Tuesday, February 3, 2009

Sye MC arini...

Huhu...arini sye telah m'MC kan diri...kan aritu sye ader citer sye gi jmper doktor kan...haaa klo korg nak tau, sakit tu x baik lg...so airni gi jmper doktor lg...takut gak nak jmper, coz sye takut klo2 sakit sye serius...so sye ajak shiela temankan...dia amik half day tau arini nak temankan sye gi klinik...baik kan dia...hahaha...act sye mmg fobia tau nak jmper doktor...doktor makan org...hahaha. Td sye gi klinik kat depan umh ni jer...POLIKLINIK GOMEZ....klinik ni bagus tau, tp ramai org. Kdg2 klo x sanggup tunggu coz ramai sgt, sye gi klinik sebelah jerk...tu yg x baik2 sakit sye ni...sbb gi klinik sebelah aritu...huhu. Doktor td baik & sweet (klo dah sweet tu mestilah pompuan kan) tau coz dia cm tenagkan ati sye la...dia ckp jgn riso sgt, sye ok jerk...maybe coz shiela bgtau dia kot sye takut....Doktor tu senyum jerk...hahaha. Dia bg ubat jerk...so ni sye tgh seach kat internet pasl sakit sye ni...& sye jmper website best tau...& mulai arini ni sye nak baca la info2 kat website ni...

http://www.myhealth.gov.my/myhealth/bm/index.jsp

Ni ader info yg menarik ati sye psl sakit sye ni...haaa at last korg tau gak sye sakit aper....hahahahaha. act segan gak nak bgtau...

Pencegahan daripada jangkitan kuman adalah berdasarkan penjagaan telinga yang baik:

  • Tabiat mengorek telinga adalah tidak digalakkan
  • Elakkan air memasuki telinga dalam kes gegendang pecah atau pun telinga yang dijangkiti kuman
  • Berenang di kolam renang awam mendedahkan seseorang kepada jangkitan telinga
  • Elakkan daripada berenang atau menyelam untuk sesiapa yang mempunyai masalah telinga
Sye kena sakit ni coz mandi swimming pool aritu...coz byk sgt cubaan berenang yg telah sye wat...akhirnyer x terapung juga...so akibatnyer banyak la air yg telah memasuki telinga sye...dan sye rse otak sye pon dah masuk air gak ni....hahaha. act sye m'hidap sakit ni sejak kecik di mana sye x leh sgt mandi swimmping pool, sungai, pantai & aper2 juga yg tidak di pastikan kebersihannyer....huhuhu....ni la akibatnyer kerana degil...so disini sye ingin m'beritahu bahawa sye telah m'buat keputusan untuk tidak akan pergi lg ke tempat2 spt itu...sedeh woo...




Pic ni sbg hiasan sajer...hehe


No comments: