Tuesday, February 10, 2009

Jalan2 ke Muar & Melaka... (bersambung)

Ha ok2...sambung citer...hehe...smlm ingat nak update tp tdo awal lak...sgt letih tau smlm...kul 9 lbh dah tdo...nasib baik smlm x jd main futsal....klo x mmg pengsan la sye jwbnyer....hahaha....

Kat Melaka aritu, time jln2 kat lorong tu ader la satu kedai ni...nmpak cm kedai jual brg antik gak...tp rupanyer tu Memorial Admiral Cheng Ho....korg kenal x sapa dia ni???....jgn ckp korg x kenal wokeh...sye citer skit erk...Laksamana Cheng Ho ni di percayai org pertama yg mengelilingi dunia, sebelum Christopher Columbus lg....iaitu pada 1405-1433... beliau yang dilahirkan pada 1371 di Hodai (sebuah kampung di daerah Bao San di Yunnan) adalah seorg muslim dan hidup di zaman dinasti Ming...beliau telah diutus oleh maharaja China pd thn 1409 ke Melaka utk mangadap pemerintah Melaka ketika tu iaitu Parameswara bg mengukuhkan lg hubungan China & Melaka....

Actually kat dlm memorial ni ader lg penerangan oleh guide kat situ tp kitorg x masuk pon coz nak kejar masa....hehe...klo nak masuk, bayarannyer rm10 sahaja....kitorg just tgk2 kat luar memorial tu jerk.....kat situ pon ader gak bahan2 sejarah psl Cheng Ho ni ngan penerangan skali...tp kena baca sendiri la erk....tp klo ko ni mmg jenis malas nak m'baca, ko bayar la rm10 & ader la org baca kan utk ko.....hahaha....korg tgk la pic2 ni erk...


Laksamana Cheng Ho yg dipercayai mempunyai
ketinggian 7 kaki....

Perigi ni dipercayai pernah digunakan oleh laksamana Cheng Ho
dan ia baru sahaja dijumpai pd thn 2003


ni adalah kapal yg digunakan oleh Cheng Ho utk pelayarannyer...
kapal ini adalah 5 kali lebih besar dr kapal Columbus...


Artifak zaman dynasti Ming ni dijumpai di dalam perigi yg dipercayai
pernah digunakan oleh laksamana Cheng Ho....

Me & Shiela kat depan Memorial Cheng Ho

Lepas tu kitorg jalan2 lg....beli2 barang....sye cuma beli gambar2 Kuala Lumpur dari thn 1880an hingga 1930an...bg sye sgt menarik & klasik sgt....gmbar pon black & white....rm25, 5 keping gambar....tp lps beli tu ayah sye leh ckp "wat per beli gambar ni...kat ofis abah pon belambak"....haaa bleh x....semngat jerk beli....hahaha....utk pengetahuan semua ayah sye kerja kat Jabatan penerangan....mmg wajib la ader gambar2 cmni kan....huhu....xper la dah beli kan...sye nak frame kan tau gmbar ni...ko jgn jeles lak tgk nnti....ok...layan pic k....


Kedai beg...


lawa kan...tempat ni kan celah2 antara 2 bangunan tau...
leh lak ader daun2 menjalar cmni...


saya...hehe


menarik...


Shiela ngan kwn baru dia...


Bandar Melaka...


Beca...

Ok...last aktiviti kitorg kat melaka ni ialah naik river cruise....shiela la nak naik sgt...sye dah pnh naik so xder la excited sgt...time siang pon ader gak cruise ni tp rm15 (coz ader guide)....time mlm, cruise ni start kul 8.30pm.... kitorg naik time mlm rm10 jer (coz xder guide)...klo nak naik yg VIP nyer cruise rm20 (ader live singer)....actually sapa yg 1st time naik cruise ni mesti agak excited gak la coz mmg lawa..tgk lampu kat bangunan2....pastu hiasan lampu mmg ader la sepanjang 50minit naik cruise ni....mmg layan arr....tp sye rse lg best klo naik cruise time malam...baru happening skit...


elly ngan tiket cruise...hehe


lampu2....


lampu2 lg...


shiela....

Dan akhirnyer lps tu kitorg pon balik umh....memula ingat nak singgah mkn ikan bakar kat Umbai...tp semua dah penat sgt...blk umh jer la...smpai umh kul 12.30am.....
Ok tu jer cerita sye...hehe...

No comments: