu....hahaha....dah2...abaikan....

ok2 dah lama sye x citer psl keje kan....arini sye nak m'bebel psl keje lak....asyik citer psl b'jalan2 & mkn jerk, boring la plak kan....nmpak mcm sye xder keje lain jer kan....hahaha.....actually this week sye busy la skit kat ofis....haaa kat ofis sye slalu mcm tu, klo ader keje, byk sgt....klo xder, xder langsung....tu yg smtimes wat sye sgt la fedup....sblm ni kan 2 weeks tau sye gi ofis tanpa wat aper2 keje....korg leh cayer x....2 weeks okay....bkn 2 days....wat sye amat la frust....& start mencari2 lobang2 keje & tanyer mmber2 keje kosong....mesti semua mmber2 sye dah bosan ngan soklan "weh...kat tpt ko ader keje kosong x?".....haha....& ader juga yg confius tanyer sye dah x keje ker or dah resign ker....tp bila time sye byk keje, sye stop jap pencarian keje sye....so sye x konsisten la dlm m'cari keje....maybe that's y la smpai skrg sye x dpt keje kat tpt lain lg....kira keje ni ader pasang surut la gak....klo korg nak tau sye juga pnh menangis time otw balik ofis coz x der keje....rse mcm diri useless sgt....down gler.....maybe org x pndang serius kot prob sye ni....coz sye kira lucky la jugak at least ader pekerjaan tetap & dpt keje dlm bidang sye (ader sorg chinese pnh ckp sye lucky coz kat luar sana ramai org x dpt peluang keje bidang yg diorg blajar)...kat luar sana ader yg lbh malang dr sye....so sye slalu memujuk diri sye utk b'syukur ngan apa yg ader.....w.pon deep down sye sgt sedeh & tak happy ngan career sye ni....sometimes I feel doubt about my choice to stick to this engineering field....keep wondering whether it's suitable for me or not....& what if I find other jobs which r not related to engineering like I did when I was worked at Maybank a year ago.....hmm....bg sye bukan senang utk wat keputusan melupakan cos yg kita belajar & keje dlm area yg xder kena mengena ngan cos yg kita amik kat U....sye mmg sgt kagum ngan sapa yg wat keputusan cmni....coz anda mmg berani & tau aper yg anda inginkan....sye x sekuat itu utk melupakan engineering....huhu....tp smpai skrg sye lum jmper aper yg sye btul2 nak....still mencari...& sye sgt benci situasi ini....mcm sye xder pendirian yg tetap....xper la maybe one day sye jmper aper yg sye cari....& sye juga rse macam ader satu ruang kosong dalam hati sye.....smthing yg belum dipenuhi....& sye still mencari.....


Ni la keje sye arini....check iso compare ngan GA....


keje yg lum siap....hope esok dpt la siapkan....hehe....happy woo time byk keje....

Ok b'balik pada citer sye busy td....this week keje sye adalah m'check drawing, GA (general arangement) & Iso (isometric)....mmg sgt leceh gak keje ni....kena btul2 tumpu p'hatian & byk gak menda2 yg confius....tp xper sye rse wat keje ni mmg a good learning process la to smone like me yg baru sethn jagung ni....coz ngan check drawing ni sye leh paham pipe routeing & material take off (MTO) ngan lbh baik....coz be4 ni sye x phm sgt & slalu t'skip2 pipe nyer grid number & m'jadikan aper yg sye check tu x lah btul sgt....hehe....tp skrg sye dah leh check ngan lbh lancar cuma lembab skit la....yer la maner nak sama kan org yg baru sethn ngan org yg dah 5thn wat keje ni kan....but I'll try my best like I always do....tu la kelebihan sye....klo sye wat smthing, sye slalu b'sungguh2 w.pon menda tu sye x minat....hehe....this week gak sye dah start guna sofware NavisWorks....sye blajar kejap jerk nak guna software ni coz senang jerk lgpon software ni guna utk view 3D model jerk....just to view, xleh edit2 or check dimension.....fun la gak mcm main game jerk....hehe.....sye guna pon utk tgk pipe support ngan check grid number samada tally atau x ngan GA....setakat ni sye lum involve lg dlm stress analysis....sye baru jer blajar guna sofware Caesar II....seram gak la klo sye kena wat stress analysis ni coz sgt la susah & rumit....bleh amik masa smpai sethn lbh nak wat stress analysis utk satu2 project....

ok la byk lak citer takut korg x phm lak....hehe....ok la korg dah byk sye bebel ni....nak tdo dah...jmper lg....take care erk.... =)

Monday, May 11, 2009

Weekend activities....

Kelmarin ari Sabtu kan sgt la memenatkan....pepg lg dah kena bangun nak gi Sg Buaya ngan abah, mak & shiela....Sg. Buaya kat maner???haaa kat tempat plg jauh, hulu Selangor nun....haha (exergerate lak).....xder la tp serius weh, mmg jauh....drive dlm sejam baru smpai....knp kitorg gi sana???.....coz nak bersihkan umah sewa abah yg penyewanyer baru pindah & penyewa baru nak masuk....actually abah beli umh ni dah lama since sye form 1 tp kitorg mmg sgt la jarang gi tgk umah tu coz jauh yg amat sgt.....haha....rsenyer dlm 5thn gak la sye x ke sana.....kitorg gi pon klo penyewa lama pindah dr umh tu....till now, rsenyer dah 3 penyewa kot dok situ.....kesemua penyewa yg sewa umh tu keje kat kilang Produa kat Rawang tu....coz dekat la taman perumahan tu ngan produa....penyewa kali ni baru blk dr jepon, muda lg baru 24 umurnyer...dia baru dpt keje kat produa tu as engineer....hehe (sempat gak aku menyoal siasat)....so abah bg dia sewa murah jerk coz budak baru keje kan....rm220 jer sebln....


Rumah yg telah m'jadi kuning....memula umh ni kaler putih & hijau....

haaa...ni la rumah tu...actually rumah ni baru cat tau...syafiq & kwn2 dia yg cat ari jumaat lps....bleh tahan arr kan...cat kaler kuning sama kaler ngan cat umh ampang sye ni....haha (mak sye mmg ske umh kaler kuning)......pastu ari sabtu tu abah upah org utk licin kan lantai marble....lama gak prosesnyer, dr kul 10lbh smpai kul 3 lbh gak la.....pastu kitorg lak bersih kan dapur, toilet & touch up cat skit2 kat blkg umh....semua keje2 setel dlm kul 4lbh....huhu....mmg kepenatan....then otw balik dr sg. buaya singgah mkn & kul 6 lbh baru smpai umh....huhu....

Rasanyer lum t'lambat utk sye ucapkan HAPPY MOTHER'S DAY kat semua ibu2 diseluruh dunia.....ihikz!....korg bg hadiah per erk kat mak korg?.....smlm x best sgt la c'brate mother's day coz abah keje, syafiq lak ader futsal....so sye ngan shiela jer la yg ader....kitorg bwk mak mkn pizza hut kat ampang point ni jerk.....pastu lps mkn tu kitorg singgah beli kek lak.....


Ni la kek nyer....fruit cake....sgt sedap...nyum2....

To mak....Happy Mother's Day....Thanks for being such a great & supportive mother, & always there for me.....We love u....

Spend time with him.....

Last week cuti Labour day kan so byk la masa coz cuti hari jumaat, sabtu & ahad kan....Sye & Mr. Razak pon plan la utk gi ke Bukit Tinggi (Pahang yer bkn Indonesia...haha) ari Sabtu tu....coz jumaat & ahad sye ngajar tuition so Sabtu jer sye btul2 free.....actually kitorg dah lama x gi somewhare....slalu b'dating di Shopping complex or restoran jerk....plg jauh kitorg pnh gi b'2 pon cuma Genting ngan PD jerk (tu pon kena tunggu Shiela & Shawqi gi dulu baru kitorg berani gi....haha)....so ni la timenyer utk b'jln jauh skit & nak amik pic byk2 kat sana coz tempat tu lawa gak kan....lgpon kitorg x byk pic b'sama....ader pon dah hilang coz sye cuma save dlm laptop yg telah dicurik org....ari Sabtu tu actually kitorg plan nak kluar pagi2 tp Mr. Razak ader hal lak ngan parents dia....so dlm kul 3pm baru kitorg kluar....tu pon dah hampir cancel dah nak gi Bkt Tinggi tp kitorg gi gak coz Shiela ckp kejap jerk gi sana dlm 45minit jerk, lalu MRR2 straight jerk masuk highway karak then smpai jmper signboard bukit tinggi, amik kiri....so kitorg pon redah jer la....sye ni jns x suka wat smthing yg dah larik dr plan tau, coz bleh wat mood sye hilang.....tp oleh krn ari tu sye nyer mood baik, akhirnyer b'jaya gak smpai di atas bukit itu....kitorg smpai dlm kul 4pm, pastu elok2 smpai jerk hujan turun ngan lebat....huhu....so kitorg t'paksa la b'teduh dulu....ramai gak org kat sana time tu, maybe coz cuti kot....nasib baik hujan x lama dlm 30minit jerk....lps hujan berenti jerk kitorg pon jln2 kat situ....amik2 pic byk2....lawa gak tempat tu w.pon tempat nyer kecik jerk....pastu dlm kul 6pm kitorg pon gerak balik.....kat bwh ni pic2 kitorg, malas nak upload byk2....so layan.....haha.....


Dah nak sampai.....

Sebelum masuk kena bayar dulu....Dewasa Rm10 sahaja.....

Bayaran.....

Time ni tgh hujan....huhu....

Ni 1st time tau kitorg sampai Bukit Tinggi ni.....

Saya....

Menikmati pemandangan indah....hehe....

Mr. Razak....

Merenung masa depan....ihikz!

Haaa...cuba carik maner sye???.....hehe...

Kami...

Me again....

Eh ader aper kat kolam tu....jom kita tgk....

Oh....ni rupernyer....lawa kan....tp dia sgt sombong...time org dtg, dia larik....huhu....

Black Swan.....

Actually nak bg swan ni mkn, tp x tau dia mkn aper....dia sgt garang okay....siap patuk2 org lg....tu la sye mcm takut2 jer tu.....hehe....

Pemandangan sekeliling.....

I'm so happy.....

Then after smpai ampang dlm kul 7pm kitorg pon gi singgah ampang point coz Mr. Razak nak shopping baju kat situ....5 helai baju gak dia beli.....semua T-shirt coz dia leh pakai T-shirt & jeans jerk gi ofis even rounded T-shirt pon bleh....best kan....x yah susah2 nak iron kemeja sluar semua....huhu....Lps shopping kitorg pon gi mkn kat Secret R.....


Time kat fitting room.....

My Fav....Tomyam noodles & caramel ice blanded....

Mr. Razak lak mkn Chicken cordon blue, mashroom soup ngan chocolate ice blanded....

Akhirnyer kul 8 lbh kitorg pon balik....Tu jer la citer nyer....hehe....

Saturday, May 9, 2009

Pakej pelancongan.....

Hai kawan2.....hehe.....sori lama x b'update.....act lately ni sye mmg kemalasan utk m'update blog ni...citer psl vacation sye ke Padang tu pon dh t'bengkalai....huhu....ok2 cmni....sye rse sye dah x nak teruskan citer tu coz byk sgt pic nak upload...mmg la sgt amik masa kan....so klo korg still nak sye teruskan, sila la meninggkalkan komen yg korg still nak sye teruskan citer tu....hehe....klo x, sye stop jer erk....hehe....

Haaa kan korg ader nmpak kat atas entry ni ader "Trip to Padang" kan....ok actually skrg sye tlg ayah sye utk wat pakej pelancongan ke Padang ni....semua detail psl pakej ni korg leh baca kat atas ni k....& klo korg b'minat nak join, leh contact sye or ayah sye....sye baru jer b'jinak2 ngan bisnes ni...ayah sye mmg slalu wat pakej pelancongan cmni....so tetb jadik minat lak nak tlg dia....lgpon lately ni sye sgt la bosan ngan life & keje sye....so ni la masa sye nak wat smthing yg btul2 sye suka....hehe...ok korg, sila beri tunjuk ajar....haha.....

Selain dr gi Padang, ayah sye juga bleh wat pakej pelancongan ke tempat2 lain....tp kena cukup 40 org baru bleh wat (klo lg ramai, lg murah la harga pakej lawatan korg nnti)....so kena la cukup kan org....so andaikata korg nak wat lawatan ke mana2 ngan officemate ker kan, tp korg x cukup org & ader lbh kurang dlm 30 org jerk, dont worry, sye akan usaha carik org yg selebihnyer supaya leh gi....hehe....utk pengetahuan korg, ayah sye pnh wat pakej lawatan ke tempat2 seperti Langkawi (many times, ramai ske gi langkawi), Pulau Tioman, Pulau Pangkor, Hatyai & byk lagi yg sye pon x ingat coz dulu sye ala2 malas nak amik tau sgt....hahaha....aper2 pon just email or contact sye utk sebarang deal or p'tanyaan k.....jgn malu2....hehe....

p/s: klo korg nak softcopy detail Trip to Padang ni, sila tinggalkan email address korg, nnti sye akan send kan softcopy PDF nyer....ok TQ! ihikz!

Hari ketiga di Padang.....



Masjid


Permandangan yang indah di Bkt tinggi


Masjid lg....


Di sini sgt banyak masjid


Masjid.....


Shiela....


Kat kedai makan....


Me....


Bubur Sum Sum....


Kedai makan....


Hotel di Bukit Tinggi....


Lawa sangat hotel ni......


Depan Hotel....


Depan bilik hotel.....


B'fast.....