Monday, March 9, 2009

Exam PTD ku (bersambung)....


ok...ni nak sambung citer psl exam PTD yg x abis citer aritu....sye dah citer kan psl satu paper....so ader 4 lg paper yg sye lum citer.... 2) esei BM....ha dlm esei bm ni kan ader 3 tau pilihan soalan....so pilih satu jerk....jgn ko ngada2 nak jwb semua.....t'muntah2 lak nak menulis nnti.....hehehe....pnjang esei mesti la 300-500 patah perkataan tau....masa dia bg, 1 jam jerk....esei yg kluar aritu kan pasal jualan langsung, penerokaan tanah tinggi ngan pertanian (klo x silap erk).....so wajib la sye jwb psl penerokaan tnh tinggi coz isu ni fresh lg....lgpon byk info leh goreng....hehe....sye jwb x tau la braper patah p'kataan....tp penuh la satu muka surat, depan belakang.....dan pada minit2 akhir, sblm kertas dikutip, sempat la sye m'habiskan ayat t'akhir sye...."tindakan kerajaan yang perihatin terhadap rakyat haruslah dipuji......" chewah.....dah mcm m'bodek k'jaan pon ader gak ni....coz sye pnh baca tips klo wat esei tu, puji2 la k'jaan w.pon puji tu bkn la ikhlas sgt....hahahha =D so far esei BM ni ok la....x susah, x senang....still boleh di jwb compare ngan paper2 yg lain....ha kata org, klo nak score exam ni, korg focus la kat esei bm ngan english ni....inshaallah.....

3) esei BI....esei ni pon ader 3 pilihan soalan gak....pnjang esei mesti 200-300 patah perkataan.....pastu soklan esei yg kluar aritu psl CCTV, economy isue ngan healthcare, how to lighten goverment's burden....so sye telah m'jwb soklan psl healthcare tu.....hehe....act x tau sgt tp soklan tu jer yg sye paling ader byk isi nak kembangkan.....so hentam jer la....be4 jwb kedua2 soklan esei ni, sye list kan isi dulu....so senang, jwb refer kat isi sye tu pastu start la sye dok ngarut2 wat ayat pnjang2....yg pnting ayat sokong k'jaan tu mmg la banyak....hahaha.....esei BI ni pon ala2 ok la....xder la smpai x leh jwb....tp ayat mmg la x m'cerminkan kematangan fikiran langsung.....hahaha.....lantak ko la...janji aku dah jwb.....

4) matematik.....haaa ni ko dgr matematik mesti dlm ati korg "senang jer ni"....jgn silap k....ni matematik yg tahap aper pon aku x tau....sapa ntah la yg cipta soklan2 ni....mmg nak kena btul....soalan tu ader 40 soklan selama 45minit....pastu soalan nyer bkn la main pnjang...pastu lps baca korg akan pk, "aper yg dia nak ni??(sambil garu2 pala)"....pastu korg baca lg....pastu pk lg "eh aper ni???"....pastu korg baca lg...pastu korg pk "ooo...dia nak ni ker"...pastu bila korg dah tau jwpn, then nak tanda jwpn,...sekali..."errkkk!, xder pon jwpn ni!!" so korg akan baca lg aper yg dia nak.....hahahaha....so aku rse cam nak terjun jer time tu.....mmg sgt pening....tp ader la gak soklan yg dgn konfiden & smbil senyum2 bleh jwb....sye x sempat jwb soalan ni smpai habis okey....baru smpai soklan 20lbh tetb pemeriksa ckp masa tinggal 5 minit.....so spt biaser secpt kilat sye tanda jwpn smpai habis, mmg main tembak jerk time tu....soklan2 tu mmg la sgt menguji IQ korg.....bkn soklan2 direct....ader org ckp, lbh elok jwb soklan2 yg blkg dulu coz lbh senang....tp sye x wat pon cmtu....bg sye, blkg ker depan ker, paper ni sgt susah okey.....coz sye rse soklan2 ni bkn menguji tahap kepandaian korg coz korg mmg akan leh jwb semua soklan....tp tahap kecergasan & kepantasan otak korg dimana korg kena pk lbh kurang seminit jerk then korg mesti dah tau jwpn & siapkan 40soklan dlm masa 45minit....ini mmg la sgt mustahil bg sye....huhu....nak baca soklan yg pnjang tu pon dah amik masa setengah minit....huhu....time ni baru la tetb rse nak mkn kismis byk2 bg pandai.....

5) pemahaman BM & BI.....paper ni ader 20 soklan....10 soklan pemahaman BM & 10 soklan pemahaman BI....1 petikan esei ader 5 soklan b'kaitan esei tu....so ader 4 la kan petikan esei BM & BI utk menguji tahap pemahaman korg tentang esei tu....yg BM ok la gak....w.pon ader la peribahasa2 yg mmg la x pnh dgr....tp still la bleh pk....tp yg BI tu mmg agak susah gak la....ayat2 dia x phm sgt...2kali baca pon cm x phm....ntah la...time ni mmg dah malas nak pk coz paper last kan.....ha paper ni 25minit jerk.....time ni tulang2 blkg pon dah sakit2....tulang2 jari pon cm dah nak t'cabut....so mmg redha jer la....malas dah nak pk....janji aku selamat habis kan semua paper.....hehehe.....

So korg.....tu jer la citer exam PTD sye aritu.....exam tu start kul 9.00 am & abis kul 4.15pm....lama kan...setiap paper tu cuma diberi masa 30minit rest utk ke paper seterusnyer.....tp act x smpai 30min, rsenyer 15minit jer kot....coz diorg nak kejar masa takut abis lewat.....so saat yg m'cabar kan time paper esei BM pastu 15minit lps tu BI lak....wahhh kejutan otak btul la time ni....ko bygkan la ko dah perah2 otak ko wat ayat gempak2 utk BM pastu otak ko lum sempat rest tetb ko nak tukar bahasa lain lak....suka ati jer kan....tu lum kira jari ko sakit2 nak tulis cpt2 nak kejar masa....nak pk idea lg....mmg serius mencabar exam PTD ni....mmg kagum la kat korg2 yg lulus.....tahniah sgt2 la....respect wooo....result akan kluar lg sebln....& terus terang sye ckp, sye sure x lulus....mmg ntah aper2 ntah sye jwb aritu....hahaha....tp lps ni mmg ader ati nak amik lg....ihikz! =)

3 comments:

haslinda said...

hehehe..xper amik jer...at least leh uji otak yg dh lama xjawab soklan exam..hihihih :)

SoFiA.opY said...

haha..
kalo ko perah otak tu..mesti kuar air karats2.. :p

ELLY said...

hahaha...tau xper...bkn karat lg, mmg air longkang trus....