Thursday, April 30, 2009

Hari pertama di Padang.....

Hahaha.....mesti ramai yg t'tunggu2 entry ini kan...sorry lambat update...sgt la malas nak m'update plus tidak ader masa....ni baru ader masa....hehe....actually pening gak nak update ni coz ader byk pic2 yg sye ske....kesemua pic ader 755 haaaa ko....banyak kan....kebanyakan nyer adalah pic2 pemandangan coz sye sgt teruja ngan pemandangan yg indah2, asal nmpak pemandangan yg indah jerk sye snap....jadi entry2 utk citer hari2 sye di Padang selama 5 hari ini mmg akan dipenuhi dgn pic2 jerk....lgpon klo aku taip panjang2 pon korg bkn nak baca sgt kan....korg nak tgk pic jer kan....hahaha....ok sye akan citer day by day tau....coz nak citer sekali gus smpai esok pon x abis....so hope korg follow la la erk entry2 yg bakal menyusul nanti....& blog sye ini akan dipenuhi citer2 Padang jerk wat masa ni....hahaha....ok lets begin!....

Ok...kami betolak dr umah kul 5.00am & smpai di LCCT dlm kul 6.00am & mamat poyo ni la yg telah m'hantar kami....dia x ikut skali....

Yeaahaaaa.....budak baju pink tu plg excited....haha

Ini la sye....tgh ngantok ni pepagi dah kena bgn....huhu

Breakfast McD dulu sementara nak tunggu Uncle sye smpai lgpon baru kul 6 lbh....flight kul 7.50am....hehe.....best2 dpt mkn.....(time makan jerk pipi aku otomatik jadik tembam....errkkk)

Yea!.....beg dah bwk masuk....tinggal kitorg jerk lum masuk pesawat lagik....hehe

Tgh tunggu flight....kat sebelah tu uncle sye....nama dia Abu Bakar....tp kitorg panggi Burn jerk....hehe.....

Shiela & mak....mak tgh kira duit rupee yg smpai sudah pon dia still x paham2 cmner nak kira....hahaha.....

sempat lg amik pic......

hehe....semangat Air Asia.....

dari ruang udara LCCT....

Wah....kami sudah tiba di Padang....captain kapal terbang m'beri amaran cuaca kurang baik.....di mana ketika kami smpai, agak hujan sedikit....

Ruang udara Padang....penempatan mereka begitu padat sekali....byk gler rumah2 pastu berbukit bukau....lihat la awan yg mendung....hehe

Alhamdulillah....selamat mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Minangkabau.....kami smpai di lapangan terbang pada pukul 8.00am....kat dlm kapal terbang penat sye menerangkan kat mak sye kenapa kitorg b'tolak kul 7.50am tp smpai kul 8.00am....haha.....akhirnyer dia phm jugak yg sebenarnyer waktu di Indonesia lewat sejam dr Malaysia....ihikz!....so semua citer sye selepas ini akan merujuk kpd waktu indonesia.....hehe

Ini la lapangan terbang tu....ader unsur2 minangkabau di situ (bumbungnyer) mcm kat N9....lapangan terbang ini t'letak 23km dari kota Padang.....(mesti korg macam kagum....wahhh hebat giler dia ni, siap bgtau braper kilometer lg....haha.....actually info ni dr wikipedia okay....xder nyer aku nak amik tau time tu....tau2 dah smpai jerk trus pk nak tdo...haha)....FYI Padang ni t'letak di Wilayah minangkabau.....

ini lah kenderaan kami semasa berada di sana iaitu Van yg sgt la tahan lasak, selesa, b'bau wangi juga di dlm ini dan juga sgt la sejuk mencecah 16 degree celsius.....klo sye & shiela x tahan air cond sejuk sgt, kitorg akan halakan semua air cond kat mak.....coz mak ske sejuk2, kitorg x ske.....hahaha....okay pemandu Van ini bernama Erry....dia org Bukit Tinggi Indonesia....dia juga la yg m'jadi travel guide kitorg sepanjang berada di sana....sgt baik orgnyer & dia juga bleh bwk bas okay....kitorg gi ni under travel agency dia la....sgt b'patutan harganyer.....klo korg nak gi, sye leh deal kan....chewah!.....FYI, pakej kitorg selama 5 hari ni berharga lbh kurang rm800 seorg dimana merangkumi pengangkutan (van), hotel (3 hotel yg b'lainan), makan minum (3kali sehari), airport tax & bayaran utk menonton persembahan kebudayaan....kat sana, kitorg pergi 3 tempat b'lainan iaitu 2 hari di Pekan Baru, 2 hari di Bukit Tinggi dan sehari di Kota Padang.....so mkn x yah pening2 coz semua dah di arrange kan & tempat makan nyer pon mmg la bagus sekali.....

Baiklah....sebenarnyer sesampainyer kami di lapangan terbang Padang, tempat pertama yg bakal kami pergi ialah ke Pekan Baru iaitu lbh kurang 8 jam perjalanan dr Padang.....selalu nya pelancong tak terus pergi ke Pekan Baru sebaliknyer tinggal sehari atau 2 hari di Bukit tinggi yg jauhnya 2jam perjalanan dr Padang....Tetapi oleh kerana kami pergi ni bukan kerana b'cuti semata2, di mana tujuan utama adalah untuk menguruskan hal pengambilan pembantu rumah utk menjaga adik mak sye yg OKU, jd kami terpaksa ke Pekan Baru untuk mendapatkan kebenaran wakil duta Malaysia.....pembantu rumah yg kami dapat tu adalah org bukit tinggi jd semua urusan nyer kena la ke kedutaan m'sia kat pekan baru tu coz kat situ jer tempat plg dekat yg ader kedutaan M'sia....bukan senang yer nak amik maid direct without through agent.....byk proses nyer.....huhu....

Okay....Makan time!!!....I like....ni la makanan nasi padang pertama kami.....knp pertama??? coz lps ni akan ader kedua, ketiga, keempat & seterusnyer smpai x larat wooo mkn ni jerk.....kitorg singgah makan ni kat Bukit Tinggi (Wilayah Minangkabau juga) selepas 2 jam mengharungi perjalanan dengan van (sye rse dlm 2jam tu sye tdo kot coz sye x ingat sgt p'jlnan tu....haha).....time ni dlm kul 11am....kul 11 dah mkn tgh hari coz lps ni, kitorg akan mengharungi lg 6 jam perjlnan & xder tempat mkn yg ok sepnjang p'jlnan tu....so kena la mkn kat bkt tinggi gak....

okay air ni wajib di try okay....enak bangat!....ni air jus avocado, ader cmpur coklat juga.....kat M'sia ader gak tp x byk, cuma di rest. nasik Padang yg btul2 Padang jerk ader....haha....

oppsss lupa lak....kitorg mkn ni kat restoran Gon Raya.....

Kat bkt tinggi ni agak sejuk time ni....mungkin coz baru lps hujan....nyaman jerk....tp x lah sesejuk genting highland atau cameron....suam2 kuku jerk sejuk nyer....hehe....

keadaan sekeliling.....

ok....time utk meneruskan p'jalanan.....time ni dlm kul 12tgh hari....

keadaan sekiling....

Time kat Bkt Tinggi ni kitorg singgah jap amik pembantu rumah tu utk di bawa b'sama2 ke Pekan Baru coz dia bkn sahaja kena isi borang semua malah kena buat medical check up juga sblm dia dibenarkan bekerja di Malaysia....pembantu rumah ni bernama Nanda, dia ni ank sedara Erry (our travel guide).....best gak dpt masuk tgk kampung org....tp rumah Nanda ni kira x kampung sgt....ader lg yg lebih kampung....tunggu yer smpai hari ke 3.....nnti sye citer....

Nampak x aper yg sedang sye buat....huhu....line hp x leh guna & kerana kesengalan, sye x wat roaming pon....oleh kerana malas nak pk, ku biarkan sajer hp ni selama 5hari x b'on.....hp mak ader, xper....ihikz!

ok...ni nama nyer 9 kelok....kelok tu adalah jln yg b'belok2....korg bygkan la sepanjang p'jlnan kami t'paksa m'harungi jalan yg seperti ini....agak m'cabar yer....ni la p'jlnan plg m'cabar dlm idup sye....hehe....jln ni kecik & kena m'harungi bukit2 so byk la belok2....lbh kurang mcm jln nak gi cameron....okay dr segi jalan raya kat sini mmg sgt la mcm langit ngan bumi jika di bandingkan ngan M'sia....mungkin kerana struktur muka bumi kepulauan barat sumatera ini yg b'bukit bukau menyebabkan perhubungan jalan darat mereka kurang bagus.....meraka cuma m'bina jln raya drpd jalan sedia ada yg telah dibuat oleh pihak Belanda di zaman penjajahan dulu.....erm...klo korg tgk pic ni, jln ni tgh under construction tau....diorg nak wat jln ni supaya x b'belok2 sgt....tp jln ni dah 8 tahun pembinaannyer tp x siap2.....huhu....okay di sebalik jln raya yg kurang maju ni, sye mmg rsepect cara org2 di sini memandu....coz pemandu2 kat sana mcm saling hormat m'hormati tau....jalan raya kat sini agak kecik & ader 2 lane jerk...msg2 arah b'tentangan....klo memotong, mmg wajib la akan ader kenderaan di arah b'tentangan so pemandu just bunyikan hon or bg high beam jerk then kenderaan dr arah b'tentangan akan phm & p'lahankan kenderaan mereka supaya tidak b'laku kemalangan....nmpak x disini mereka saling tolak ansur....x mcm kat M'sia (coz hari2 drive kat M'sia ni mmg sye asyik nak maki org jerk....hehe....yer la kdg2 nak potong pon kedekut sgt nak bg....bkn jln raya tu ko punyer kan....tolak ansur la skit!)....tp klo korg gi ke Padang ni, mmg elok la ader travel guide yg memandu coz cara nak memandu kat sini mmg kena cekap klo x, smpai esok la korg dok tgh2 bukit bukau tu x smpai2....hahaha...

time dlm p'jlnan ader pasar lak kat tepi ni....amik jer la pic....hehe....tp x ingat aper nama kampung ni....ihikz!....sepanjang p'jlnan, mmg byk rumah2 di kiri kanan jalan so x boring la byk menda leh tgk2 (8 jam p'jlnan la katakan wajib la byk kampung2 yg kitorg dah harungi....hehe)....kesimpulan dr p'jlnan ni kan, actually diorg ni x la semundur yg sye bygkan....kat kampung2 pon still leh survive coz diorg mmg byk aktiviti2 p'tanian coz bentuk muka bumi diorg ni mmg sesuai ngan p'tanian (chewah! yo yo O jer aku ni padahal geografi dpt C....haha)....haa...kat sini juga mereka lbh cenderung memandu kereta toyota & honda....toyota Unser sgt la byk (maybe kete2 ni murah kot kat sana)...tp kat sana diorg x pnggil Unser, diorg panggil Kijang....hehe....patriotik kan....diorg m'indonesia kan nama kereta....

ok....kitorg selamat smpai di Pekan Baru lbh kurang pukul 6ptg.....Pekan Baru ni kira bandar besar la....bandar t'besar kat wilayah Riau.....agak maju juga....klo nak dibuat persamaan, Pekan Baru ni mcm ala2 Penang atau JB....ader mall & hotel juga byk....ader surat kabar sendiri means berita tentang Pekan baru jerk....penduduk kat sini seramai 700,000 lbh org....Sumber ekonomi utama di Pekan baru ini adalah drpd indutri petroleum ala2 mcm Kerteh gitu.....Wilayah Riau juga adalah pengeluar petroleum t'besar di Indonesia....so no wonder la daerah2 di Riau ni lbh maju kot....actually ader gak flight direct dr M'sia ke Pekan Baru tp smpai skrg sye tgh confius naper kitorg x trus direct jer gi sini dr M'sia.....haha.....poning pala den pikir.....
Wahhh panjang lebar citer....actually just nak citer kitorg singgah masjid ni jerk....pnjang bebenor lak citernyer....tu yg aku malas nak tulis blog ni....byk sgt nak citer.....layan kan ajer....haha.....

ok ni masjib An-Nur (klo x silap).....kitorg singgah sini utk solat.....sgt besar & indah masjid ni....kagum2.....

Kat depan ni leh lepak2 & berangin juga....best2.....

ok kat pekan baru ni kitorg stay kat Hotel Ibis....Ibis okay bukan Iblis....haha....kiotrg smpai hotel dlm kul 7mlm....ni la bilik nyer.....klo x silap sye, hotel 3bintang cmni harga bilik cmni satu mlm Rp700,000++....means dlm RM200lbh (Rp1juta = RM340...klo Rp100k = RM34....so korg calculate la sndiri)....hehe....

Pic toilet pon sye amik gak....haha

Shiela....t'paksa layan jerk amik pic dia....hehe....

Makan malam time....kul 8mlm kitorg gi mkn mlm lak....nasik padang jugak....haaa lupa nak bgtau....cara mkn kat rest nasik padang ni kan, diorg akan hidang la segala jns lauk smpai 10 jns lauk pon ader....diorg hidang dlm piring&magkuk kecik2....tp diorg akan kira maner yg korg mkn & b'usik sahaja....slalu nyer mkn yg mcm ni (utk 5-7 org) ader la dlm Rp200 ribu ke Rp250 ribu lbh, tp tgk restoran gak la & tgk gak lauk korg mkn tu byk ker x coz kekdg ader gak yg leh cecah Rp300ribu....mkn kat sana agak murah juga....mcm sye, oleh kerana t'lampau byk sgt mkn ns padang kat sana, so maner lauk yg sye dah try, sye dah x mkn dah...sye mkn maner yg lum try jerk...so semua lauk la leh rasa...hehe....tp kan klo dah tgk lauk t'bentang luas depan mata cmni mesti korg jadik konfius nak mkn maner satu....hehehe....ha tp kan klo mkn tgh hari lg sedap coz lauk panas2....time dah mlm lauk2 ni x panas dah....huhu....

Satay tu ok gak tp satay kajang lg sedap....hehe

Restoran yg kitorg mkn ni nama dia Restoran Simpang Raya....

Muka kenyang....eerrkkkk.....

Okay....lps makan kitorg di bawa jln2 dulu tgk sekitar pekan baru...tp jln dlm van jerk coz semua dah keletihan....so dlm kul 10mlm kitorg balik bilik hotel....owhhh kitorg x trus tdo tau....ha aper kitorg wat???....kitorg gi massage....kat hotel tu ader spa....org2 indonesia pandai urut tau & murah lak tu....yg best nyer kita leh panggil diorg dtg massage dlm bilik jerk so x yah kemana2....sye & shiela amik pakej aromaterapi utk urut satu badan selama sejam....Rp130ribu sajerk....kira x smpai rm50 la.....hehe....then kul 11lbh kitorg dah tido....tu jer la aktiviti seharian kitorg....zzzZZzzzZZZ........

Sunday, April 26, 2009

Saya dah balik.....






Malas nak update blog.....nanti erk sye update....hehe
korg tgk pic ni dulu...indah sgt2.....

Tuesday, April 21, 2009

Saya bercuti ke mana????

Seperti yg dijanjikan arini sye nak umumkan sye & family nak b'cuti ke mana.....hahaha.... KE....

JENG JE JENG......



PADANG, INDONESIA

hehe....ni dah abis packing baju semua....sok flight kul 7.30pg so kul 5.30 la kena ader kat LCCT....pastu kul 4.30pg dah kena b'tolak dr umah....syapid antar kitorg....padan muka dia kena tinggal....haha (ko dok umah study)....


menda penting....klo tinggal ni abis arr.....haha....sye x bwk duit banyak pon....x smpai sejuta rupiah....klo x cukup abah ader leh topup....x pon paw duit shiela....best2....haha...sye pening gak nak kira duit2 ni....besar sgt value dia....adehhh.....tp epy pesan klo org mintak sedekah, sye kena bg 5000 rupiah....hehe (epy...aku try la ingat pesanan ko ni)


Beg sye & Shiela.....dah siap semua....

(aduhhh....mak sye tgh bising2 suruh tdo ni....huhu.....jap2...ok2 xper abaikan...citer x abis lg ni....haha)

Ok2 smbung citer....actually kitorg gi padang ni bkn sajer nak jalan2 jerk....tp sbb nak gi uruskan hal pembantu umh (bkn kitorg nyer maid, family mak sye amik maid ni utk jaga adik mak sye yg OKU).....sblm ni mmg amik org padang gak....tp dia dah nak blk padang blk so kena la carik yg lain.....bagus kot maid org padang ni....coz diorg pembersih & bahasa pon senang paham....x susah nak communicate.....hehe.....haa lg satu knp kitorg gi carik sndiri maid kat sana???....kitorg nak amik maid lelaki so x leh guna agen coz kitorg kena dpt kelulusan khas utk amik maid ni.....

memula sye & shiela x dpt join tau gi ni coz parents sye nak gi ngan uncle sye jerk....pastu last minute tetb shiela nak gak gi....sye pon aper lg mesti la kena gi gak coz xkan la nak dok umh sorg2 kan....memula pk x nak amik cuti (konon2 sgt komited ngan kerja la kan), dah la smpai 3 hari kena cuti kan....mcm x best jerk nak cuti lama2.....tp klo x gi lg la x best....so ngan gembiranyer sye telah mengambil annual leave selama 3 hari....hehe....bab2 cuti ni mmg sye puji la company sye coz sye bleh jer amik cuti bila2 masa....bos sporting jerk....hehe....

ok akhir sekali sblm sye tdo....sye nak bgtau ni....sye balik ari ahad, flight pagi....so selama sye xder ni mmg la blog ni tidak akan b'update.....so nnti sye balik sye citer & letak pic2 menarik time kat sana nnti.....ok korg....bye2....nite2.....

Monday, April 20, 2009

Update citer ari Sabtu....

Hari Sabtu lps adalah ari utk b'shopping....pepg lg mak dah bising2 suruh bgn cpt2, mandi cepat2, siap cepat2 utk ke Sogo....mak sye mmg sntiasa nak cepat....kdg2 susah tul la nak cepat2 ni....segala menda nak cepat....jalan pon nak cepat2.....huhu....mak korg cmni x?....hahaha.....kdg2 lg dia srh cpt, lg sye lmbat2 kan.....tp benanah la telinga dgr dia bebel2.....hahaha.....ha tp kan perangai dia ni telah sye warisi dan sye praktikkan kat Mr Razak....tension jer mamat tu....haha....padan muka dia....ok balik kpd citer asal....setelah semua nyer b'jln ngan cepat....tiba la masa nakke Sogo...time tu dah kul 12 la gak (ko nmpak x cmner aku melambatkan masa...dr kul 10 lbh mak srh bgn, kul 12 baru semua siap...hehe).....pastu time nak kuar umh jer....tetiba.....


haha...kete abah bateri kong lak...bleh x???....so abah call la org toyota srh dtg bwk bateri....20minit gak la nak tunggu tu....utk tdk m'buang masa baik gi mkn dulu....hehe....mkn2 best2.....


Yeahhh....sye mkn nasik b'lauk....klo bab2 mknan kelantan ni mmg tetb sye leh transfer jadik minah klate....haha.....(utk sapa yg tdk tahu, sye m'punyai darah kltn di sblh ayah sye di mana abah adalah org tanah merah.....hahaha....knp aku gelak???....jgn ko tanyer)

ok lps mkn, org toyota pon dtg & ganti bateri tu dlm 15min sajerk....pastu kitorg pon pecut ke Sogo....haa Sogo ni mmg tempat fav family sye utk b'shoping coz seronok tau kitorg shoping2 ribu2 pastu dpt voucher ratus2 (oppss....ribu2 ni utk sethn okay....tidak lah kitorg b'shopping sebulan smpai ribu2...)....best kan....pastu slalu ader sale....sye rse sogo ni lbh kurang cam jusco kot klo ader mmbership mmg la byk benefit (sye x slalu sgt shopin kat jusco...so x tau sgt....hehe).....haa skrg sogo tgh sale gler2 la gak....so korg, sila la ke Sogo....hehe....smpai kat sogo mmg la sgt ramai org...nsb baik x susah sgt dpt parking....


Me, Mak & abah tgh tunggu nak naik lif....hehe....(sempat gak posing kat basement ni)

ok actually gi sogo ni coz masing2 nak mencarik sandle yg selesa utk b'jalan coz rabu ni kan nak gi holiday kan....so wajib la akan maraton semua bagai kan....klo pakai heels akan t'cabut la kaki ko kan...so kena la beli sandle yg mmg selesa bila b'jln....& sye plak nak m'carik beg coz beg2 yg sye ader semua comel2 cam sye....sye perlukan beg yg besar....yg bleh menampung semua menda....yg bleh masuk sorg budak juga di dlm beg itu....hahaha (mcm ku kenal ayat ini).....shiela dah dpt dah beg dia, dia beli kat Esprit klcc ari jumaat lps....lawa wooo beg dia...tu yg dia gedik bwk camera, amik2 pic time shopin ni....coz ader beg baru leh sumbat camera semua....


shiela ngan beg baru dia...haha...

ok...dan beg baru sye pula adalah....


hehe....ini la dia....beg renoma ni sama kaler ngan beg renoma mak sye....& agak sama jugak pattern nyer....memula mcm x nak beli coz segan la klo org tengok nnti ckp "ehhh dia pakai beg mak dia" hahaha....tp abah bekenan sgt beg ni lgpon dia yg bayar so ok kan ajer....lgpon beg ni ader less 70% tau....dr harga rm400lbh jadik rm100 lbh jerk...mmg worth sgt la klo beli & ia juga adalah kulit....(org tua2 kan mmg ske kulit2 ni, kita org muda maner pk sgt kan....asal lawa, beli jerk....haha)

pastu gi la m'carik sandle plak....sye mmg x bekenan sgt ngan sandle yg sye beli ni....tp nak selesa nyer psl so beli kan ajer....sye beli sandle snowfly (mak sye srh coz dia mmg ske pakai snowfly...haha)....shiela lak crocodile kot....dua2 ni ader less 70%....kitorg beli rm50lbh jerk....worth kan....


yg coklat tu sye nyer....yg itam tu shiela nyer....

ok itu sajer....abah beli belt jer...mak lak beli sandle gak....syafiq???....maner syafiq???....jap2


haaa ini dia...dia x shoping aper2 pon....dia dtg sogo tu pon time kitorg dah abis shoping coz dia nak gi klinik muka kat jln TAR tu (Klinik Md Nor...bagus woo klinik ni).....cuba korg tgk muka dia....baru minggu lps sye kutuk2 dia coz muka dia byk jerawat batu...tp time dia balik kali ni ( syafiq dok umh sewa kat bangi dkt ngan kolej dia) muka dia mcm dah licin skit.....erm...x sia2 En. Dollah (abah) b'habis byk duit utk muka mamat ni....ngada2 tul....hahaha....kalah pompuan....nyampah I....eh tp mmg di syor kan la klinik tu....w.pon ubat dia mahal tp bekesan tau....bagus la kan....mcm syafiq ni muka dia mmg prob....slalu merah2 lg2 time dah dekat nak exam....ni dia dah nak exam x lama lg, tu yg wat preparation utk muka dia.....hehe....ha syafiq x ikut kitorg gi holiday....dia tgh study week skrg....so elok la dia ditinggalkan sorg2 utk study....ni dah final sem (hrp2 btul2 final la erk...jgn smpai ko masuk sem 9 dah la....diploma smpai 8 sem....hehe)


syapid & shiela.....

So itu sajer la citer hari sabtu sye....hehe.....ari ahad lak sye x gi maner2, just gi joging jer ngan Shiela & Mr. Razak kat titiwangsa ptg tu....owh joging2 tidak ader pic okay....
hehe....ok see ya!