Tuesday, April 7, 2009

MTEST yang hampeh....

Skrg sye nak citer aper yg terjadi pada hari kejadian....hehe...ok sye refresh dulu citer ni....MTEST ni adalah....sila baca seperti di bwh....sye copy paste jerk coz malas nak taip....

MTeST merupakan singkatan bagi “Malaysian Teacher Selection Test” (Ujian Pemilihan Calon Guru Malaysia). Ujian ini digunakan sebagai saringan awal untuk calon yang memohon mengikuti Kursus Perguruan Lepas Ijazah (KPLI) di institut/ maktab perguruan Malaysia. Calon yang telah menduduki ujian dan mencapai tahap yang ditetapkan sahaja akan dipanggil temu duga.

So skrg korg dah phm kan MTEST tu aper....hehe....ok sye nyer test adalah pd 28/3/2009 ari sabtu, exam start kul 9.00pg & pusat peperiksaan sye adalah di Sek Ren Keb Persint 18 Putrajaya....kul 5 pg sye dah bgn coz sye tdo awal mlm tu....pg tu sye baca2 skit buku MTEST tu....last minute la katakan....buku tu pon ayah sye baru beli kat Jln TAR ari jumaat, sok nyer dah exam....hehe....At least ader gak efford sye nak bukak buku tu & study skit2....tp yg menariknyer sye hanya study soklan2 kuantitatif (matematik).....sooooo di pendekkan citer, soklan ni jer la yg sye leh jwb time exam tu....hahaha......

Sye betolak dr umh ke putrajaya kul 7.45 pg....pecut nye pecut nyer pecut....smpai kat depan uniten kul 8.05pg (owh sye masih mengekalkan rekod sye 20minit jer drive utk smpai depan uniten, bangga okay)....
.tp destinasi sye bkn uniten tp putrajaya, so sye meneruskan p'jlnan & akhirnyer slps t'sesat jln & kembali ke pangkal jln, sye smpai depan skolah tu kul 8.25.....Ya Allah sye t'kejut okay....ramai nyer manusia, sye makin cuak....parking pon xder....kereta penuh kat kiri kanan jalan dpn skolah tu....tetb kat situ jadik tumpuan manusia....setelah sye pusing2 carik parking, last2 dpt gak.....sye parking agak dkt gak (jgn hrp sye nak parking jauh2)....melintas jln skit trus smpai.....seminit jer sye carik kls, trus jumper....pastu ader la sye menolong org lain m'cari kls coz tetb sye jd kaunter p'tanyaan lak kat situ....2, 3 org tanyer sye cmner nak tau kls exam diorg kat maner....hehe....eh lupa lak nak bgtau, skolah tu agak besar okay that's y la kot ader yg konfius psl kls ni....
Exam start kul 9.05pg....ader 5 paper iaitu:

1. Inventori Sahsiah Keguruan (INSAK) - 135 soalan, 30minit
2. Analitikal - 20 soalan, 30minit
3. Kuantitatif - 30 soalan, 30 minit
4. Verbal (Bahasa Melayu) - 25 soalan, 30 minit
5. Bahasa Inggeris - 25 soalan, 30 minit

So exam ni mengambil masa selama 2 jam setengah dan semua ni adalah soklan objektif....soklan INSAK sye xsempat jwb smpai habis coz byk sgt soklan, nak jwb 30minit jerk...sye dah la lembab t'kial2 m'jwb so aper lg, sye hentam jer la maner yg x sempat tu....soklan tu jwpn dia, A atau B jer....dlm 10 soklan la yg sye hentam....pastu soklan analitikal lak sye x phm satu haram jadah pon aper yg dia nak....bleh x?....adakah soalan itu sengal atau sye yg sengal?...smpai skrg sye lum pasti....huhu....soklan kuantitatif sye plg konfiden, tu jer yg sye leh jwb...hehe...pastu verbal, yg konon nyer bahasa malayu la...tp 15 soklan pertama tu amat la susah & x phm aper ntah (soklan analogi)....so hentam ajer la....then last skali english....english ni ok la kot dr BM...huhu....so overall adalah hampeh....sye rse nak amik exam ni kena study btul2 buku Mtest tu...ader staff kat ofis mak sye amik cuti 2 hari tau coz nak study utk Mtest ni....so klo x lulus, sye kena la amik lg exam ni....hehe...
Exam abis dlm kul 11 lbh....so itu jer la citer e
xam sye...x best pon kan...jom layan pic....


Ni la sekolah tu....besar & lawa kan...


Byk gler kete & manusia...huhu

No comments: