Thursday, March 5, 2009

Exam PTD ku....

21hb lps ari sabtu, sye ader exam PTD kat Adamson Hotel KL....ha ader gak kwn2 sye tanyer PTD tu aper....bg yg x tau, PTD tu adalah Pegawai Tadbir & Diplomatik (M41)....klo korg nak gi exam cmni, korg daftar la SPA pastu pilihan jawatan tu korg amik la PTD ni erk....lps beberapa bln korg akan dpt surat utk panggilan exam ni....exam ni di adakan 2 kali sethn di seluruh negara....klo nak tau aper2 info or vacancy dlm government, gi jer kat website SPA tu.... http://www.spa.gov.my/
Act sye amik sambil lewa jerk exam ni....x study aper pon....w.pon sye dah tau buku per kena baca as reference kan....tp mmg la sgt malas kan...lg2 exam tu ari sabtu....ari jumaat tu lak keje pastu balik dah lewat, pastu mlm nyer lak gi dok mencari hotel Adamson tpt exam tu pon dah satu hal kan....yer la takut la plak sesat nak gi exam pagi sabtu tu.....dah la exam sgt la pagi kul 9 kan....ko bayangkan la hari sabtu semua rakyat Malaysia b'senang2 tdo bgn lewat2, aku kena gi exam lak kan....dah la exam tu mcm gi b'perang....nasib ko la labu.....huhu
sampai2 jer kat hotel tu org dah ramai tunggu nak masuk dewan....act ni 1st time tau sye amik exam ni....coz sye baru renew SPA bln julai (sye dah register since diploma lg) & sye pon baru grad bln 4 kan pastu bln 5 baru result final sye kluar & time tu lak lum btul2 excited nak keje, so lengah2 la gak nak renew SPA ni.....tu pon t'paksa renew coz mak sye dah bising.....klo x, xder nyer la aku nak amik port menda2 cmni.....hehehe.....org lain dok sibuk ngan nota la discuss2 la....aku lak sibuk dok b'sms ngan OPY....coz dia pon exam gak the same day but different pusat peperiksaan....hahaha.....at least xder la aku dok b'diri, t'cengang2 jerk kat situ kan....leh la gak aku wat2 cool w.pon dlm ati agak cuak gak.....maner x nyer nak m'jwb DUA ESEI di pagi sabtu.....wahhhh mencabar btul la....ko bayangkan la.....ari sabtu weh....sabtu!!!.....ptt nyer time tu aku tdo lg tau....huhu....
ok2....stop merungut k....ni nak citer serius lak.....nak share info psl exam ni....maner tau lps ni korg lak kena amik exam ni kan....so leh la korg prepare & jgn jd cm sye.....

dlm exam ni ader 5 paper....1) Pengetahuan Am....paper ni ader 60 soklan objektif yg menguji tahap pengetahuan korg tentang negara Malaysia.....korg leh guna buku Malaysia Kita & buku pengajian am tingkatan 6 utk rujukan.....pastu alert la ngan info2 semasa...hehe....sye mmg hancur paper ni....tema hari kebangsaan 2008 pon sye x tau....so aper lg, hentam saja la....pastu dah la x sempat nak jwb....sye baru habis tanda kat kertas soalan, tetb pemeriksa bgtau masa tinggal 5minit jerk....wah aper lg secpt kilat la sye tanda semua jwpn sye tu kat kertas jwpn.....nasib baik la pemeriksa baik bg masa sye tanda jwpn smpai habis, baru dia kutip kertas jwpn sye....huhu....so tips nak jwb soklan ni, korg jgn la buang masa tanda kat kertas soalan.....korg tanda jer terus jwpn korg kat kertas jwpn.....rse nak nangis la gak time ni....dah la paper 1st, hampeh lak tu....huhu....soklan2 dia pon sgt la susah & tidak t'capai akal sye....mmg la sye xder pengetahuan lgsung psl Malaysia ni....(rse nak buang diri ke negara lain lak...huhu)

(Bersambung.......)

No comments: