Thursday, March 26, 2009

MTEST???


ha korang....sye ingat nak update entry baru arini....tp malang nyer sye busy la plak....so update skit jer la erk...ni baru balik dari Alamanda....kenapa sye ke sana?....ha......kerana sye mencari buku MTEST utk exam KPLI....hahaha.....actually sye gi MPH kat situ coz alang2 nak mencari sekolah tempat sye exam tu....sye exam kat sek ren keb persint 18 putrajaya.....td carik skolah tu & jmper la....senang jer nak ke situ....dekat ngan taman warisan....hehe....sye exam KPLI ni ari sabtu ni kul 9.00pg....ha KPLI tu aper???....laaa x tau ker....hahaha....act sye pon x tahu tau....sye baru tau pon dari iklan kat surat khabar & from miss Opy yg ader bg info secara langsung & tidak langsung.....hahaha....jd sye pon m'apply.....KPLI ni ialah kursus pendidikan lepasan ijazah utk m'jd guru skolah rendah....sye m'apply utk matapelajaran sains....haha...memula nak apply maths tp syarat2 kelayakan tidak mengizinkan.....kenapa???.....haaa ko pk la klo dah add math ko teruk time SPM cmner ko nak ajar budak2 kan.....maths mmg la A tp add maths???....huhu....tidak mahu ku nyatakan di sini.....haaa dan kesimpulannyer td sye x dpt beli buku tu coz dah abis....ramai sgt yg mencari....time sye kat MPH tu pon, ader 3, 4 org yg tgh carik & semua tu nak amik exam ni sabtu ni.....maner x abis kan buku tu.....huhu....so kena la carik kat tempat lain....masa dah sgt suntuk ni.....redha jer la, x tau la soklannyer cmner.....senang ker susah.....harap2 x sesusah exam PTD aritu.....sye tau sye ader exam ni pon baru ptg td.....nasib baik sye check website....klo x, x tau gak coz dia mmg xder hantar surat utk bgtau pon.....huhu.....haa, kakak sye pon apply gak & amik test sabtu ni gak....tp dia kat skolah setapak indah.....kat maner ntah tu....sok kot baru gi carik.....haha....k la korg....nak tdo dah....nite2...... =D

(syok gak jd cikgu ni...rse best jer bila org panggil kita cikgu....skrg pon dah ader org panggil sye cikgu....knp???.....nnti sye citer....hehe)

Tuesday, March 24, 2009

TAG lagi.....

"Go to ur photo folders in ur computer...
Go to the Sixth folder...
Select the Sixth picture in that folder...
Put that picture on the blog n describe it...
Invite Six friends to join the challenge...
Link them in ur blog n let them know they have been challenged...!!~"

ok...tag ini dari nur sofia zarith a.k.a opy....hehe....baru ader masa nak wat....owhhhhhh.....knp ader owh yg pnjang di situ....actually sye dah byk kali tau baca tag ni....tp baru saat dan ketika ini sye phm aper yg dia nak.....hahahaha....(aku mmg sengal okay....don't mention it....i know).....dan pic yg itu adalah seperti di bwh....


Am, Ct, Elly & Eva....

Klo x silap pic ni di ambil pada thn 2006....time ni sye tgh 1st year, 2nd sem degree kat uniten......time ni tgh kat mines nak tgk wayang....sye dah lupa citer aper yg kami tgk.....actually a thousand words can never describe this picture....this moment so precious & will never come again.....miss u guys....rse mcm nak balik kat zaman umur sye 22.....time ni sye sgt happy & pada masa yg sama sye sgt kecewa....cmner tu???.....tp tu la saat yg plg mengajar sye how to be strong & how to live a happy life....hehe...dah2..,malas nak citer pnjang2.....kang aku ngarut2 ayat emo2 kang....x cool langsung.....hahaha.....

okay...tag 6 org iaitu.....
1) Shiela
2) Linda
3) Am
4) Kak Linsharliana
5) Kak Aishah
6) Opy (hahaha...aku dah x tau sapa dah)

Monday, March 23, 2009

aku bengang....


ok...actually skrg sye sgt bengang kerana 2 menda....
1) sye baru antar kete gi car wash smlm so kete sye amat kelihatan b'seri2 hari ni & sye amat bangga.....tetapi....ok ader tetapi di situ.....td sye dapati ader burung telah cirit birit atas kete sye....sye amat bengang....."xder tempat lain ker ko nak cirit birit.....ko tau x aku abis rm7 utk cuci kete tu.....& ko tau x wahai burung.....aku dah 3weeks x gi cuci kete kerana xder masa.....pastu ko sesenang jerk wat keje kat atas kete aku", kata elly kpd burung.....eeeee.....

2) ni sye dah lama prsan tau....ader seekor anak lipas sedang bersarang di dlm kete sye.....mesti korg pikir...."eleh....anak lipas jerk"....tetapi cuba korg renung kan kembali, klo ader ank lipas, mesti la ader mak lipas ayah lipas & atuk nenek lipas semua kan.....hisshhhh.....tension okay.....korg ader petua x cmner nak halau lipas tu?....huhu

ok itu sajer luahan kebengangan sye setelah lama tidak m'update blog.....hehe

Sunday, March 15, 2009

M'jwb opy nyer tag....

100 truths, tag 10 people to do the same.

Last beverage → Hot Chocolate Cadbury 3 in 1....I love it!
Last phone call → Mr. Razak
Last text message → Aku ada klas smpi 5.30 ar.kalo nk dtg pastu ar (from intan norzalifah a.k.a ipah....hehe)

Last song you listened to → Tanpa by sixth sense di blog sndiri....hehe
Last time you cried → 21hb februari yg lps....gadoh ngan Mr.Razak....huhu

HAVE YOU EVER:
Dated someone twice → erm...x ingat la...penah ker erk....penah kot...

Been cheated → Of course....sye sgt senang ditipu krn sye sgt lurus...
Kissed someone & regretted it → owh...tak pnh....
Lost someone special→ mmg pernah....

IN THE PAST MONTH HAVE YOU:
Fallen out of love → ntah....act x phm sgt soklan ni...leh x???hehe....
Laughed until you cried → x ingat tp ader kot lg2 klo bersama mmber2 ampang gurl....haha
Met someone who changed your life → nop
Found out someone was talking about you → xder kot...
How many people on your top friends do you know in real life? → erm....a few la kot....
How many kids do you want to have → 4....klo leh sye x nak 3 coz klo 3, mesti yg ank ke 2 kurang m'dpt p'hatian semasa kecik...mcm sye...ihikz!
How Do u have any pets → nop dulu ader tp mak sye sgt benci kepada semua jns binatang....
Do you want to change your name → x nak kot....coz sye ske makna nama sye iaitu cahaya kelembutan....ati sye sgt lembut okay...
What time did you wake up today → 6.50 - 7.00am...ehh today??...i thought weekdays....klo today, 12pm....weekend maaa.....
What were you doing at midnight last night → update blog....
Name something you cannot wait for → xder...
Last time you saw your father→ 30minit yg lepas...
What's one thing you wish you could change --> my hair cut....
Have you ever talked to a person named Tom --> Tom??....sapa tu??...ntah....

What's getting on your nerves right now --> tiada
What's your real name → Noorilyana bt abdullah
Elementary/Primary School → SRK (2) selayang baru
Middle/Secondary School --> Sek Agama Men Rawang (SAMER) & Sek Men Keb Puteri Ampang (Ampang girl)
Hair color → Black
Long or short → short...i got this new hair cut last 2 weeks & i really hate it...
Are you a health freak → owh tidak...
Righty or lefty → righty of course....

FIRSTS :
First surgery → never
First piercing → ermm can't remember...
First best friend → hafiza...time childhood dulu...
First sport you joined → football...main ngan kwn2 time childhood....
First pet → cat...i love cat!!! meow....meow...
First vacation → x ingat....

CURRENTLY :
Eating → chocolate zip cadbury...
Drinking → hot chocolate....
Waiting → erm...nothing

YOUR FUTURE :
Want kids? → of course...
Want to get married?→ maybe...jika ader jodoh...
Careers in mind? → erm...secret...

HAVE YOU EVER :
Kissed a stranger → never
Lost glasses/contacts → owh dgn bangga nyer sye ingin m'beritahu bahawa sye tidak rabun okay....
Ran away from home → byk kali time kat uniten dulu...larik dr umah, balik hostel....
Broken someone's heart → of course
Been arrested → never
Cried when someone died → yes

DO YOU BELIEVE IN:
Yourself → sometimes
Miracles → yes
Love at first sight → of course...that's how i fell in love with Mr. Razak....
Heaven → mesti la...
Santa Claus → eee....wajib la tidak.....
Kiss on the first date→ eee....tidak sama sekali....
Angels → if you mean Malaikat,it's a YES (copy paste ayat opy...haha)

ANSWER TRUTHFULLY :
Is there one person you want to be with right now? → erm....maybe
Had more than one boyfriend/girlfriend at one time? → tidak perrnah (sye sgt setia okay)
Do you believe in God? → definitely YES....

Tag 10 peoples:
1) shiela
2) linda
3) am
4) kak linsharliana
5) kak aishah
6) sesapa la yg blum di tag
7) sama seperti di atas
8) sama seperti di atas
9) sama seperti di atas
10) sama seperti di atas

Kasut Futsal atau Perfume???...

Actually kan for this month kan ader 2 menda tau yg sye nak beli sgt2....1st, KASUT FUTSAL....& 2nd, PERFUME....tp budget bln ni x m'benarkan sye utk beli dua2 skali....so sye kena arr wat pilihan antara 2 menda ni which one yg sye kena beli bln ni....so korg rse aper erk yg sye beli???....ihikz! sblm sye bgtau kan utk wat suspen biar sye bebel2 dulu psl 2 menda ni....(maner leh sesenang jerk aku nak bgtau kan)....

ok...kasut futsal ni penting la kan utk sye main futsal....act aritu ader kwn sye yg baru beli kasut futsal ni....so mcm best jer kan bila pakai proper kasut utk main futsal....coz skrg ni kasut yg sye ader utk main futsal cuma kasut Power kaler kelabu & pink2 skit (pink mmg wajib okey)....so pk2 mcm perlu jer beli kasut baru coz kasut lama tu dah ala2 nak t'koyak....hahaha.....main bkn nyer terer, sepak bola pon ntah kemana kan....tp kasut leh koyak.....ko rse sbb aper erk??....haha....pastu kan sye rse klo sye beli kasut baru, mungkin prestasi permainan sye akan lbh baik dan byk gol bakal dijaringkan....coz last sye main sye jaringkan 2 gol jerk.....lagi 10 gol org lain yg jaringkan.....hahaha...ok, act bkn senang okay nak beli kasut futsal ni....memula sye dah jmper yg bekenan kat mid valley....kasut nike, kaler ungu, ader less 20% lak tu....tp sye pk carik la kat tpt lain dulu, maner tau ader yg lg lawa ker kan....pastu sye gi carik kat Al-Ikhsan kat ngan umh sye ni....ader la yg sye bekenan, adidas nyer, tp saiz lak xder....ha utk pengetahuan korg kan, ni 1st time tau sye nak beli kasut futsal....coz before2 ni sye pnh carik gak tp xder saiz so sye ingat mmg x der kasut futsal yg leh muat kat kaki comel sye ni....last2 ader mmber ofis sye bgtau mmg utk adult saiz plg kecik saiz 6....so sye kena beli yg kids nyer....coz sye pakai saiz 4....ihikz! (wat muka comel).....then sye try lak carik kat ampang point....al-ikhsan gak....pastu ader la yg sye dah try, saiz 4....ok mmg ok....tp....korg tgk pic ni....


kasut adidas...

sye tanyer org kedai tu....kaler lain xder ker....dia ckp kaler putih belang hitam cmni & kaler hitam belang putih jer ader.....sye pon tanyer la ngan confident "kaler pink xder ker".....dia jwb "xder la, kaler pink mmg xder, kaler2 basic cmni jer ader" so...ngan hampa, idak la aku membelinyer.....huhu....so pencarian diteruskan juga....smlm & arini pon sye still carik gak....tp kat klcc lak...malas nak gi mid coz slalu jem situ....rse nyesal pon ader coz x beli jer kat mid aritu....bkn aper, kaler hitam putih cmni mmg la sgt x sesuai ngan jiwa sye....sye hrp dpt la jmper yg kaler ungu ker, pink ker, kuning ker....& kaler2 yg comel2, sesuai ngan jiwa sye.....ha kasut futsal utk kids harga dia dlm rm100 ke 120 jerk...murah la dr yg adult nyer.....yg sye tgk adidas ngan nike jer la....

ok...citer psl perfume lak....act last 2 weeks baru sye perasan perfume yg sye guna selama sethn setgh, dah a
bis....so t'kejut gak coz slalu nyer sye akan prepare awal2 beli perfume lain sblm perfume lama abis....ni sye leh x sedar lak, time tu sye goncang2 & t'balik2 botol perfume tu, & akhirnyer baru la sye bleh terima kenyataan yg perfume tu dah abis....huhu....ok act sye ske perfume, 1st perfume sye ayah sye beli kan time sye abis form 5, hadiah sye dpt 4 A's....haha....tu la perfume 1st sye & plg sye ske (perfume issey miyaki).....pastu sye pnh ader perfume dior addict, elizabeth arden....& yg perfume yg dah abis tu, CK in 2 U....so selama 2 weeks perfume sye xder kan sye rse sgt x best & sye telak mencilok 2 perfume mak sye.....mencilok tu dlm erti kata lain, sye amik perfume mak sye kat bilik dia & letak kat bilik sye utk sye pakai hari2 & dia x tau kot coz dia dah x pakai sgt perfume2 tu.....hahaha....


ni la CK in 2 U

ok...di panjang kan citer kan....arini sye gi klcc ngan Mr Razak coz kat parkson ader sale utk mmbership card bonuslink....so parents sye ader bg sye voucher rm180 utk shopping....hehe.....so niat di ati nak shopping baju....tp mmg sudah ku tahu sejak dahulu kala lg, baju2 kat parkson mmg la tidak mencapai tahap piawaian baju2 ku coz sye x pakai baju mahal2.....kat parkson tu semua baju mahal2 kan....huhu...semua yg sye try x ok....ader la bekenan baju dorothy perkins, tp xder saiz....then bekenan baju diesel, ader saiz, tp display nyer lak....so mmg la sye x ske....so x beli la....dok pusing2 atas, bwh, atas, bawah....mmg la xder baju yg bleh dibeli...so sye beli kan Mr. Razak baju keje padini utk dia pakai time 1st day kat ofis baru nanti....hehe....nasib baik la ader gak yg bleh dibeli....then sye tgk gak kasut futsal klo2 ader, tp yg ader pon sepeti gambar rajah di atas itu ajer....so x beli la.....sye beli kasut sembonia (wedges) jerk coz ader 50% less dimana harga 100 lbh jadik 50 lbh jerk....sye sgt ske....ihikz! tp balik td cm pk balik, agak m'bazir la plak coz masuk ni sye dah ader 3 wedges....& satu tu dah selamat sye letak dlm boot kete so means that, sye dah x pakai la tu.....sye mmg pelik bab kasut ni, coz sye ske beli tp yg sye akan pakai selalu, yg sye plg suka & selesa jerk....yg lain sye x pakai sgt....so beli pon mcm x guna jer kan coz lambat laun, akan ku buang2 jerk....oleh kerana voucher ader byk lg so sye gi la tgk2 perfume, maner tau bekenan kan....pastu tetb t'singgah lak kat anna sui nyer kaunter.....promoter dia agak bagus dimana dia layan jer sye nak try perfume....3 yg sye try, dan ader 1 yg sye sgt bekenan.....coz bau dia sgt soft & sweet...tp ader ala2 bau Dior Addict yg pnh sye pakai dulu.....so....selepas pk 100 juta kali & b'bncang2 ngan Mr Razak, akhinyer sye wat kptsn UTK BELI PERFUME!!!....oleh krn beli perfume ni sye x leh guna voucher yg parents sye bg tu 100% coz voucher tu x leh guna beli brg2 kosmetik so sye topup la duit sye sndiri & m'akibatkan budget larik....tp peduli hape kan, janji aku dpt perfume baru....so perfume yg sye beli adalah spt di bwh....hehe.....excited okay dpt perfume baru.....


Perfume baru sye.....

So kesimpulannyer....sye telah m'buat keputusan utk beli kasut fu
tsal next month jerk.....tu pon klo jmper yg kaler pink atau kaler2 yg menjiwai diri sye....haha....


p/s: weh epy, aku x jadik beli kasut futsal weh....nx month la erk....wat penat jer ko skolah kan aku suruh beli gak aritu.....hahaha.....(aku mmg degil okay)

Thursday, March 12, 2009

My Feelings..... (Continue)

ok2 smbung citer....ha tukar bahasa lak....yer la td taip entry tu kat ofis kan tu yg speaking london tu....ni aku dah kat umh xder nyer aku nak dok speaking2....kat ofis jerk sye mmg kena communicate ngan engineer2 chinese in english....senang skit nak phm kan.....lgpon diorg ni cam x reti2 nak ckp bm....tp ngan draughter reti lak ko ckp bm kan....ko nyer pasal la....hahaha.... 2nd...time sye keje kat etiqa....keje as contract exec....time ni pon sye cam sedeh gak la coz 2bln kat situ keje sye still dok melipat surat atau dlm erti kata lain m' despatch....ko jgn citer ar byk maner aku lipat surat....mmg banyak.....aku rse korg2 ni mesti ader yg pnh dpt surat yg aku lipat tu....hahhaa.....tp ader la gak keje lain yg sye wat....cuma x byk....tp yg pnting sye ske gelakkan bos sye....coz dia konon2 nyer nak turunkan ilmu insurans dia kat sye tp tiap kali dia ajar sye rse nak t'gelak gila2....hahaha....tu lum tgk muka dia smbil garu2 pala lg....hehe....mmg lawak....ok balik pd citer kita....ptt nyer mcm 2bln tu sye dah kena la blajar key in & check data dlm sistem semua, tp xder pon sgt....dah last2 sye keje kat situ baru sye blajar....ader la wat skit2.....w.pon keje ni xder kena mengena ngan bidang mechanical, tp still la sye harap dpt learn smthing.....xder la blajar lipat surat jerk kan.... 3rd...keje sye skrg....haaa paling sedeh keje sye skrg la....8 bln okey keje situ....learning curve mmg la sgt slow....sye keje as piping/mechanical engineer.....tp smpai skrg sye lum involve btul2 dlm maner2 project....dlm erti kata lain, xder project pon yg sye btul2 wat analysis from A to Z.....yg sye wat skrg cuma tlg engineer lain ngan project diorg.....mmg la sye fresh grad kan time keje situ banding ngan yg lain semua dah ader experience lama....tp cmner la sye nak blajar smthing klo sye x involve sndiri ngan menda tu....sye pnh tanyer bos sye tau about this thing, dia ckp self learning is important.....klo sye blajar pon, x tentu sye phm klo sye x wat sndiri menda tu kan....huhu....bkn sye x try, sye dah try blajar & surf internet psl keje sye ni....smpai satu tahap sye rse engineering bkn jiwa sye....rse regret pon ader gak amik engineering ni....coz mcm xder guideline...so lelama rse mcm lost & hilang minat.....kritikal okey.....tp nak tukar bidang rse syg lak....ntah la confius2.....mcm td, time pagi jer sye ader keje, pastu lps lunch mmg dah x wat aper lgsung....so sye gi ar dok lepak restoran, mkn2 smbil baca Cleo, sorg2.....kdg2 kluar lepak kat dunkin donut kat petronas seberang jln, tp tu kena drive la....dulu jer rajin gi, skrg dah x.....hehe....kdg2 gi uptown, Mr.Razak keje situ so leh la dia layan tahap kebohsanan sye ni...tp esok last day dia keje situ....so dah x gi la kot uptown tu.....huhu....aper nak wat, I have no choice....dah carik keje lain tp belum jua ketemu....so layan kan ajer la....

so...tu la pengalaman2 keje sye yg semua agak sedeh....sye mmg xder luck kot bab2 keje ni....org lain enjoy jer keje....sye dok asyik merungut keje sye bosan.....setakat ni lum dpt la kepuasan dlm bekerja ni....w.pon sye ni mmg seorg yg rajin (pengakuan brani mati okey)....tu la yg sye x phm knp nasib sye cmni coz klo bg sye keje, sye mmg akan wat sepnh ati nyer la....huhu....


ok disebalik nasib malang sye ni, actually sye sgt betuah gak la....1st, sye cpt dpt keje....abis blajar jer, trus dpt keje....2nd,company yg sye keje skrg mmg stabil, so time gawat ni mmg xder effect aper2 la kat company tu....3rd, kemana sajer sye bekerja, sye sentiasa dikelili
ngi oleh kwn2 yg ramai & semuanyer sgt baik2....yg pnting ske b'gelak ketawa....kira happy jer la....cuma kat tpt keje sye skrg sye x btul2 la rapat ngan diorg....mesti diorg pk sye dingin kan....tp nak wat cmner sye mmg lmbat sesuaikan diri ngan org....cth nyer time sye skolah ampang girl dulu, lps abis form 5 baru sye baik & rapat ngan kwn2 sekls sye....hehehe.....4th, tempat keje sye mmg agak best...mcm dulu keje kat etiqa kat bangsar, mmg best la kan, kat situ pon ader gloria jeans....mmg la sye x beli hari2 kan...tp sye tenang kat situ ader gloris jeans....aku mmg pelik, ko jgn tanyer aku knp....mcm tpt sye keje skrg kat phileo damansara, pon best gak ader secret recepi....tu pon aku x phm knp aku happy ader secret R kat situ....pastu dkt ngan TTDI, uptown & OU....5th, sye tak pernah dibebani ngan keje yg banyak dimana sye sntiasa ader masa utk b'sama family, kwn2 & bf....& sye juga byk masa utk diri sndiri seperti skrg, sye leh update blog ni bkn main pnjang lebar lagik....& sye juga sntiasa ader peluang utk main futsal seminggu sekali & b'cuti, dimana time blajar dulu sye slalu x dpt wat coz bz ngan study (konon2 jer la...padahal x)....

ok kesimpulan nyer kita jgn asyik merungut & pk nasib kita x baik jerk....kita kena pk aper yg kita dah ada kat depan mata kita, yg x semua org ada & b'nasib baik mcm kita....tul x?? (sye memuhasabah diri sndiri)....hahaha....k la korg...nite2...daaa....


pic sye balik keje....ihikz!

My Feelings.....

hello...hello friend....Ok first of all, I feel like want to write this entry in English, yes I know my grammar is so bad....my English also....haha...but as long as U can understand my writing, It still considered to be ok rite?...hehehe...actually I wrote this entry when I was at the office, doing nothing....why I don’t write directly to my blog??...Because It's so obvious la that I am blogging at the office...so I wrote at the notepad first before copy paste this entry here.....clever rite??....I’m good in pretending....haha...& if I have given a chance to be an actress, I think I would be a good actress indeed...coz I did it everyday whenever I have no work to do...acting like i have alot of work to do!....hehe....

I'm kind of sad la today...y???...coz I've no work to do...& it's happen almost every day for 8 months, since I’m working here...I don’t understand, y wherever place I've worked, this things happened to me....1st...when I was doing my industrial training two years ago....although it was only for three months, but I think it's such a waste....coz I didn't get an opportunity to totally expose myself in the real industrial working environment....yes, I’ve learnt something but it's not enough....maybe three months is a short period to learn everything, but deep down I felt so regret coz I can't improve my technical skills & ability in engineering field during my training...owh FYI, I did my industrial training at a fabrication company at Kg. Melayu Subang...they fabricate pressure vessel & heat exchanger & they have their own factory there....it's not a big company, just a Chinese family business company....son, gf of son, cousin, nephew, and all of the owner's family members are working there.....so can U imagine how u’ll feel being in this family kind of company....ermm...totally not ok la for me....coz U are nobody at this company although u work so hard to death....that's y I never apply to work at this company after I graduated....actually I saw a vacancy advertisement made by this company at Jobstreet few months ago...& I’m sure if I've apply for the job, I’ll get the job coz they looking for a fresh grad which have a basic experience in heat exchanger, pressure vessel & also familiar with ASME code section 8 division 1....I meet this entire requirement...ihikz! & of course with the additional advantage that I have been working there (as trainee)....Instead of a fact that I don’t like family kind of company, there is one more reason y I didn’t apply for the vacancy....it is because I don’t like the location of the company...1st, it’s far away from my house (ampang to subang everyday??ermm...killing me okay), 2nd, not at the famous place (like bangsar, or damansara), 3rd, surrounded by bangla, indon & all this kind of kilang2 peoples....which I don’t like....I can't eat at the same stall with them...huhu...(bkn nak m'hina or belagak but I just can't)....no wonder during that time, I rather drove my Kancil 20minutes to Kota Damansara to eat McD or pizza hut there alone....I repeat ALONE....no one understand my situation, that's y la i b'gerak sorg2 & one of my friends have asked me to be concern about other's feelings & my public relation with my friends who are worked in the same office as I always refused to go to lunch with them every time they asked me...means that dia tegur la sye x gi mkn ngan kwn2 asyik mkn sorg2 jerk....mcm buruk perangai la plak….huhu....bab2 mkn mmg I x reti pretend okay, klo I x ske mmg I x kan mkn...xder nyer nak wat2 ske....

(To be continued)

Tuesday, March 10, 2009

Blog makan???


ha korg nak tau, ader ker patut Mr razak ckp blog sye ni blog makan....hahaha....mmg la sye ske citer psl mkn & upload pic2 mknan kan, tp xder la all the time kan....k la lantak la....ni sye nak citer psl mkn lg ni....aritu sye & Mr Razak gi mkn2 kat restoran Thahara kat Kg. Pandan....sye belanjer dia sempana dpt gaji....ihikz!....Ha act restoran ni skrg jd rest fav my family coz masakan dia mmg la sgt sedap & memuaskan ati....lg2 tomyam...mmg plg sedap kot yg pnh sye makan....tp tomyam ni jns yg b'santan....ader org x ske kan tomyam cmtu....tp sye sgt ske....harga mkanan pon sgt b'patutan....ok time to layan pic.....



Tomyam yg gler best....


ikan kukus limau....agak besar gak ikan ni...tp mkn 2 org pon leh
abis....ihikz!....


ayam nenas....


sayur campur....sedappp....

so total mknan ni lbh kurang rm50 jerk....agak murah gak la coz kitorg order ikan siakap yg agak besar gak....ikan tu pon rm20lbh jerk.....bg sye tu cukup murah la compared to other restoran yg sewaktu ngannyer.....hehe...ok tu jer citer mkanan sye utk kali ni....errmm bila la sye nak b'diet kan....berat dah naik ni tp x insaf2 gak....hahaha....

Kenduri kawen offismate kat Jengka.....


Ha korg nak tau....plg jauh sye pernah drive dlm idup sye ngan myvi sye, adalah ke Jengka Pahang.....hehe...so cipta sejarah gak la....jgn ko pndang rendah tahap pemanduan aku okey....hahaha.....gi jengka ni coz officemate sye, Tengku Murni kawen.....28 hb februari ari sabtu....kitorg gi ke sana 4 kete....yg naik kete sye ader4 org mmber2 ofis....1st time gak la gi felda jengka ni...tp act x susah sgt jln dia....straight jerk....drive lbh kurang 2jam tp byk berenti2 so amik masa lbh kurang 3 jam la gak nak smpai situ....b'tolak dlm kul 10lbh, & smpai kul 1.30ptg....pastu blk kul 3lbh smpai KL kul 6 cmtu....tp x byk pic la amik time tu...ader pon kat camera mmber2 pastu pic reramai cameraman jer yg amik....so ni jer la pic yg sye ader....layan....



Murni & suami....


lawa gak tema kaler merah ni erk...

Ha...act Murni ni dah x keje satu office ngan sye lg....Sempat satu offis ngan dia lbh kurang 5bln jerk....anyway, congrat to Murni!...semoga kekal sepanjang hayat.....hehe....

My best fren's engagement day....


22hb Februari lps sye & kwn2 gi kenduri CT b'tunang kat umah dia kat Palong Negeri Sembilan....kul 7pg sye dah siap2 ke Uniten coz kitorg kena b'kumpul & parking kete kat situ be4 ke palong.....smpai uniten kul 8.10pg cmtu....then gi la breakfast sementara tunggu ader yg lum smpai....thanks to aini coz blanjer b'fast aritu....hehe....kul 9 cmtu baru kitorg b'tolak gi palong....kitorg 5 org, sye, sheera, aini, rieza & am....rieza dtg all the way from penang & smpai KL kul 4pg....gi naik keta am....1st time naik Persona...ihikz!....p'jlnan amik masa lbh kurang 3 jam la gak....act pnh gi umh ct ni dulu time abg dia kawen....tp dah lama so mmg x ingat sgt la jalan nak gi situ....x susah sgt la nak m'cari umh CT...hehe....kitorg smpai umh CT kul 12.00...memula majlis doa selamat dulu....yg best nyer mknan kat umh dia sgt byk okey....mcm2 lak tu....hehe...kul 2.30 cmtu baru majlis tunang start.....happy gler tgk CT time tu.....dia asyik gelak2 jerk.....hahaha....kitorg balik dr umh CT dlm kul 4 lbh cmtu & smpai uniten balik dlm kul 8.00mlm....

anyway, congrat erk CT....happy tgk ko happy....semoga kekal smpai akhir hayat....amin....
ok la korg....malas nak taip pnjang2....layan pic lg best....ihikz!!


time ni CT lum b'siap lg....so sempat lepak2 borak2.....hehe


Lps CT siap Make up...adik dia yg make up kan dia....


Pic reramai....rieza, CT, am, aini, sheera & me.....


kitorg & hantaran CT to pihak lelaki.....


Kek hantaran to pihak lelaki.....

Yg menariknyer kan....dua2 kek ni adik CT yg wat sndiri tau....sgt hebat kan....mmg sgt kagum...hehe....


Kek hantaran to pihak pompuan...

Monday, March 9, 2009

Exam PTD ku (bersambung)....


ok...ni nak sambung citer psl exam PTD yg x abis citer aritu....sye dah citer kan psl satu paper....so ader 4 lg paper yg sye lum citer.... 2) esei BM....ha dlm esei bm ni kan ader 3 tau pilihan soalan....so pilih satu jerk....jgn ko ngada2 nak jwb semua.....t'muntah2 lak nak menulis nnti.....hehehe....pnjang esei mesti la 300-500 patah perkataan tau....masa dia bg, 1 jam jerk....esei yg kluar aritu kan pasal jualan langsung, penerokaan tanah tinggi ngan pertanian (klo x silap erk).....so wajib la sye jwb psl penerokaan tnh tinggi coz isu ni fresh lg....lgpon byk info leh goreng....hehe....sye jwb x tau la braper patah p'kataan....tp penuh la satu muka surat, depan belakang.....dan pada minit2 akhir, sblm kertas dikutip, sempat la sye m'habiskan ayat t'akhir sye...."tindakan kerajaan yang perihatin terhadap rakyat haruslah dipuji......" chewah.....dah mcm m'bodek k'jaan pon ader gak ni....coz sye pnh baca tips klo wat esei tu, puji2 la k'jaan w.pon puji tu bkn la ikhlas sgt....hahahha =D so far esei BM ni ok la....x susah, x senang....still boleh di jwb compare ngan paper2 yg lain....ha kata org, klo nak score exam ni, korg focus la kat esei bm ngan english ni....inshaallah.....

3) esei BI....esei ni pon ader 3 pilihan soalan gak....pnjang esei mesti 200-300 patah perkataan.....pastu soklan esei yg kluar aritu psl CCTV, economy isue ngan healthcare, how to lighten goverment's burden....so sye telah m'jwb soklan psl healthcare tu.....hehe....act x tau sgt tp soklan tu jer yg sye paling ader byk isi nak kembangkan.....so hentam jer la....be4 jwb kedua2 soklan esei ni, sye list kan isi dulu....so senang, jwb refer kat isi sye tu pastu start la sye dok ngarut2 wat ayat pnjang2....yg pnting ayat sokong k'jaan tu mmg la banyak....hahaha.....esei BI ni pon ala2 ok la....xder la smpai x leh jwb....tp ayat mmg la x m'cerminkan kematangan fikiran langsung.....hahaha.....lantak ko la...janji aku dah jwb.....

4) matematik.....haaa ni ko dgr matematik mesti dlm ati korg "senang jer ni"....jgn silap k....ni matematik yg tahap aper pon aku x tau....sapa ntah la yg cipta soklan2 ni....mmg nak kena btul....soalan tu ader 40 soklan selama 45minit....pastu soalan nyer bkn la main pnjang...pastu lps baca korg akan pk, "aper yg dia nak ni??(sambil garu2 pala)"....pastu korg baca lg....pastu pk lg "eh aper ni???"....pastu korg baca lg...pastu korg pk "ooo...dia nak ni ker"...pastu bila korg dah tau jwpn, then nak tanda jwpn,...sekali..."errkkk!, xder pon jwpn ni!!" so korg akan baca lg aper yg dia nak.....hahahaha....so aku rse cam nak terjun jer time tu.....mmg sgt pening....tp ader la gak soklan yg dgn konfiden & smbil senyum2 bleh jwb....sye x sempat jwb soalan ni smpai habis okey....baru smpai soklan 20lbh tetb pemeriksa ckp masa tinggal 5 minit.....so spt biaser secpt kilat sye tanda jwpn smpai habis, mmg main tembak jerk time tu....soklan2 tu mmg la sgt menguji IQ korg.....bkn soklan2 direct....ader org ckp, lbh elok jwb soklan2 yg blkg dulu coz lbh senang....tp sye x wat pon cmtu....bg sye, blkg ker depan ker, paper ni sgt susah okey.....coz sye rse soklan2 ni bkn menguji tahap kepandaian korg coz korg mmg akan leh jwb semua soklan....tp tahap kecergasan & kepantasan otak korg dimana korg kena pk lbh kurang seminit jerk then korg mesti dah tau jwpn & siapkan 40soklan dlm masa 45minit....ini mmg la sgt mustahil bg sye....huhu....nak baca soklan yg pnjang tu pon dah amik masa setengah minit....huhu....time ni baru la tetb rse nak mkn kismis byk2 bg pandai.....

5) pemahaman BM & BI.....paper ni ader 20 soklan....10 soklan pemahaman BM & 10 soklan pemahaman BI....1 petikan esei ader 5 soklan b'kaitan esei tu....so ader 4 la kan petikan esei BM & BI utk menguji tahap pemahaman korg tentang esei tu....yg BM ok la gak....w.pon ader la peribahasa2 yg mmg la x pnh dgr....tp still la bleh pk....tp yg BI tu mmg agak susah gak la....ayat2 dia x phm sgt...2kali baca pon cm x phm....ntah la...time ni mmg dah malas nak pk coz paper last kan.....ha paper ni 25minit jerk.....time ni tulang2 blkg pon dah sakit2....tulang2 jari pon cm dah nak t'cabut....so mmg redha jer la....malas dah nak pk....janji aku selamat habis kan semua paper.....hehehe.....

So korg.....tu jer la citer exam PTD sye aritu.....exam tu start kul 9.00 am & abis kul 4.15pm....lama kan...setiap paper tu cuma diberi masa 30minit rest utk ke paper seterusnyer.....tp act x smpai 30min, rsenyer 15minit jer kot....coz diorg nak kejar masa takut abis lewat.....so saat yg m'cabar kan time paper esei BM pastu 15minit lps tu BI lak....wahhh kejutan otak btul la time ni....ko bygkan la ko dah perah2 otak ko wat ayat gempak2 utk BM pastu otak ko lum sempat rest tetb ko nak tukar bahasa lain lak....suka ati jer kan....tu lum kira jari ko sakit2 nak tulis cpt2 nak kejar masa....nak pk idea lg....mmg serius mencabar exam PTD ni....mmg kagum la kat korg2 yg lulus.....tahniah sgt2 la....respect wooo....result akan kluar lg sebln....& terus terang sye ckp, sye sure x lulus....mmg ntah aper2 ntah sye jwb aritu....hahaha....tp lps ni mmg ader ati nak amik lg....ihikz! =)

Friday, March 6, 2009

Gantian kad pengenalan 18thn....


ha korg....sye rse sye bg info salah psl renew Mycard tu....sye ckp kena renew time umur 24 kan..... act sye baru tau info yg betul.....sye tgk kat JPN nyer website....ni sye copy paste kat sini k....korg baca la....so sapa rse diri tu dah 25 or lbh, gi la wat erk sblm kena kompaun....hehe....

SYARAT PERMOHONAN

  • Pemohon mestilah telah berumur genap 18 tahun tetapi belum mencapai umur 25 tahun.
  • Pemohon mesti hadir.

PROSEDUR PERMOHONAN

Pemohon dikehendaki datang ke Kaunter JPN dan membawa dokumen sokongan (asal dan salinan):

  • Kad Pengenalan

BAYARAN TUNAI / ELEKTRONIK

  1. Warganegara = RM 10.00

    Jika lewat memohon (telah melebihi umur 25 tahun), rujuk Jadual Pembayaran 2A

BAYARAN PERMOHONAN PENUKARAN KPP/KPT KE MYKAD DI BAWAH PERATURAN 18
(WARGANEGARA)

Permohonan yang melewati mendaftar semula selepas mencapai umur 18 tahun sehingga 25 tahun akan dikenakan kompaun.

UMUR DIKENAKAN KOMPAUN
BAYARAN PERMOHONAN
(RM)
BAYARAN
PROSES
(RM)
BAYARAN
KOMPAUN
(RM)
JUMLAH
BAYARAN
(RM)

SEBELUM 27 THN

10.00
10.00
20.00
40.00

27 THN TETAPI SEBELUM 28 THN

10.00
10.00
40.00
60.00

28 THN TETAPI SEBELUM 29 THN

10.00
10.00
60.00
80.00

29 THN TETAPI SEBELUM 30 THN

10.00
10.00
80.00
100.00

30 THN TETAPI SEBELUM 31 THN

10.00
10.00
100.00
120.00

31 THN TETAPI SEBELUM 32 THN

10.00
10.00
120.00
140.00

32 THN TETAPI SEBELUM 33 THN

10.00
10.00
140.00
160.00

33 THN TETAPI SEBELUM 34 THN

10.00
10.00
160.00
180.00

34 THN TETAPI SEBELUM 35 THN

10.00
10.00
180.00
200.00

35 TAHUN KE ATAS

10.00
10.00
200.00
220.00

Thursday, March 5, 2009

Exam PTD ku....

21hb lps ari sabtu, sye ader exam PTD kat Adamson Hotel KL....ha ader gak kwn2 sye tanyer PTD tu aper....bg yg x tau, PTD tu adalah Pegawai Tadbir & Diplomatik (M41)....klo korg nak gi exam cmni, korg daftar la SPA pastu pilihan jawatan tu korg amik la PTD ni erk....lps beberapa bln korg akan dpt surat utk panggilan exam ni....exam ni di adakan 2 kali sethn di seluruh negara....klo nak tau aper2 info or vacancy dlm government, gi jer kat website SPA tu.... http://www.spa.gov.my/
Act sye amik sambil lewa jerk exam ni....x study aper pon....w.pon sye dah tau buku per kena baca as reference kan....tp mmg la sgt malas kan...lg2 exam tu ari sabtu....ari jumaat tu lak keje pastu balik dah lewat, pastu mlm nyer lak gi dok mencari hotel Adamson tpt exam tu pon dah satu hal kan....yer la takut la plak sesat nak gi exam pagi sabtu tu.....dah la exam sgt la pagi kul 9 kan....ko bayangkan la hari sabtu semua rakyat Malaysia b'senang2 tdo bgn lewat2, aku kena gi exam lak kan....dah la exam tu mcm gi b'perang....nasib ko la labu.....huhu
sampai2 jer kat hotel tu org dah ramai tunggu nak masuk dewan....act ni 1st time tau sye amik exam ni....coz sye baru renew SPA bln julai (sye dah register since diploma lg) & sye pon baru grad bln 4 kan pastu bln 5 baru result final sye kluar & time tu lak lum btul2 excited nak keje, so lengah2 la gak nak renew SPA ni.....tu pon t'paksa renew coz mak sye dah bising.....klo x, xder nyer la aku nak amik port menda2 cmni.....hehehe.....org lain dok sibuk ngan nota la discuss2 la....aku lak sibuk dok b'sms ngan OPY....coz dia pon exam gak the same day but different pusat peperiksaan....hahaha.....at least xder la aku dok b'diri, t'cengang2 jerk kat situ kan....leh la gak aku wat2 cool w.pon dlm ati agak cuak gak.....maner x nyer nak m'jwb DUA ESEI di pagi sabtu.....wahhhh mencabar btul la....ko bayangkan la.....ari sabtu weh....sabtu!!!.....ptt nyer time tu aku tdo lg tau....huhu....
ok2....stop merungut k....ni nak citer serius lak.....nak share info psl exam ni....maner tau lps ni korg lak kena amik exam ni kan....so leh la korg prepare & jgn jd cm sye.....

dlm exam ni ader 5 paper....1) Pengetahuan Am....paper ni ader 60 soklan objektif yg menguji tahap pengetahuan korg tentang negara Malaysia.....korg leh guna buku Malaysia Kita & buku pengajian am tingkatan 6 utk rujukan.....pastu alert la ngan info2 semasa...hehe....sye mmg hancur paper ni....tema hari kebangsaan 2008 pon sye x tau....so aper lg, hentam saja la....pastu dah la x sempat nak jwb....sye baru habis tanda kat kertas soalan, tetb pemeriksa bgtau masa tinggal 5minit jerk....wah aper lg secpt kilat la sye tanda semua jwpn sye tu kat kertas jwpn.....nasib baik la pemeriksa baik bg masa sye tanda jwpn smpai habis, baru dia kutip kertas jwpn sye....huhu....so tips nak jwb soklan ni, korg jgn la buang masa tanda kat kertas soalan.....korg tanda jer terus jwpn korg kat kertas jwpn.....rse nak nangis la gak time ni....dah la paper 1st, hampeh lak tu....huhu....soklan2 dia pon sgt la susah & tidak t'capai akal sye....mmg la sye xder pengetahuan lgsung psl Malaysia ni....(rse nak buang diri ke negara lain lak...huhu)

(Bersambung.......)

AL di hari khamis.....

Ok....start ngan citer 2 minggu lps....w.pon dah basi citer ni tp sye nak citer gak....peduli haper kan....hehe....19hb lps, ari khamis, sye amik AL tau atau lbh dikenali sbg Annual Leave.....ha knp sye AL???..... haaa sye AL coz sye & family gi wat pasport....semangat jerk wat pasport smpai amik cuti kan....hahaha.....act sye, shiela & syafiq x pnh ader pasport be4 ni....mak & abah dah ader tp abah nyer kebetulan expired pd hari yg sama.....so tu la sbb kitorg sefamily cuti wat pasport.....act sye pon x tau aper motif sye wat pasport ni.....memula ingat nak gi b'cuti ke Indonesia ngan family.....tp skrg ni cm x jd jerk coz mak & abah jerk yg akan gi bln 4 ni.....kitorg x dpt ikut....huhu....so tunggu jer la klo ader chance gi la kot....ha korg klo nak gi melancong ke memaner luar negara ajak la aku k....aku dah ader pasport ni....jgn dah expired baru korg nak ajak.....hahaha....sye wat pasport tu 3 jam jerk...gi kul 9, kul 12 dah siap.....xder lama sgt prosesnyer kan....sye ingat mkn masa sehari or lbh nak dpt pasport tu.....sye wat kat damansara....pastu lps wat pasport tu, sye gi wat IC lak.....Tahu kah anda bahawa apabila umur anda 24 tahun, anda dikehendaki merenew IC atau Mykad anda?....sye sudah melakukannyer, anda bila lg?.....klo korg lum, gi la renew....bkn aper, utk mengelakkan sbarang kesulitan.....cthnyer mykad xleh baca ker....coz time wat pasport ni, adik sye nyer mykad x leh baca, nasib baik mmg dah tau menda cmni kdg2 t'jd, so kitorg mmg dah prepare bwk surat beranak utk m'gantikan mykad....klo x, rugi masa jer kan gi situ tp xleh wat pasport....ok...korg layan la pic ni....sempat lak b'gmbar time wat pasport tu....boring gak 3 jam menunggu....

Boring gler.....

Wah...lamanyer x update blog...


Korg...sorry la coz x update blog ni...mesti korg boring kan tgk entry lama jerk, xder yg baru...sye bz skit lately....bz aper ntah sye pon x tau....blk keje jerk sye trus tdo...penat la....sejak2 KL banjir ni (cheh, aper kena mengena).....huhu....tp dont worry sye akan update gak....1st nak update psl sye gi palong, mmber sye CT b'tunang 21hb aritu.....then sye gi Jengka, kwn ofis kawen 28hb aritu...so nantikan la kemunculan sye....haha =D

Eh korg, leh x klo korg melawat blog sye ni, korg tinggalkan la jejak korg...post comment ker or tulis la per2 kat Cbox tu....bkn per, just nak tau ader ker org yg melawat blog sye ni, klo ader, lg la semangat sye nak b'cerita & update entry2 baru....hehehe....ok korg...Thanks a lot!

Ha...korg tgk la ni, jln jem cmni....cmner x penat....huhu....hari2 cmni.....rse cm malas jerk nak keje jauh2 ni....baik aku meniaga nasik lemak depan umah jerk...huhu....