Sunday, February 15, 2009

Maybank2U nyer email & Hati2....


Dear Maybank customer,



We are hereby notifying you that we've recently suffered a DDos-Attack on one of our's Online Banking server. For security reasons you must complete the next steps to verify the integrity of your Maybank account. If you fail to complete the verification in the next 24 hours your account will be suspended.

Here's how to get started:







1. Log in to Maybank online account (click here).





2. You must request for TAC via Maybank online banking - your TAC will be sent via SMS to the mobile phone number you registered.
( you can find the "Request a TAC" button in the Utilities menu of your account )





3. Logout from your account and close the browser.




4. When you have received the TAC (Transaction Authorization Code) on your mobile phone, go to our secured verification server and submit the requested information (Username, password and TAC). (click here) to go on our secured server.




5. Please allow 48 hours for processing.




Please comply and thanks for understanding.










© 2001-09 Maybank. All rights reserved.

***This is an automated message, please do not reply***

Kes 1
Ha...pernah x korg dpt email cmni erk dr maybank???.....sye dpt email ni kelmarin....klo korg dpt, hati2 la erk...dont simply give ur username & password k....coz dah byk kejadian di mana diorg dpt email & sms cmni...then bila sedar2 duit diorg dlm akaun dah hilang sepenuhnyer....huhu....aper2 pon klo dpt email & sms dr maybank, korg call maybank dulu utk dpt kan kepastian k....siasat dulu....sye mmg xder Maybank2U sejak azali lg....so cmner lak diorg leh antar email cmni kan & srh sye login...huhu....so ini adalah penipuan....tul x???...

Kes 2
Korg tau x skrg ader kes di mana ader org akan call parents korg, & bgtau korg dah di culik....then diorg mintak duit tebusan & bank in kan duit tu di dlm akaun yg diorg bg....parents korg yg tgh kelam kabut & gelabah2, wat jer aper yg diorg suruh tu....tp sbnrnyer korg x diculik pon....haaa...ni pon kena hati2 gak erk....so mulai arini klo parents korg call nak pastikan korg kat maner, jgn la x angkat phone k.....hahaha....pesanan ni ditujukan kpd diri sndiri gak....hehe...pastu korg bgtau la parents korg, klo dpt phone call cmni, contact korg dulu utk kepastian....sekarang ni mcm2 jenayah...lg2 zaman ekonomi teruk ni....org akan wat aper sahaja termasuk jenayah utk teruskan hidup....tul x??....

Kes 3
Skrg ni klo naik teksi, kita kena hati2 tau...coz ader kes dimana org akan menyamar sebagai pemandu teksi....then diorg akan bawak korg ke mesin ATM yg mmg t'pencil....kat sana, kwn diorg dah tunggu & paksa korg kluarkan duit....tu la cara t'baru yg diorg lakukan utk merompak....so hati2 k....time korg naik teksi, tgk dulu muka pemandu tu (klo ala2 cm muka org pecah umah jgn la naik)....pastu kan kdg2 ader diorg pamerkan lesen teksi ngan ader gmbar diorg kan (aku x sure sgt coz jarang naik teksi, huhu) korg pastikan la gambar tu sama ngan driver teksi tu....hehe....

so korg hati2 la erk....jgn drive sorg2 time lewat mlm....if t'libat dlm aper kemalangan, korg pastikan tempat tu selamat dulu baru kluar dr kereta...if korg sorg2, call dulu keluarga bgtau kedudukan korg so diorg leh dtg.....sye pon pnh excident tau, moto lggar kete sye (cina & mabuk) tp dgn selamba sye leh kluar kete, coz tgh panik, sye leh marah2 org moto tu.....jgn sekali2 wat cmni....aper2 pon korg kena pk keselamatan korg....klo dah ramai yg dtg kat area korg exciden tu utk menolong, baru korg kluar kete....then korg tanyer dulu org yg cedera tu samada dia ok atau tidak & nak di bawak ke klinik atau tidak....so that org tu klo nak wat jahat kat korg pon x smpai ati kan coz korg baik....pastu jgn lupa amik no IC, no. lesen, ngan no. plat....tp ader juga kejadian di mana no. plat itu adalah palsu....huhu....knp sye tau???....kerana sye pnh t'tipu....kerana sye cuma amik no. plat....then evthing kena claim insurans sye w.pon sye x b'salah....so hati2 k....no. ic ngan lesen sgt penting....klo leh korg amik gmbar k (telefon korg semua canggih2 ader kamera kan)....hehe...
ha....tp wat baik b'pada2 k....jgn baik sgt....hehe...ha...klo korg ader aper2 pengetahuan psl jenayah masa kini, share2 la erk ngan kwn2...supaya kita semua b'hati2....x nak la ader aper2 benda buruk jd kat kita kan...klo leh elak kita elak....malang mmg x b'bau kan....huhu...
so renung2kan....selamat beramal....


No comments: