Friday, December 25, 2009

Kursus Kahwin....



Hehe....Yer akhirnyer sye & Mr.Razak selamat gak wat kursus kahwin weekend last week.....actually dah banyak kali t'tangguh, sye ader hal la, dia ada hal la.....tp nasib baik last week dua2 free....hehe....actually bukan x bleh gi lain kali, tp kan sye baru tukar keje & keje skrg ni hari sabtu adalah hari bekerja so mmg susah la nak gi.....baik buat kursus kahwin ni sblm sye start keje baru.....

Nak carik tempat nak wat kursus kahwin ni, sye search kat internet tempat2 yg sye rse dekat klo nak gi.....Mula2 sye plan nak buat kat taman tasik permaisuri coz dkt ngan rumah Mr. Razak.....tp bila call tempat tu, service dia sye rse mcm sye x bekenan plak....coz dia suruh sye sms nama & braper hb nak wat kursus kahwin tu.....excuse me....i'm ur customer okay.....u should write down my name not i hv to sms u to give my name.....so sye x sms pon.....sye terus turn off nak wat kat situ.....then sye search internet lg......sye try carik area setiawangsa.....so jumpa la mahligai firdaus ni.....time sye call, diorg terus amik nama sye & pasangan pastu comfirm kan braper hb sye nak buat.....so pass.....sye suka yg ni.....x der nak menyusahkan sye nak sms nama.....service itu penting okay.....& yang paling penting sye sgt suka schedule dia.....coz hari sabtu start pukul 10 pg-7 ptg & ahad lak start 9 pg - 1 tgh.....di mana hari sabtu tu start awal & hari ahad habis x t'lalu lewat....sye mmg nak ahad tu habis tgh hari coz esoknyer kan sye dah start keje baru, so sye nak take time rehat kat rumah jer ahad tu.....kebanyakan tempat kursus kahwin yg lain hari sabtu start kul 2.30 & hari ahad habis ptg dlm kul 5, 6 cmtu.....sye ada gak gi tanyer kat tempat shiela pnh wat kat jln TAR, tu pon mmg ahad abis ptg.....so tidak mahu.....hehe.....

So far ok la tempat ni.....penceramah ok.....ader 6 org penceramah.....mkn pon diorg sediakan, ok la mknan dia....ader 2x lunch, 1x minum petang, & 1x minum pagi.....time tu ramai gler org yg dtg wat kursus kahwin.....penuh satu bilik tu, dlm 120 org.....nsb baik bilik tu besar so muat la semua.....hehe....maybe coz dah nak akhir thn kot, tu yg ramai org......tp yg x best nyer agak sakit pinggang gak la coz duduk dgr ceramah tu sgt la lama.....x larat sye.....nasib baik satu ceramah tu 2 jam jer & penceramah org yg lain2, so xder la boring sgt.....tp dlm x boring sgt tu pon ntah braper juta kali sye tgk jam & ckp dlm ati "bila nak habis ni....bila nak habis ni...." hahaha.....coz dah x larat nak duduk lama2.....Mr Razak plak duduk jauh kat blkg, klo dok sebaris kerusi bleh la usha2 dia...ni nak kena menoleh nak tgk dia.....wat sakit tengkok jerk.....hahaha....time dlm bilik tu sye siap sms dia lg ajak dia dok sblh, bkn btul2 sblh la, ader lorong kat tgh.....then dia leh ckp....

Me: U, jom la dok depan skit....
Mr. Razak: Takmau ;)
Me: :( dok sblh I
Mr.Razak: Dekat sgt x, haram ;)
Me: ;(

Hek eleh....hampeh.....sye dok 4 baris dr dpn coz nak dgr btul2 & takut x nmpak slide.....dlm kelas time blajar dulu pon x semangat cmni......hahaha......hope sye dpt cgpa 4 flat la dlm perkahwinan......ihikz! so tu jer la citernyer.....sijil kahwin patut dah bleh amik coz dia ckp siap dlm 4 hari dr hari wat kursus.....maybe sye gi amik ahad ni kot.....hehe.....Alhamdulillah, satu kerja dah setel......x susah rupanyer klo kita b'sungguh2.....malas jer lebih.....hehe.....

Saturday, December 19, 2009

Masakan pertama sye....ihikz!


Haaaa....Elly masak????......Biar betul.....Yer ini adalah betul2 kejadian bukan cubaan.....betul la sye masak.....sye pon still x cayer lg ni.....tp terpaksa percaya gak coz pic2 ni sbg bukti.....hahaha.....sengallll......

Kejadian ni b'laku pada hari rabu lps.....kan sye dah start cuti kan before start keje baru.....so hati b'kata2 nak sgt try masak....tp mmg xder ider lgsung how to start......yer la sye mmg xpnh masak.....serius.....plg hebat pon sye masak maggi.....ni maggi yg betul2 rebus tu tau siap ader telur, bkn yg letak air panas tu jerk.....& masakan sye yg sntiasa m'dpt pujian ramai adalah masak nasik time bulan puasa.....hahaha....tu jer la yg sye reti.....mak sye pon x pnh ajar sye masak.....lgpon mak sye mmg x suka org nyibuk2 kat dapur time dia masak.....& mak sye telah set kan kat mind sye bahawa masak itu adalah susah & plg seksa nak wat.....mak sye pon jarang2 masak, ikut mood dia la gak.....hehe.....

So aritu sye mmg gila2 b'tekad nak masak.....sye pon search la resepi kat internet.....memula rse nak masak ayam.....tp pikir2 balik, kang klo x jadik kang aku masak ni rugi plak ayam ni, mbazir jerk.....so oleh kerana telur byk dlm peti ais, so perhatian sye pon b'alih kpd telur2 itu.....dan akhirnyer.....sye telah memilih utk memasak telur goreng sambal.....hahaha......so jom la sye ajar resepinyer.....Memasak cara ELLY......Yeah!....opsss menunyer adalah TELUR GORENG SAMBAL.....

1) Bukak Laptop, cari resepi.....seach kat google "resepi telur goreng sambal".....ok jumper! YES!
2) Letak laptop atas meja makan.....senang ko nak tgk2 resepi tu.....x kan nak hafal kan.....
3) Kupas bawang putih 3 biji & bawang merah 4 biji (boleh search kat internet gak klo x kenal bawang)......
4) Tumbuk guna batu lesung bawang putih ngan bawang merah tu....juga segenggam ikan bilis.... (ikan bilis ni Mr. Razak bg, dia beli kat pangkor aritu....hehe)

Yer tumbuk2 jangan x tumbuk.....amik pic dulu sambil tumbuk.....hehe.....

5) Sambil2 tu bleh la gi goreng telur.....goreng 3 bijik dah la....ko mkn 2 bijik, lg sebijik bg la org lain rasa masakan pertama ko ni.....haha.....

Yer....telur yang ke 3.....dah tiga kali goreng baru la lawa skit rupa telur ni.....yg lg 2 tu buruk bebenor rupanyer.....

6) Boleh la start tumis bahan2 yg telah ditumbuk td smpai naik bau......pastu masukkan cili yg telah dikisar.....tunggu sampai minyak pecah (smpai skrg aku x phm apa makna minyak pecah tu, dlm resepi tu tulis cmtu, layan kan ajer.....huhu)

7) Masukkan bawang besar yg telah dipotong dan juga serai yg telah ditumbuk kepalanyer.....pastu masuk sikit gula, garam secukup rasa.....hehe....

8) Akhir sekali baru masukkan telur yg telah digoreng td.....gaul2 sebati.....so siap!....sedia di makan bersama nasi & kicap.....nyum....nyum.....

Mari kita tengok hasilnyer......

Yer......Inilah dia.....nampak sedap.....tp rasanyer.....

Ptg tu mak bila mak sye balik keje, dia pon rasa la sye masak ni.....dia ckp jadi & sedap la gak.....hahaha.....masakan pertama sye telah berjaya.....sye rasa senang jer kot masak ni.....walau sebodo mana pon kita dlm masak memasak ni, satu hari kita automatic akan tau gak.....yer la kan naluri masak tu mmg ader kot dlm setiap perempuan.....hahaha.....actually Mr Razak x pnh pon push2 sye psl masak2 ni....dia mmg tau sye x reti masak & dia ckp "alaaa....xper....nanti reti la"......best kan dia sgt memahami.....hehehe.......

Friday, December 18, 2009

My last day....


Akhirnyer.....hari selasa, 15/12/2009 adalah hari terakhir sye bekerja di company itu.....patutnya last 17 hb tp oleh kerana sye ada lg 2 hari balance cuti so dpt la last day awal 2 hari.....sedeh gak nak tinggalkan company.....sye dah keje situ selama 1 thn 7 bulan.....not bad la kan utk 1st real job.....sye start keje situ 1 Julai 2008.....so byk gak la kenangan kat situ....& yg paling sedeh bila nak kena tinggalkan kwn2 yg baik sgt2.....susah nak dpt kwn2 cmtu.....risau plak klo kat tempat keje baru nanti xder kwn.....kwn penting gak coz klo tempat kerja di kelilingi ngan kwn2 yg baik, kita jadik semangat nak keje.....hehe.....

So hari last tu kwn2 engineer (fesh, syam, azam & gee) blanjer mkn pizza hut kat TTDI time lunch.....thanks korg.....& sye dpt hadiah gak.....ader 3 hadiah, 1st dr semua, 2nd dr syikin & 3rd dr kak Ita.....semua sye suka.....hehe.....

Hadiah dr diorg....Sweet sgt......thanks to suzy, shida, gee, ada, asz, syikin, akma, kak ros, kak ita & kak izan......sye suka giler bear ni......dah lama xdpt bear, last bear sye dpt from Mr Razak & dah selamat sye buang dlm tong sampah (coz tgh gado time tu).....so since that, Mr Razak mmg b'tekad x kan bg sye bear lg......huhu.....xper la dia x nak bg, ader lg org lain nak bg kan.....sukaaaaa sgtttt......sye letak atas katil & tdo ngan bear ni.....hehehe....& frame tu sgt lawa, diorg siap lukis gambar & letak nama diorg.....kreatif sgt, ni mesti shida yg wat.....hehehe......

Kepada semua, sye mmg sgt menghargai segala2nya.....thanks for everything......

Dan.....sye akhiri hari terakhir sye tu ngan email di bwh yg sye send kpd semua staff......so berakhir lah kerja pertama dlm hidup sye sbg seorg Mechanical/Piping Engineer.....Lps ni kena hadapi 2nd job plak....doakan sye success erk.....takut nyer.....huhu.....

Dear All,

As some of you may know, today is my last day at MultiCad. I have enjoyed working for this company and I would like to take this opportunity to thank everyone for your friendship and support.

I do wish you and the company every success in all it future endeavors.

I look forward to staying in touch with everyone.

You can be in touch with me by

Email : yana_elly84@yahoo.com

Or call me at (012-*******)

Thank You.

Regards,

Noorilyana

Bercuti ke Langkawi.....


Hai...hai....hai.....hehe.....jom layan citer psl percutian kitorg ke Langkawi last week.....actually x plan pon nak gi b'cuti ni.....kebetulan abah ader keje kat langkawi, tu yg abah ajak kitorg skali......shiela la yg nak sgt gi.....sye sbnrnyer x nak gi coz kwn sye, Ell nikah sabtu tu so dah lama plan nak gi dia nikah.....tp mak paksa gak gi lgpon memula ingat satu family gi, tp rupanyer syafiq last minute x gi lak.....klo sye tau, mesti sye x nak gi gak.....huhu.....tp dah gi pon, nak wat cmner kan....hehe.....sorry sgt2 kat Elle x dpt gi dia nikah.....huhu.....

Kitorg gi hari jumaat lps, kebetulan sye mmg cuti coz Selangor cuti sempena b'day Sultan Selangor.....Shiela, mak & abah amik AL.....kitorg b'tolak ke Kuala Perlis dr KL dlm kul 9 pg then smpai jeti dlm kul 4.....naik feri dlm sejam & smpai Langkawi dlm kul 6.....Abah sewa kereta nissan sentra kat sana pastu kitorg dok kat hotel langkasuka.....hotel ni btul2 sebelah shopping complex......Actually xder apa pon yg menarik kat langkawi tu coz kitorg pon dah slalu sgt gi......dr hujung pulau ke hujung pulau mmg dah pnh jalan.....cable car, makam mahsuri, beras t'bakar, kilang gamat & lain2 semua dah pnh gi.....tp yg peliknyer smpai skrg kitorg x pnh gi pulau dayang bunting lg.....huhu.....teringin sgt nak gi.....ingat kali ni dpt la gi, tp x dpt gak coz ari sabtu tu kitorg t'lewat, bot utk ke sana b'tolak kul 9.00pg.....pastu nak gi ptg yg kul 2.30pm plak rse mcm x best coz hari pon dah panas kan.....so xder la aktiviti island hopping.....tu la yg wat x best.....

Tgh tunggu feri kat jeti kuala perlis....

Tgh tgk feri mcm org x pnh tgk feri.....haha....

Sudah sampai di jeti Langkawi.....

Depan hotel langkasuka.....kitorg dok sini.....hehe....

Lawa kan.....View kat belakang hotel......

Kat dlm hotel....

Kitorg smpai jumaat tu pon dah ptg kan so mmg xder gi memaner.....just gi tepi pantai cenang tgk matahari t'benam & mkn mlm jerk.....kitorg mkn kat bamboo beach restaurant......ketam black paper dia sgt2 sedap okay......sye bkn peminat ketam tp sye bleh mkn smpai menjilat pinggan.....hehehe.....

Pemandangan yg sgt indah......

Yes......makan time.....

Hahaha......Best gler.....sye sgt suka mkn.....kitorg order 2 ekor ikan jenahak bakar, ketam msk black paper 4 ekor, sotong goreng tepung ngan kerabu kaki ayam.....hehe.....actually nak amik pic sblm makan, tp kerana t'lalu lapar, t'lupa plak.....so amik jer la pic slps mkn.....haha.....bukan korg dpt tgk pon ketam yg sgt sedap tu.....hehe....

Depan restoran.....restoran ni agak t'pencil tau.....jln ke situ pon mcm sunyi & gelap skit.....tp best la coz view lawa & t'apung di atas laut.....hehe.....angin laut pon sepoi2 bahasa.....best2......

Esoknyer plak kitorg gi shopping ke Idaman Suri & Haji Ismail Group.....actually time nak gi langkawi ni mak sye pancing sye, klo sye ikut, dia nak belikan present pinggan mangkuk as hadiah wedding sye......so time gi idaman suri tu dia suruh la sye pilih......corningware ngan pyrex lawa2 gak tp harga mahal dlm 300 lbh ke atas & set pinggan mangkuk dia pon utk 4 org jerk & xder coffee set & teko, klo nak, kena beli asing & harga lg la mahal kan.....so sye pilih yg biasa2 jerk coz x nak la demand2, nnti nak kawen mesti nak pakai duit byk lgpon pinggan mangkuk ni sye akan pakai hari2......klo beli mahal2 takut pecah plak.....ikut kan hati sye, sye minat yg harga 700 or seribu keatas, sgt la lawa & nmpak exclusive......tp mak sye ckp, "mak pon x pakai yg mahal2 cmni"......hahaha......mata sye mmg suka yg mcm tu......aduhh bila la sye nak jadik kaya ni.....klo kaya bleh la beli semua tu.....huhu.....

Hehe.....mak sye belikan set yg ni......shiela yg pilih & sye pon suka coz kaler dia hijau & sweet sgt......ader coffee set, pinggan, mangkuk, & mangkuk sup utk 6org......so lengkap.....x yah nak beli yg lain dah.....haaa juga dpt percuma 6 bijik gelas.....

Pastu mak sye beli kan gak sudu, garpu, sudu kecik & garpu kecik juga senduk2 & set pisau.....thanks a lot to mak......lps ni bleh la pikir aper nak wat ngan semua menda ni dlm erti kata lain kena la belajar masak.....hahaha.....

Ni sye beli kat Haji Ismail Group.....hehe.....ni jer yg mampu sye beli, harga rm23 jerk....murah sgt.....haha.....sye ckp kat mak sye, beli jer lebih tp ntah2 nanti x guna......tp mak sye ckp, x guna x per, janji ader......so skrg baru sye phm kenapa oven kat rumah ni jadik tempat letak plastik sampah.....coz konsep mak sye cmtu, asal ada, guna x guna blkg kira......hahaha.......oppsss

Okay tu jerk aktiviti shopping......coklat mmg wajib la beli kan coz kat sana murah......tp sye x beli sgt.....skit2 jerk.....shiela, mak & abah jerk beli byk.....so lps shopping kitorg round satu pulau.....pastu gi pantai cenang singgah makan kat situ......cuaca sgt panas, nak pijak pasir pon panas sgt so kena pakai selipar.....ramai gak mat saleh b'jemur kat situ, bleh la cuci2 mata kan......

Shiela.....model of the year.....hahaha.....minah ni x abis2 nak amik pic.....so layan kan ajer.....sye lagi suka amik gambar permandangan......hehe.....

Sekitar pantai cenang.....

Pasir pantai yg putih.....

Saya.....hehe...

Lompatan.....shiela suka btul amik pic lompat2 cmni.....sye pon dah t'ikut.....haha.....actually nak tgk sapa amik pic lg lawa.....

Tu jer la aktiviti kitorg hari sabtu tu.....malam tu plak kitorg tgk wayang kat sebelah hotel tu jerk....ader cineplax kat situ.....kitorg tgk citer santau.....best gak citer tu, seram & byk gak t'kejut2.....tp mak & abah tgk citer tu tegak jerk, xder takut2.....konfius sye.....last2 lps abis citer mak sye bleh ckp, aper ntah citer tu xder kualiti.....hahaha.....pelik2, mmg pelik......coz bg sye citer tu best......

Hari Ahad plak lps b'fast kat hotel, kitorg terus b'tolak balik......naik feri dlm kul 10 pg & smpai kat jeti kuala perlis dlm kul 11.....sempat mkn laksa dulu & terus balik KL......smpai KL dlm kul 9......haa Mr Razak pon b'cuti kat pulau gak weekend tu, tp dia gi Pulau Pangkor ngan kwn2 ofis......dia ingat dia sorg jerk gi pulau.....sye pon gi gak la.....hehehe.....

Naik feri nak balik dah.....

Thursday, December 17, 2009

Salam Maal Hijrah 1431H


Salam Maal Hijrah 1431H kepada semua umat Islam di seluruh dunia.....Semoga thn baru ini membawa kebahagian dan kejayaan yamg lebih cemerlang.....

"Memantapkan Ukhuwah, Memperkasakan Ummah"

Wednesday, December 16, 2009

My resingnation.....


As you all know last month I already tendered my resignation & in last entry i've mentioned that my notice period should be 3 months according to the agreement.....but....Thank God last week when I took my acceptance of resign letter from HR, they wrote this in the letter.....

"In accordance to your terms and conditions of employment, you are required to serve 3 months notice; hence your last day of service will be on 17 February 2010. Per discussion you have had with your Manager, it has been mutually agreed that the Company will release you early with 1 month notice i.e. 17 December 2009"

Alhamdulillah.....

Everything is settle now & I don't have to pay anything.....Thank you so much to My boss, Mr. Z (my other boss, not the one who I gave my resign letter & simply said that I have to pay for 2 months salary).....he's so nice coz last 2 weeks I've discussed with him that I don't have money to pay if they were not allowed me to resign with only 1 month notice.....so I hope that he can discuss with HR & he did.....No need to gado2 & masam2 muka right???....& I can leave the company dengan tenang tanpa ada rasa x puas ati....& I can keep all the memories with the company as a sweet memory not as a bad one (sye mmg x suka carik pasal ngan org so jgn sekali2 carik pasal ngan sye, buruk padahnyer...ihikz)

Sunday, December 6, 2009

Raya haji di Tnh Merah Klate


Aduhhh dah lama gler citer ni....tp terpaksa gak update coz pic2 dah lama upload tp smpai skrg xder masa nak tulis citer.....huhu.....

Raya haji lps Sye & family beraya di kelantan....klo raya kat KL pon mmg xder sapa kat sini lgpon abah & shiela ader wat korban.....so mmg akan wat kat kampung la kan.....klo wat kat sini xder sapa nak uruskan plus x kenal sgt org2 area sini (bkn sbb x mesra alam tp kitorg sefamily mmg suka wat hal sndiri, x cmpur org sgt.....huhu)......so kitorg b'tolak ke kampung hari khamis, a day before raya.....semua amik AL.....b'tolak dr KL dlm kul 11 lbh.....kitorg balik x ikut jln biaser.....slalu mmg ikut gua musang tp kali ni sajer nak ikut gerik.....ikut gerik lg best la coz keliling mmg bukit bukau & kitorg siap singgah kat tepi jln atas bukit tgk permandangan.....tp hujan plak time tu so kitorg lepak2 situ minum teh tarik jerk.....kitorg smpai kampung dlm kul 7 lbh.....smpai2 jerk mesti nak mkn nasik lemak ngan burung puyuh goreng......haha.....actually nasib baik balik ikut gerik coz dgr citer klo ikut gua musang jem gler.....kat kampung kitorg tumpang rumah ank sedara abah, kak noni.....

Pagi raya cm biaser gi solat raya.....pastu acara wajib mestila mkn makan....pastu baru gi tgk org sembelih lembu.....lembu abah & shiela sembelih kat lain2 tempat.....so sye & mak tgk lembu abah.....shiela & syafiq gi tgk lembu shiela.....hehe.....sye tgh konflik ngan shiela time tu so malas nak follow dia, padan muka dia....pastu dia sibuk jerk nak call2 sye....ngada2.....haha.....klo kat KL org sembelih lembu kat surau2 atau masjid tp kat kampung diorg sembelih kat rumah tuan punya lembu jerk......ok2 mari kita tgk lembu2 itu.....

Lembu abah sebelum disembelih.....

Sebelum sembelih, semua kena b'takbir dulu & kena b'niat juga.....

Hahaha....macam x perlu kot abah pegang kaki lembu tu....x der motif.....konon mcm menolong la tu....hehe....memula diorg ceraikan kulit lembu ni dulu pastu baru potong....best gak dpt tgk live.....

Shiela ngan daging lembunyer.....daging ni telah di bahagi 7 bahagian, semua org dpt sama byk......

Oleh kerana daging sgt byk, kitorg bagi kat sedara mara jerk.....pastu sempat gak bakar daging.....

Yer daging yg dibakar oleh syapid.....kak noni telah m'buat pencicah ni yg sedap sgt.....hehe.....

Seharian asyik mkn daging jerk.....esok nyer pon sama.....lauk atas meja semua daging, ader daging goreng, daging bakar, daging sup, daging msk aper ntah.....pendek kata semua unsur2 daging.....hahaha.....pening plak mkn byk sgt daging......
Raya haji tu anak kak noni celebrate birthday diorg.....dua2 ank dia lahir time raya haji.....so c'brate sama2.....celebration dibuat di rumah kak Nah & dia buat mkn sate daging.....yer daging lg.....hehe.....


Anak kak Noni....Habib & Sarah......

Kitorg balik KL hari sabtu.....memula plan nak balik hari ahad tp abah mcm dah keboringan jerk kat kampung so balik la hari sabtu.....b'tolak pg, ptg smapi rumah.....hehe.....so itu jer la citer raya haji sye.....ihikz!

Wednesday, December 2, 2009

Site Visit


Old Entry....I already upload all this pic for a week but really not in a mood to write....actually this is the story about my site visit, last 3 weeks.....Site Visit...Yes! Finally!....after working for a year & half, at last I've got an opportunity to visit a site at Tanjung Langsat port which located at Johor.....I went there with my 2 bosses & Gee, my officemate.....actually this site visit was supposed to be joined by engineering team (5 engineers) but because of urgent work to finish at the office, they were not managed to follow.....So just 4 of us & we went there by our office's car (Toyota Innova).....From office to Pasir Gudang took about 4 hours and a half....we arrived at 11.30am & straight away to the office meeting room coz our bosses had a meeting with supplier.....just a short meeting took about 30minutes & guess what, I didn't understand what they were discussed about & my mind just miles away until the one old man in the meeting room started talking about safety rules & regulations in the site area.....wow he really old okay....he looked like 60 or something (my 1st thought, atuk sapa sesat kat sini?) but when he started talking, he really made me interested to listen each word....wahh seriuously.....On that time I knew that they really took seriously about safety, that's y we need to wear safety boot, helmet & even goggle all the time once we entered the area.....ok that's all about the meeting, I don't want to story more.....

Actually this is a big project of Dialog Group Berhad which already took about 2 years (if i'm not mistaken) in designing & constructing.....it is expected to be ready for commercial operations in January next year.....It's still under construction (about 90% have been completed) but terminal & jetty area is already operational so we were not allowed to bring any electronic device such as camera & hp to that area unless we get permit.....That's y I only can took a few picture at the site which still under construction & not yet operating.....

Actually the main activities of the port are petrochemicals and liquid bulk handling, marine support base, processing & storage of petroleum based and liquid bulk cargo & international cruise center.....My boss said, this coming January ship will start to arrive at the port & using the berths to transfer oils from the ship to terminal & tanks.....I want to story more detail but without a picture I don't know how to explain....haha....ok la...lets see the site area....

The tanks....this tank will be used to store fuel oils....If i'm not mistaken there are 13 tanks at this area....

Left: The guy who brought us looked around the site....

Yeah! Safety comes first....

It's a nozzles at the tank if u can see it...ermm i dont think u can see it coz i dont see neither....haha......amik pic malu2, cmni la jd nyer....I did the nozzle loading calculations but not for this tank i think.....

More tank....

See the pipes.....

Pipes are everywhere.....my friend did the stress analysis in this piping....


See the white tanks....that is terminal area which I mentioned before that already operated.....It's use to store Naphtha & Middle Distillate.....


Yes....Me....see, I had to wear goggle....I really hate it....looked like SURIA PERKASA HITAM.....& Mr. Razak said this pic is BOROK.....huhu....


Me & Gee.....

Owh forgot to mention about my experience climbed up & down the platform which about 400mm high.....haha....actually not really high but to me it's so difficult okay.....so heavy to pull up my body plus I didn't know the right technique to climb this kind of ladder (see pic).....


Yes.....the ladder is exactly same like this.....

That's all about my site visit.....so tired.....maybe because of the long journey.....We went back to KL at 6pm.....my boss decided to drop by his mom's house at kg Layang2 what so ever, (somewhere in Johor) & finally we arrived at the office at 11.30pm.....huh!

Additional pic:


Suria Perkasa Hitam....haha.....

Sunday, November 29, 2009

Warna itu adalah.....


Rasanyer lg 6 bln jerk nak masuk bulan Jun....hahaha.....seram gak erk.....mcm x cayer plak.....cpt tul masa b'lalu....mcm x ready pon ader gak ni.....tp x per....just follow the flow.....selagi kita x go through alam perkahwinan tu, mcm maner kita nak tau kita dah ready ker x kan.....actually sampai skrg sye mmg xder wat aper2 preparation utk wedding sye nanti.....cuma tarikh 6 Jun 2010 & tempat jerk yg dah pilih......aritu ader gak sye gi pameran pengantin kat PWTC.....ader la gak package yg berkenan tp bila discuss (mcm best jerk guna ayat discuss padahal lbh tepat lg gado2 perang mulut) ngan abah, dia x suka plak.....so x der la sye amik.....skrg sye tgh cari2 lg la package yg murah & bekenan dihati.....tp x der la btul2 carik just bila ader masa sye usha2 kat internet jerk....rsenyer klo nak btul2 carik, tunggu bulan 2 nanti kot.....skrg blum ader feel lg.....hehe.....

Tapi....last week sye dah decide theme colour utk wedding nanti.....actually sye dah lama suka kaler ni utk kaler tema majlis kawen sye.....coz sye dah pnh tgk 2 wedding yg guna kaler ni & sye btul2 bekenan....tp sebelum ni sye mcm x sure lg, still nak tgk2 kaler lain.....tapi last week Uncle Li & Untie Midah baru balik dari Bandung & diorg hadiahkan sye kain lace putih gading utk nikah & kain lace+kain baju melayu utk pakai time bertandang.....oleh kerana sye x der bertandang, maybe sye akan pakai time potong kek.....terima kasih sgt2 kat diorg......sye mmg happy gler coz dah x pyh pikir2 lg nak beli kain kat maner.....so kira mcm dah hilang satu beban & secara x langsung sye mmg dah confirm bahawa theme colour for my wedding adalah.....

LILAC & LAVENDER


Lilac

Lavender

Kain lace yg untie pilih tu pon ader batu2 kaler lilac....so mmg sesuai la gak.....memula dlm pikiran sye, sye tau purple jerk.....mungkin kerana buta warna semua yg nampak purple sye panggil purple.....cth lavender tu purple, violet pon purple.....rupanyer purple ni ader byk so kena la specific kan purple yg mcm maner kan.....untie ckp pilih la light colour like Lilac.....actually sye pon x sure lilac tu mcm mana.....tp lps search kat wikipedia, http://en.wikipedia.org/wiki/Lilac_(color) baru la sye tau what lilac exactly is....hehe....Kira x jauh sgt la ngan lavender cuma lbh light.....sye sgt suka bunga lavender & bau dia.....& if i can, sye nak dewan tu nanti ader bau lavender....bleh x???....hehe....

so skrg dah hilang satu beban nak pikir pasal kaler....hehe....lps ni byk lagi nak pikir....kad, door gift, hantaran, pelamin, & mcm2 lg......katering mak sye dah pilih nak amik yg mana & harga pon okay dlm rm8.00 sorg.....so rm8000 utk seribu org.....pelamin sye ader bekenan kat butik pengantin dekat kg baru.....tp baju2 kat situ plak yg sye x bekenan....huhu....susah btul la.....klo amik package sekali semua lg murah kan.....so x nak la amik pelamin kat sini, baju b'sanding kat tempat lain plak kan.....baju nikah pon x tau lg nak tempah kat maner & design apa nak buat pon mmg x pikir lg......skrg mak sye dah start beli majalah pengantin utk rujukan.....hahaha......sye relax lg cool, malas nak pikir lg.....haaa photography pon nak kena decide gak.....& sye rse Mr Razak sgt pentingkan photography kot.....coz dia mcm cerewet jerk bab ni.....hehe.....sye x buat majlis berinai & tukar2 baju.....just 2 baju jer time bersanding.....ntah la....mcm x minat plak nak tukar2 baju, malas pon ader.....haha....yang penting sye nak tetamu selesa & hope ramai la yg datang meriahkan majlis tu nanti.....InshaAllah.....hehe.....

Oppsss.....kursus kawen x buat lg ni.....maybe dlm bln 12 kot nak buat.....kena buat cpt2 takut xder masa plak nanti.....huhu......

Friday, November 27, 2009

Sudah Resign.....


Last 2 weeks sye dah pon antar surat resign kat bos.....sye bg notice sebln....means 17hb december last day sye kat situ.....InshaAllah......actually time antar surat resign tu, sye still b'harap bos sye naikkan gaji so sye x pyh la berenti.....tp dia ckp, bg dia masa 1 week utk discuss ngan 2 lg bos utk revise my salary or to discuss ngan HR utk consider 1 month notice coz actually dlm agreement suppose notice sye 3 months......tp lps 1 week, sye tanyer la kat bos sye aper resultnyer coz company sana dah tanyer psl offer letter tu.....& sgt sedeh la dgr jwpn dr Mr.VT yg sye dah mula benci skrg.....dia ckp dia blum discuss lg psl revise salary sye & ngan HR pon x discuss lg.....so sye tanyer la psl notice sebln jer tu....dia jwb "U have to pay la, 2 months salary".....pastu sye tanyer la xbleh ker bg sebln jer coz time sye antar resign letter tu lg sye dah explain kat dia sye hrp dia bleh consider 1month notice since sye pon baru sethn lbh jer keje situ & skrg ni sye x der t'ikat ngan apa2 project yg urgent.....dia senang2 jer bleh ckp, "U suruh la company sana bayar, slalu mcm tu....company tu la kena bayar"......KEPALA HOTAK KO BODO.......susah klo berckp ngan manusia yg x der akal mcm manusia.....apa yg dia pikir just keuntungan......1st, sapa la yg nak tunggu 3bln utk hire seorg yg pengalaman baru sethn......2nd, x kan la company tu plak nak bayar coz diorg bleh hire beribu2 lg fresh grad dr hire sye......3rd, mana power dia sbg boss???.....menda cmni just p'setujuan dia jer....budi bicara dia.....klo dia bg sye blah ngan notice sebln jerk, HR x bleh wat apa2.....okay actually time sye tanyer result dia tu, sye dah buat keputusan klo dia x naikkan gaji sye means dia x kesah pon sye blah......so keputusan adalah muktamat.....sejak hari rabu bersamaan 25/11/2009, sye mmg b'tekad utk blah jer & 100% percaya ni adalah keputusan t'baik.....& sejak itu juga sye sudah m'benci org yg b'nama VT & kaum yg sejns dgnnyer......sedeh la keje kat company mcm ni.....sye selesa kat situ, tp gaji sikit & xder increment smpai skrg......dah sethn keje, mesti la sye nak gaji yg lbh selesa.....keje senang pon x guna klo x der improvement dlm hidup.....sye pon ader planning & impian hidup sye.....bekerja di company yg stabil & ader nama pon x guna klo hidup x sestabil mana......sye t'pikir if parents sye x beli kan kereta utk sye dr time sye still blajar lg, mmg x mungkin sye akan dpt beli kereta dgn duit sndiri w,pon dah sethn sye kerja......so mmg xder cara lain, nak gaji lg tinggi kena la lompat2 kerja......but I do believe, NO PAIN NO GAIN.....

Psl lompat2 kerja ni Mr. Razak mmg plg terer la.....dlm 3thn dia bekerja, dia dah tukar keje sebyk 4 kali.....means every company that he joined, mmg x smpai sethn pon dia stay kat situ......tp tahukah anda, berkat melompat company ni, his salary skrg adalah 3 kali ganda dr yg dia dpt kat 1st company yg dia join dulu.....kira ok la kan, slalu klo lompat company, plg byk bleh naik 1k gaji....tp dah rezeki dia kot, time dia lompat kat Shell tpt dia keje skrg ni, diorg byr double dr company sblm tu......tp mmg sakit la gak time dia awal2 keje dulu.....ksian gak tgk.....hidup mcm x b'makna, hari2 moody, merungut sana sini.....sye x la seteruk tu kot.....tp yg sedehnyer, Mr. Razak mcm x phm or buat2 x phm ngan prob keje sye ni.....sye baru nak menapak.....dia dah byk pengalaman kan.......tp dia x pandang sye sbg seorg yg baru sethn bekerja.....dia pandang sye maybe mcm loser yg dah 3thn bekerja tp x kemana......coz dia mcm x bg moral support kat sye psl nak tukar keje lain ni......bila sye tanyer "U, klo kat sana nnti I keje ari sabtu smpai ptg x per ker?".....dia bleh jwb "Yea! bleh la I gi ngorat awek kat Q-Bistro"......w.pon rse mcm nak baling kerusi ke muka dia, tp jauh dr sudut hati sye sgt la sedeh coz selama dia keje shift dulu sye x pnh pon ckp cmtu, & sye lg bg support adalah coz dulu kdg2 dia keje smpai pg, sye ader jer on9 ym ngan dia coz x nak dia boring & slalu try phm keje IT bengong dia tu......tp dah nama pon manusia, mmg la akan lupa diri bila dah senang......coz klo sye citer psl dulu2, dia mesti dah lupanyer.....skrg ni sye bandingkan diri sye ngan diri dia time dia umur 25.....tp kerana kesengalan dia slalu membandingkan diri sye yg baru 25 ni ngan diri dia yg sudah 27thn.....huhu.....pttnyer sbg seorg yg dah b'pengalaman, dia kena la guide sye cmner sye nak start career sye ngan baik & x la wat sye rse diri sye t'kapai2 sorg2.....xper la.....I'll take it as a challange.....lgpon selama ni x pnh sekali pon sye b'gantung kat dia.....sye dah besar leh buat keputusan sndiri, tp smtimes mestilah ragu2 gak kan.......that's y I need someone to convince me that I've made a good decision......tp selagi kita x buat keputusan yg silap, kita x kan belajar utk buat keputusan yg lbh baik.....so sye redha jer ngan apa yg sye akan hadapi time kat ofis baru nanti.....buruk baik kena la tanggung coz tu kptsn yg sye pilih.....so selamat tinggal OIL & GAS.....company yg bakal sye join tu bkn la dlm O&G field....mmg sayang sgt nak tinggallan O&G tp klo stay pon, sye blum nmpak yg sye akan success dlm bidang ni.....so y not try something new.....lgpon boring gak mengadap menda yg sama jerk.....tp kerja baru tu still la kena mengadap drawing....lantak la....layan kan ajer.....

Sye rse byk btul benda sye nak pikir skrg......psl keje, psl kawen lg.....byk btul dlm kepala otak sye.....sampai kdg2 bila sye ngadu something kat org2 disekeliling sye, sye bleh confius sye ngadu kat Mr. Razak ker kat Shiela ker kat Parents ker kat kwn2 sye ker?......coz bila sye rse mcm dah citer menda tu, tp diorg ckp blum lg.....so kat sapa yg sye citer tu kan???.....adeehhh.......so sila la phm, bkn xnak update citer tp ingat mcm dah citer tp rupanyer blum....klo parents sye bleh baca blog sye kan senang, xder la diorg miss info psl sye.....hehehe.......

Oppss lupa nak bgtau, maybe bila sye dah keje kat Kota Kemuning nanti, sye akan menyewa kat sana...coz office hour sye 8pg-5ptg so risau gak x sempat nak drive pepg ngan jem semua kan so baik la sye stay kat sana jerk....lgpon bleh m'jimatkan masa & sye x der la penat sgt juga leh jimat duit minyak & tol....sye dah try search kat mudah.com utk carik bilik nak sewa kat sana....ader la 2, 3 org yg sye dah msg tanyer....so far mcm ok jerk....tp sye x confirmkan lg coz klo nak sewa pon mesti la nak start hujung bln 12 nnti....erm...harap2 time tu ada la lg bilik utk sewa....klo bleh x nak bilik sharing....bilik sigle kat apartment yg sye dah tanyer, around rm180 x msk api air....mcm ok jerk....tp klo dpt lg murah lg best kot....bleh la menyimpan byk skit, kan dah nak kawen....kena la b'jimat cermat....Ihikz!

Selamat Hari Raya Aidiladha



Selamat Hari Raya Aidiladha & Selamat Menunaikan Ibadah Haji kepada semua umat Islam di seluruh dunia......

Skrg sye tgh kat tnh merah klate.....semalam b'tolak dr KL kul 12 tgh hari & smpai kampung kul 7 mlm....nasib baik balik ikut Gerik coz dgr citer klo ikut pahang jln jem gler....hehe..... maybe esok dah nak balik KL balik.....memula plan hari ahad baru nak blk KL.....tp syafiq nak balik awal plus abah pon mcm x excited jerk blk kg kali ni.....huhu.....abah ckp sok balik nak ikut Cameron Highland.....tp x sure lg, tgk keadaan dulu....hehe.....ok....nanti sye update citer raya kat kg erk....daaa.....

Monday, November 16, 2009

Interview.....


Hari Rabu lps sye dpt phone call dr HR company kat Kota Kemuning S.Alam utk dtg interview esok harinyer......act company ni pernah call sye utk interview gak bln 6 aritu.....tp time tu sye baru jer blk dr Umrah so sye rse x b'sedia nak gi interview.....time tu, dlm minggu tu jer sye dpt 2 call utk interview.....dua2 company kat s.alam.....tp dua2 sye x gi.....ralat gak time tu.....tp dlm hati sye tetap percaya klo ada rezeki, x kemana lgpon sye byk b'doa time umrah tu nak dpt keje yg lg baik dr skrg.......sye ader gak search psl company tu kat internet coz time tu ada gak keinginan nak pegi......tp bila sye call HR dia utk mintak interview hari lain, HR dia ckp x bleh.....so sye redha jer la w.pon hampa gak......tp klo dah rezeki x kemana kan......

Mlm hari rabu tu sye dah pegi carik company tu coz takut sesat plak kan.....sye mmg x tau langsung area kota kemuning ni.....Mr Razak srh ikut kesas......tp kerana kesengalan yg amat sgt, kesas pon sye x tau kat mana......hahaha......yg sedehnyer sye gi mencari company ni sorg2, mlm2 plak tu coz xder org nak teman.....Mr Razak keje, Shiela lak dah tdo......so dgn sedeh sye pon drive la sorg2.....baru drive dlm 50m dr rumah, tetb sye t'ingat Bib, mmber sye yg sgt arif area s.alam coz dulu dia blajar kat UITM S.Alam & skrg pon dia keje ader gak ulang alik ke s.alam......dia srh sye ikut kesas.....rupanyer straight jerk dr MRR2 masuk Kesas & terus la smpai ke kt kemuning.....tp tol smpai 2 kali & satu tol RM2.20.......waaaa mahal nyer weh......botak la pala aku nak ulang alik cmni hari2.....huhu......so smpai2 jer kat kota kemuning sye dah start debar2.....sunyi nyer erk area situ.....sye follow signboard jerk....pastu masuk la kat satu jalan yg mmg sunyi......time tu dah gigil2 kepala lutut.....dah pk2 byk kali, nak teruskan mencari ke x nak.....tp pk balik, dr jauh dtg x kan nak give up kan......(oppss lupa nak citer, bateri hp sye kong plak time tu so mmg dah off trus....huhu).......setelah byk kali sye pusing2 tp x jmper plak.....byk kali gak sye b'debar2 coz jln kat situ sgt sunyi, akhirnyer sye berenti kete kat dpn kedai mkn ni......sye pon tgk la map google yg sye print tu.....map tu mmg la sgt x jelas coz sye mmg x sehebat Opy dlm memprint map google.....hahaha......last2 baru la sye sedar sye ni x la sesengal mana coz sye mmg terer mengagak map tu.....sye pon terus mengikut naluri dah akhirnyer selamat la sye smpai dpn company tu......sye lalu jer kat situ & menda 1st yg t'lintas dlm kepala sye time lalu tu "bersihnyer company ni.....mesti dia amal kan 5S"......hahaha.....so sye pon start bina ayat apa sye nak jwb klo diorg tanyer "What is 5S?".......hahahaha......lps tu sye trus balik umah & mmg x prepare apa2 utk interview.....just print resume & susun sijil2 kat file.....

Hari Khamis tu sye gi keje cm biaser.....interview kul 10pg.....so dlm kul 9.20 sye trus cabut.....kira lewat gak sye kluar coz nak tunjuk muka dulu kat opis so org x perasan sgt sye m'hilang tetb......hehe.....sye smpai company tu dlm kul 10.10.....nsb baik x lewat sgt.....sye duduk isi borang & dlm 10minit dah kena panggil.....sye pon masuk la dlm bilik bos tu.....interview ni bos HR yg interview.....perempuan, chinese......so soklan2 dia mmg bkn technical la.....just basic2 jerk.....& yg bestnyer x der soalan "tell me abous urself".....sye paling benci soklan ni okay.....klo org bg soklan ni, mmg sye akan gelabah gigil2 satu badan coz sye mmg x suka citer psl diri sye......x tau nak citer aper & mmg x reti nak promote diri......huhu.....haaa & xder gak soklan psl 5S tu.....hahaha.....interview abis dlm kul 11.....& last2 dia ckp, klo sye dipanggil utk 2nd interview, most probably sye akan dpt offer keje tu & 2nd interview tu utk test technical knowledge sye......so sye pon ok jer la.....sye pon terus la kluar menuju ke kereta.....huhu....

Masuk2 jer kereta, tetb hp sye bunyi......sye pon angkat.....ehh ni no phone HR tu.....ada brg sye t'tinggal ker.....xder plak.....org HR tu srh sye naik balik coz bos nak jmper......sye pon naik la balik.....pastu dia ckp diorg nak test sye nyer autocad......dup dap dup dap di dlm dada......sye kena lukis tank drawing guna autocad......aduh ini mmg sgt susah....sye mmg dah bgtau dah awal2 sye x pnh wat whole drawing.....klo baca, amend or mark up drawing sye bleh.....tp dah nak test gak t'paksa la sye wat.....dia bg masa 30minit....sye pon wat la apa yg sye mampu......sye cuma dpt wat tank & satu nozzle jerk......yg lain hampeh.....pastu diorg print drawing tu & bos technical plak interview sye.....memula dia lukis top view & srh sye lukis front view.....yg tu sye leh wat pastu ader la beberapa soklan yg dia tanyer psl project yg pnh sye wat......sye jwb jer la apa yg sye tau & mampu.....hehehe......bos tu nmpak cm ok & klakar jerk.....tetb sye rse selesa plak ngan org2 kat situ.....kekeke......pastu dia bwk sye masuk office HR balik coz bos HR nak jmper......dan.....

Ahirnyer sye ditawarkan position Mechanical Engineer......Alhamdulillah.....x pnh t'pk trus dpt keje tu.....time tu dia nego psl gaji.....coz dia ckp expected salary sye tinggi sgt.....so dia bleh bg rendah skit....sye pon bgtau dia braper yg sye bleh.....dia pon ok ngan jumlah tu.....tp time tu tetb sye nyesal plak bgtau jumah tu coz sye turun kan smpai RM200.......hahaha.....ptt nyer turun la RM100 dulu, klo dia mintak kurang lg baru turun lg 100....ni x.....sengal ohh sengal.....sye rse bos HR tu bleh nmpak kot dr air muka sye, sye mcm ala2 x ok jer ngan gaji tu.....so dia ckp la akan ader lg elaun2 tambahan so sye x yah riso.....pastu dia tanyer cmner sye nak travel hari2 dr ampang ke situ....sye pon citer la yg sye kena lalu 2 tol kat kesas tu & pergi balik rm8.80.....dia pon trus amik kalkulator & calculate braper sye spend utk tol seminggu.....hehe.....Dan yg best nyer (nnti sye citer)......cuma....cuma....sye telah menipu.....bos HR tu ader tanye, sye ada plan ker nak kahwin dlm masa sethn ni, & sye jwb X DER.....& skrg sye sgt menyesal ngan jwpn tu.....smpai hati sye menipu just sbb sye nak job tu.....x patut kan....huhu.....act keje ni mmg xder life kot.....that's y dia tanyer.....

Dan yg best nyer.....td sye baru dpt offer letter yg di courier ke rumah......& gaji yg dia offer lbh RM100 dr yg dia nak bg memula.....Alhamdulillah.....syukur sgt.....skrg sye xder la ralat sgt.....cuma skrg sye tgh dlm dilema nak gi ker x nak.....huhu.....