Monday, April 6, 2009

Kerja Part Time....

wahhh.....setelah sekian lama menyepi, arini sye muncul semula ngan entry baru.....hehehe....mesti korg rindu kan nak baca citer sye.....ihikz!....entry sblm ni sye ader citer psl exam MTEST kan....ingat nak smbung citer tu tp ni sye tgh kat ofis lak pastu pic yg nak letak pon xder coz kat laptop kat umah.....so kita citer psl menda lain la dulu erk....oppsss sye menulis entry ni time lunch tau bkn time keje okay....sye x gi lunch coz malas lgpon guruh tgh smbung menyambung di luar sana....so sye wat milo & mkn biskut jerk....arini jer sye dah minum 2 mug milo.....best2....hehehe.

ermm....ok2....Sejak 3 minggu lps sye ader wat keje part time tau iaitu mengajar tuition....tp sye nyer student baru sorg....hahahha (nmpak sgt xder org nak blajar ngan aku)....sye mengajar di rumah student sye...(eh x best lak panggil student coz time skolah dulu kita panggil murid kan)....actually ni private tuition, so sye kena la ke rumah murid yg sye ajar tu....lgpon lebih selamat kan murid tu dok jer umh, tau2 sye dah smpai....hehe....sye ajar subject BM (smpai skrg aku tgh confius nak sebut bahasa malaysia ker bahasa melayu, ader x sapa2 yg tau?....huhu) tingkatan 2....hehe....seminggu sejam jer sye ngajar iaitu pada hari ahad kul 11am - 12pm....memula mmg la sgt nervous nak mengajar ni....yer la sye mmg xder experience langsung....pastu ajar BM lak tu....sye dah lama meninggalkan matapelajaran BM ini...(ko tgk jer la bahasa aku time menulis entry ni, xder lgsung unsur2 bahasa yg btul...huhu)....sbnrnyer sye prefer ajar math coz lbh senang kan xpyh nak wat2 karangan semua kan...tp lum ader lg murid yg nak amik math ngan sye....so wat masa ni ajar BM jer la.....so far ok jer la....skrg dah leh lah biasakan diri coz dah 3kali mengajar kan & dah kenal murid tu cmner....xder la gelabah sgt.....time 1st week aritu gelabah gak smpai sye salah masuk lorong time nak gi umh dia tu....2nd week lak 2 kali sye kena hon dgn kuat time nak pegi & nak balik dr umh murid tu....knp??....owhh bkn sbb sye lembab drive okay tp sbb sye tutup pintu kete x rapat di mana sye hanya rapatkan jer, x tarik pintu tu btul2....hahaha...tp 3rd week dah xder aper2 yg ganjil berlaku means sye rse sye dah leh biasakan diri & dah x gelabah2 sgt.....haa 1st day tu kan sye srh murid sye panggil sye kak elly jerk....tp dia x nak, dia nak pggil cikgu gak....so kat situ jer sye dah rse kekok....yer la 1st time kan org pggil sye cikgu....(cikgu elly...hehe).....agak susah jugak la nak membahasakan diri cikgu.....so awal2 tu kejap2 sye bahasakan diri akak, kejap2 cikgu....lama2 ok dah....hehehe.....

Memula ingat mengajar ni senang tp susah gak rupanyer....kita sntiasa kena prepare coz kdg2 lain yg kita plan nak ajar, lain plak soalan2 yg murid kita bg....so nak x nak kita terpaksa ikut diorg.....pastu kan kita mmg x expect la soklan2 yg diorg nak tanyer....so kita kena la konfiden bila jwb soalan diorg tu....cth nyer aritu murid tu tanyer El Nino tu aper....so ngan konfiden nyer sye jwb "cikgu kurang pasti la, tp itu adalah bencana alam yang cikgu x pasti samada ribut atau banjir...hehehe" (owh sye bleh gelak2 lg time tu coz memikirkan kesengalan diri sndiri...korg rse btul ker jwpn aku ni???haha)....so korg nmpak x cmner ngan konfiden nyer sye menjwb w.pon x tau....ihikz!....ha lg satu murid tu ader tanyer pokok lidah buaya tu aper....so ngan konfiden sye pon melukis pokok itu w.pon sye mmg lemah bab2 melukis ni.....so korg nmpak x di sini bkn senang nak jadik cikgu ni.....memula sye rse ragu2 gak bila memikirkan beberapa perkara yg wat sye rse mcm x layak jadik cikgu....perkara2 itu adalah:

1) seperti yg semua tau, sye agak sengal di mana sye slalu konfius2 tentang sesuatu p'kara & sye memerlukan masa yang lebih dr org lain utk memahami sesuatu perkara....pastu sye juga x leh tahan nak gelak bila murid wat lawak...tp sye try la nak control supaya sye x nmpak sengal sgt....hehe....
2) sye ni bkn la best student di mana sye x pnh pon m'dpt straight A's di dlm aper jua peperiksaan penting dlm idup sye....so kdg2 t'pk gak cmner sye nak inspired murid sye padahal dulu pon sye blajar main2 jerk....pastu malas2 semua....wat keje last minute, study pon ala kadar....& sye juga xpnh t'pk utk score tinggi2 dlm exam cth nyer time SPM dulu sye try nak dpt 5A's jerk....coz sye tau, sye mmg malas.....hehe....so bila dpt 4 dr 5 tu, sye dah b'syukur sgt2....
3) sye x pnh suka maner2 cikgu yg pernah mengajar sye & sye bukanlah seorg favourite student time di sekolah dulu.....& dulu sye x pnh ske pon nak jadik cikgu & mengajar org.....huhu....


Tapi........ada gak beberapa perkara yg sye yakin bahawa sye bleh jadik seorg cikgu yg baik....coz:

1) Sye rse kesengalan sye adalah satu kelebihan di mana sye leh la memahami murid sye bila diorg x phm smthing coz sye pon jns lambat pick up kan....hehe....
2) sye adalah seorg yg penyayang & caring....& skrg naluri kecikguan sudah menebal dlm diri sye....& sye amat ske & teruja utk menjadi seorg cikgu....w.pon sye nyer exam MTEST aritu agak hampeh....
3) Dulu sye pk nak wat part time ni coz nak carik extra money jerk tp skrg, sye dah jdkan kerja ni sebagai tanggungjawab di mana sye ingin b'usaha utk memastikan murid sye phm aper yg sye ajar & leh lulus ngan cemerlang.....
4) Bila pk2 balik sye rse sye mmg sesuai jadik cikgu BM coz sye TAK pnh dpt B dlm matapelajaran BM ni (dlm UPSR, PMR & SPM)....lgpon izinkan sye utk memuji diri sendiri....KARANGAN SAYA MMG TERBAIK.....& thanks to Cikgu Alang yg ajar sye BM time kat tuisyen MARTIN dulu coz slalu m'biasa kan murid2 menggunakan ayat2 yg hebat dlm menulis karangan....hehehe....

Soooo.....aper kesimpulan nyer....korg wat la sndiri kesimpulan nyer k....tu jer citer sye....hahahaha =D

No comments: